Berichten van carnaval 2003

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-11-2003 | Gewijzigd op: 01-03-2010
De hoofdpersonen

Prins Amadeiro XXIV draagt hier zijn Bourgondisch costuum voor de twee carnavalsdagen maandag en dinsdag. 
Peer van den Muggenheuvel 

foto © algemeen oeteldonks persbureau/
Hoffotograaf Yvette Boltze , november 2002.

Bij de foto's:
De twee meeste populaire hoofdrolspelers van het dorp Oeteldonk.
Links Prins Amadeiro XXIV die zijn zomerpaleis **bezoekt in het pronkjuweel Oeteldonk. Rechts Peer van den Muggenheuvel, de burgemeester ofwel gastheer, die drie dagen lang het dorp Oeteldonk bestuurt.
Voor Karel Noordzij is het zijn zesde jaar als Prins Amadeiro en voor Piet Lathouwers zijn zestiende jaar dat ie deze specifieke functie bekleedt.

** Noot zomerpaleis: Tot 1984 heette hotel Central tijdens carnaval het Winterpaleis van de Amadeiro's, maar Lily Voets introduceerde de naam zomerpaleis omdat de prins in de Oeteldonkse winter naar zijn zomerpaleis gaat....

Nog een hoofdpersoon, maar dan toch op een meer bescheiden achtergrond, is Driek Pakaon. Voor deze rol in het dorp Oeteldonk staat al generaties een lid uit het geslacht Stolzenbach garant.
Driek is de veldwachter die borg moet staan voor de veiligheid van prins en peer en het volk de boeren en durkskes op een afstandje moet houden.

De naam Stolzenbach hoort bij een echte Bossche familie. Sedert 2001 is Rob de uitverkorene om de rol van Driek Pakaon te vervullen. Ton Cor, Toon en [over]overgrootvader Frans gingen hem voor. Ton 'deed' het 24 jaar, zijn vader Cor 30 jaar, Toon 37 jaar en Frans 30 jaar. In toaal maken de Stolzenbachs in een ordelijk Oeteldonk 121 jaar de dienst uit. 
De appel valt niet ver van de boom want de voorouders van Frans kwamen als militair mee met Zwitserse regimenten. Zo was het toen en meer recent [2001] werd Rob Stolzenbach als nieuw benoemde veldwachter -na een proeve van bekwaamheid- in het Bossche politiebureau geïnstalleerd. Dus alles verloopt ook hier volgens protocol.


Bezoek 'buitenlandse' delegaties aan Oeteldonk
[15 november 2003]
Zaterdag 15 november 2003 waren de collegae-carnvalsorganisaties door de Oeteldonkse Club uitgenodigd ihkv 121 jaar Oeteldonk.
De delegatie uit Bergen op Zoom- vanouds een stad die zich met carnaval sterke manifesteert, had een bijzondere deputatie afgevaardigd.

Krabbegat bezoekt Oeteldonk.
De nar die aan zijn schild herkenbaar is dat die een Bergenaar is. Het wapen van Bergen op Zoom bevat drie kruisen.
De Krabbegatse boeren dragen het boek.
Een escorte die de Krabbegatse Prins in zijn prinsenwagen met de nar voorop begeleidt.
Zoals Oeteldonk zijn Drie Pakaon heeft zo heeft Krabbegat zijn Steketee. Samen met de Bergse boeren is Steketee aan het dweilen.  ..... en tot slot komt Spuit Elluf nog aanrijden met een bemanning in carnvaleske uniformen.

foto's © gerard monté, 15 november 2003.


Bal masqué

Bewoners van de planeet Froq op weg naar het Bal masqué in het Palazzo.
foto © gerard monté, 13 november 2003.

