Sessie met smaakmakers voor HoofdstadvdSmaak

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-05-2010 | Gewijzigd op: 08-05-2010
Vrijdagmiddag 7 mei 2010 kwamen in Hotel Central, dat dit jaar is 'omgebouwd' tot Hotel van de Smaak, tientallen smaakmakers bijeen om  zich te presenteren en hun producten en/of activiteiten te promoten.
Gastvrouw was Karin Rademaker van Central. Mechtild Stultiens van Artishock, die de titel Hoofdstad van de Smaak en de activiteiten die daar omheen hangen ondersteunt en promoot, deed de organisatie.
De smaakmakers van uiteenlopend pluimage waren in grote getalen komen opdagen. Elk vertelde vanaf een wankele zeepkist zijn/haar verhaal rond een eigen product of over een te ondernemen activiteit die ontplooit gaat worden. Na deze zeepkisten-sessie kon men de diverse regioproducten proeven. 
Uniek en als primeur aangekondigd, was de bonbon met room van kamelenmelk. Maar er waren nog meer nouveauté's, zoals een kersenfeest, een walking dinner en de opening van restaurant 'Croy de Pettelaar'.

Boven: Gastvrouw Karin Rademaker van Hotel Central en links Mechtild Stultiens van Artishock, de organisator van de Meet &  Greet  in het 'Hotel van de Smaak'.
Links: Vanaf een wankele zeepkist konden de aanwezige smaakmakers hun product of activiteit promoten. 

foto's © paul kriele, 7 mei 2010.

'Hotel van de Smaak'
De feitelijke initiatiefneemster van de 'Meet & Greetmiddag' Karin Rademaker van Central  beoogde met deze bijeenkomst de smaakmakers met elkaar in kontakt te brengen om elkaar beter te leren kennen. Achterliggend doel van een dergelijk ontmoeting was dat er een kruisbestuiving zou ontstaan.

Rademaker: 'Het draait allemaal om de smaakbeleving en duurzaam voedsel.  Real food begint steeds meer een trend te worden. Het krijgt zijn impulsen doordat Den Bosch de titel heeft verworven van 'Hoofdstad van de Smaak'. In dat kader wordt op dat Real food en duurzaam voedsel ingespeeld.'
En Rademaker kwam met de wens om - als het over regioproducten gaat - er dan ook duidelijk de naam en de plaats van herkomst bij te vermelden.  
Maar helaas zit het nog niet lekker met de logistiek rond de regioproducten. We moeten ze wel zelf gaan halen....', stelde de hoteldirecteur. 

Inhakend op het aspect Gezond eten gaf Rademaker aan dat de keuken van Central al lang inspeelt op dergelijke thema's.  Als voorbeeld gaf zij de maaltijden voor het personeel aan, die  geserveerd worden met aardappelen, pasta of rijst. Maar als men per see frites wil, dan moeten ze het zelf betalen.' 

Wat de plannen van de kok van Central betreft: die heeft al arrangementen en proeverijen in zijn programma. Er is een walking dinner en er zijn ook wijn-,  bier- en coctktail-spijsproeverijen.
Het walking dinner van Central op 24 juni [volgeboekt] start in het fitnesscenter met uitzicht op de St.Jan en vervolgt in de Juniorsuite en daalt dan af naar de Hoofdwacht in de eeuwen oude kelders van Central. De afsluiting gebeurt in het restaurant met een 'Preparation à table'.

Joris en Marcha Mathijsen uit Udenhout leiden een kaasboerderij in Udenhout dat 100 melkkoeien heeft. Die produceren uiteindelijk voor boerenkaas en roomboter.
De Marthijssens deelden aan de gasten Boeren Leidse 30+ kaas en de nieuwe Joris 35+ kaas uit.

foto's © paul kriele, 7 mei 2010.
Project-regisseur Ed Hendriks van Agro & Co analyseerde het begrip Real Food, dat een beweging is die uit Amerika is overgewaaid.