Bal Masqué zonder boerenkielen   21 juli 2003.
Op donderdag 13 november 2003 organiseren de Boerentroppels, dat zijn acht clubs uit Oeteldonk met een aangepaste naam, een bal masqué onder de titel ‘Oeteldonk waoit weit weg’. 
Vier van hen-de Fluttetutters-Holland, de Krukskes-Venetië, Meepesant-Brazilië en Orthinon-Frankrijk beelden muzikaal een landenthema uit. Vier andere clubs- S.S.O.V.H., Gremio Unio, Bert en de Paters van de Mert en Hendrien zorgen voor organisatorische ondersteuning

Voor de mooist verklede vrouw, de mooist verklede man, het mooist verklede paar en de mooist verklede groep zijn prijzen beschikbaar. In de uit te reiken Balboekjes zitten o.a. 4 consumptiebonnen.
Om 22.55 uur worden de prijzen uitgereikt en om 11.11 volgt het Démasqué. Een boerenkiel hoort op dit feest niet thuis. Het BalMasqué wordt afgesloten met een gezamenlijke optreden van de muzikale Boerentroppels, waarbij ook het 11x11-jubileumlied ten gehore zal worden gebracht.
Locatie: Het Palazzo op de Parade, aanvang 20.11 uur, toegangsprijs € 11 [inclusief 4 drankjes].

No Nonsens winnaar Kwèkfestijn 2004  1 november 2003.
Vanavond- zaterdag 1 november 2003- is No Nonsens winnaar geworden van het 45ste Kwekfestijn met Dit zou ik niet willen missen. Dat was voor hen voor de tweede opeenvolgende keer. Er waren twee ‘winnaars tweede plaats’: Piccolo en de Krukskes. Daktari Fanfari won de presentatieprijs. Kort voor twaalven klonk uitgevoerd door Tussen Neus en Lippen het winnend lied van No Nonsens voor een volle Plein- en Grote zaal in het Hoftheater der Amadeiro’s.
De uitslag volgde op de officiële opening van het carnavalseizoen 2004 door prins Amadeiro XXIv die als openingshandeling aan de Peer en de Assessor witte handschoenen uitreikte. Dat was bedoeld als symbool van carnaval 2004: ‘Oeteldonk wit van wanten’.
Achter het winnende lied staan, voor zover de namen doorkwamen: Mari Blatter, Joop van der Aa, Tonny Beekwilder, Cees Scheepers en Jacques van de Wildenberg.

Oeteldonk zoekt plek voor fontein  31 oktober 2003.
De fontein die de jubilerende Oeteldonkse Club de gemeente wil aanbieden [ Nieuwsbrief 24 oktober 2003] komt niet op het Burg. Loeffplein. Dat plan, gepresenteerd in najaarsnummer van Blurb, betreft slechts een schets en is op die locatie niet aan de orde, aldus woordvoerster Dorothé Gevers. Na de winter keren de fonteintjes van Irene O’Brien Fortuyn terug. Omdat ze regelmatig kapot waren gingen ze in reparatie en aansluitend in opslag omdat het Loeffplein als buffer van een nieuw in te richten Markt zou gaan dienen. Nu de herinrichting is opgeschoven, is op het Loeffplein, waarvoor de fonteinen waren ontworpen, weer ruimte. Waar nu de –half - cirkelvormig fontein, ontworpen door Antwan Hoedemakers, komt te staan is nog een vraag.

Extra kaarten voor La Madeira-op-video 6 november 2003.
De gezamenlijke horeca-ondernemers op de Parade hebben in de spiegeltent een groot videoscherm geïnstalleerd. Daar kunnen bezoekers gratis naar de opera La Madeira kijken. Deze ondernemers onder wie Hans Bosmans en Jeroen van de Waarden hebben zich verenigd in Promotie Evenementen Parade: PEP.
Voor elke voorstelling zijn 75 kaarten extra in de verkoop gegaan. De ruimte in de Pallazzotheater blijkt op de begane grond meer kijkers te kunnen toelaten dan was verwacht.

Pleintjesfeest   8 november 2003.
Voor de keinder van Oeteldonk was er zaterdagmiddag 8 november een pleitjesfeest Van plein door straat naar plein trok de jeud al of niet ondersteund door een kapelleke naar vermaak en bezigheden.

In de Arena konden de jongens en meisjes geschminkt worden. Een attractie die veel belangsteling trok. 
Op het Fonteinplein speelde de kapel Genôten er de pegels vanaf ..
foto's © paul kriele, 8 november 2003.

Keindermusical
Woensdag 12 november aanvang 13.33 uur en 15.33 uur , donderdag 13 aanvang 13.33 en 15.33 en 19.00 uur en zondag 16 november 2003 aanvang 13.44 uur [let op een uur vervroegd! ] is er de keindermusical Vogelekakkelewaosie.
Op het Herman Moerkerkplein werd stug doorgebakken, muziek of geen muziek. Er was regelmatig veel bekijks van passanten van wie sommigen een pannekoek of wat poffertjes meepikten.

De jonge muzikanten van de hofkapel De Koekerellen bliezen en sloegen er op los.
foto's © paul kriele, 8 november 2003.
  © afbeelding Museum Slager [zie voor uitleg onder bericht opening Carkul]

Opening kunstroute Carkul  30 oktober 2003.
Donderdagavond 30 oktober 2003, rond 8 uur, klonk kanongebulder en spoot er confetti over de Markt. Daar waren b.g.v. 121 jaar Oeteldonk veel fotografen, een pluk publiek en een hoop Oeteldonkse Ordonaorissen verzameld voor de opening van de kunstroute Carkul. Aan die route werken 35 professionele en nog eens 50 amateur kunstenaars mee. De eersten zijn met hun werk verzameld in Guardianenhof, de andere groep zit verspreid over het centrum, meestal in etalages van winkels, café’s en ook bij Central. Domien van Gent spreekt nog steeds tot de verbeelding. Uit diens brein is de naam Carkul ontsproten en is nog steeds levend voor Oeteldonkse kunst.  
Cees Slegers plaatste dit idee in historisch perspectief, om aan te tonen dat carnaval en kunst al eeuwen met elkaar verbonden zijn. Vanuit de holen tijd kwam Slegers via Bosch, Brueghel, Piet Slager, Moerkerk, Titselaar, Sonneborn bij Domien van Gent en compaan Jan Tervoort terecht. En zo eindigde hij bij ‘Domiens zoon’: bij Duke Burgerhof. Helaas kon Duke door een kwaadaardige ziekte er niet bijzijn. Feestelijk en geheel in carnavalssfeer werd op de ideeënrijke Duke geproost. Daarna mocht de bekant hoogste persoon, Tonny Rademaker, als Oeteldonks secretariaatsbeheerder door op de rode knop te drukken het startsein voor Carkul gaf.
In een optocht begeleid door Dasnix, de Feestbende en Trovoada trok het langs enkele Oeteldonkse kunstlocaties om bij Guardianenhof te eindigen. 

De Maastrichtse theatergroep die bij de opening van de expositie in Guardianenhof ondersteuning gaf.. 

foto © marcel maas, 30 oktober 2003.
 

Afbeelding en werken Piet Slager: Op bovenstaande afbeelding de promotiekaart van Carkul met de twee dochters van Piet Slager, Corry en Jeanette die carnaval gaan vieren. Piet Slager werd in 1910 met een zilveren medaille geëerd nadat hij tien jaar op een rij de carnavalswagens had ontworpen. Het zilveren kunstzinnig gesmede eerbetoon werd hem uitgereikt door prins Amadeiro III.Hte maakt onderdeel uit van de expositie Carkul.
Op de expositie in Guardianenhof hangt ook een dubbelportret van Frans en Piet Slager die elkaar met houtskool heben uitgetekend.
Ook van Herman Moerkerk 'Bij de dood van Pierrot ' is een kunstwerkje aanwezig, en ook van Henri Titselaar, Jan Sonneborn en Domien van Gent!

Toelichting Carkul   20 juli 2003 !! 
Rond het 11 x 11-jubileum van Oeteldonk is er in de binnenstad van 30 oktober tot en met 16 november Carkul, een expositie van kunstwerken. 
Op diverse locaties zijn dan actuele kunstwerken te bezichtigen, geïnspireerd op carnaval, cultuur en kunst.
Uitvoerende is Crejajum, een speciaal ingesteld ontwerperscollectief dat kunstenaars - beroeps of hobbyisten -uitnodigt een werk over dit thema in te leveren.
Langs de kunstwerken komt een wandelroute -kunstdweilen genaamd - waarin winkeletalages en bestaande ateliers [zoals Guardianenhof] zijn opgenomen.