Met feiten gaf Hendirks de positie van Brabant aan: het is de grootste voedselproducent van Nederland groter dan de 'maakindustrie' van Philips of ASML.
Brabant telt 8 multi-internationals.
'We doen, maken en kunnen hier alles,' stelde Hendriks trots.
'De markt voor duurzaam voedsel in Nederland is 10 miljard groot, maar die in Noord-West Europa 60 miljard! Daarom willen wij als Agro & Co de makers stimuleren en initiëren.'
José Zwanikken, de 'ambassadeur van de Verwenzorg'-  zit al bijna 50 jaar in de zorg. Ze begon in 1961 in de psychiatrie op Voorburg. Daarover sprak de hittepetit: Ik heb nergens zulk slecht voedsel gegeten als daar.' Maar dat is ook al bijna 50 jaar geleden.'
Ze heeft intussen, zoals ze aangaf, in het land van alles gezien. ''Ik kwam door heel Nederland.'
En met enige ingenomenheid: 'Ik heb de verwenzorg op de agenda, gezet.'
Zwanikken vroeg vanaf de zeepkist  aandacht voor de kinderen: 'Geef ze een goede voeding. Iedereen heeft het nodig.
Denk aan de zorg. Ik ben hier nu als enige uit de zorg aanwezig,' zei  ze voor haar beurt  sprekend. 
Want na haar sprak er ook nog een afgevaardigde van Reinier van Arkel....


Eric Maas van de kamelenfokkerij in Cromvoirt, die overigens binnenkort naar Berlicum verhuist, introduceerde als primeur de bonbon met room van kamelenmelk. Maas: 'We doen veel met zuivel.. en die kamelen spraken ons wel aan. ' Gastspreker Gerard van Oosten directeur van de ZLTO en hoofdsponsor van het themajaar 'Hoofdstad van de smaak'.

foto's © paul kriele, 7 mei 2010.

Links  Ed Hendriks, project regisseur van Agro & Co, analyseerde dat Real Food een beweging is die vanuit Amerika naar Europa is overgewaaid. Maar dit begrip 'duurzaam voedsel' is alsmaar aan het groeien.'
Boven rechts: De in Ierland geboren Terry Mc Sweeney bracht een sterk promotieverhaal over het bedrijf Croy.
Dat heeft  een melkbedrijf, groenteteelt, fruitkwekerijen, een bierbrouwerij en een schapenfokkerij. En natuurlijk onze restaurants zei de spraakwaterval: 't Croys Stokske, de Croyse Hoeve en Croy de Pettelaar, waarvan Sweeney per 8 juni 2010 de bedrijfsleider wordt. 
Wethouder Bert Pauli zal de opening verrichten.  
Festival Boulevarddirecteur Geert Overdam in gesprek met Gerard van Oosten van de ZLTO.

Van Oosten nam voor Real food, vertaald in 'beter eten' in Brabant centraal te gaan stellen . 
'Beter eten' geldt voor jezelf, voor de omgevng en dus voor de producenten.'foto's © paul kriele, 7 mei 2010.

Groôôtse Bossche barbecue
Ivo van Harmelen was de volgende spreker. Begin dit jaar -2010- heeft hij samen met HansTervoort de stichting Funder Birds opgericht die als doel heeft 'onderscheidende evenementen te organiseren en andere evenementen te begeleiden  of  te verleuken'.
Inhakend op het themajaar gaat de Funderbirds op de Parade bij de St. Jan op 18 juli 2010 een groots barbecuefeest organiseren onder de titel Grôôte Bossche Braoi. Daar kan men zelf vlees kopen en zelf barbecueën. Van Harmelen: 'Dit concept is samen met Marloes van Steen van Landerijk ontwikkeld. zie ook funderbirds.nl

De Hertogboeren waren vertegenwoordigd door Peter van de Ven. De hertogboer van De Vennenhof stelde dat evenementen vaak te vroeg in het jaar worden georganiseerd. Aardbeien waren er honderd jaar geleden in juni en dat is nog zo. Het weer verander je niet. De enige uitzondering kunnen de asperges zijn. zegt Van de Ven, die nog aankondigt dat het op 16 mei 2010 Hertogboerendag  is bij Savelkous.


Terug naar boven