Blurb blikt vooruit op jubeljaar: fontein als jubileumcadeau   24 oktober 2003.
In de recente editie van Blurb [najaar 2003] feliciteert de minister-president ven Oeteldonk Rob van de Laar ’ s-Hertogenbosch met zo’n uniek carnaval dat hij zelf al als junkske van zeven jaar op Hinthamerstraat 67 meebeleefde. Van de Laar citeert in zijn gelukwenscolumn daarbij Vincen Cleerdin die al in 1924 sprak over ‘een grote Opera’. Actueler kan het niet.. dankzij de opera La Madeira waarvoor dezer dagen het karkas van Le Palazzo op de Parade zichtbaar kwam.
Blurb onthult het plan van een cadeau dat de Ministerraad van Oeteldonk ter gelegenheid van 121 jaar Oeteldonk aan de gemeente besluit te geven. Op het Burg. Loeffplein is een –halve - cirkelvormig fontein gepland, ontworpen door Antwan Hoedemakers. De fontein verbeeldt - in meerdere lagen - de samenwerking van mensen die het carnaval elk jaar tot een bruisend feest weten te maken. Het spuitende water stelt de confetti en serpentines voor.
Teneinde de financiële problematiek daadwerkelijk aan te vatten is in de reeks ‘minister fondsenwerving‘, na het vertrek van Peter Aarts, in de vacature voorzien door de benoeming van de 60-jarige Toon Hurkens.
Zaterdag 1 november 2003 opent prins Amdeiro XXXIV om 23.11 uur tijdens het Kwèkfestijn het carvavalsseizoen 2003/2004.Op 7 november 2003/17.11 uur is de officiële opening van de feestweek en première van de opera ‘La Madeira’. 

Inschrijving Kwèkfestijn 2003/2004 gesloten  7 oktober 2003]
Zestig inschrijvingen telt het Kwèkfestijn 2003/2004. Onder hen zijn vier nieuwelingen: Jeugdbende, Moeraskwèkers, Achterlijke Gladioolen en La Bella Procenètnie maar De Lempkes doen al 31 keer mee en de Jokers 30 maal.
De finale is om 20.33 uur, de prijsuitreiking [optreden en presentatie] wordt om 00.11 uur verwacht. De Loting voor de volgorde van optreden gebeurt op zaterdag 18 oktober 2003 /10.33 uur. 
Dit jaar zullen bijna 2700 Oeteldonkers op 1 november op het podium verschijnen. Dat zijn leden van 62 clubs die meedoen aan het liedjesfestival.

Carnaval borrelt: van spel via verkiezingen naar kunst - [Nieuwsbrief Bastion Oranje, 30 september 2003]
De expositie Carkul, een naam die het komische en culturele aspect met elkaar verbindt, staat gepland voor 30 oktober-16 november 2003. Dat las u al in de Nieuwsbrief van 20 juli 2003. Carkul betekent kunst in bijv. vele etalages, met een vette knipoog naar Oeteldonk. Werk van professionele kunstenaars is in Guardianenhof te zien. zie ook:  carkul@oeteldonk.org
verkiezingen
Vrouwelijke bestuurders zitten er aan te komen want voor het eerst organiseert Oeteldonk in TheateradParade een elfjesverkiezing. Deze elfjarigen zullen de jeugdprins toezingen. Info via f.reyner@planet.nl
De Keinderkwèk op zondagmiddag 2 november is gekoppeld aan de Jeugdprinsverkiezing.
Ook die middag van de 2e november is er Jeugdprinsengroepverkiezing teminste degenen die tussen 4 maart 2003 en 25 februari 2004 elf jaar zijn. Inschrijvingen voor 20 oktober 2003.

Oeteldonkse spelleke
Tot slot komt er een gezelschapspelleke voor alle leeftijden uit :een Rondje Oeteldonk. Zingen, gekke smoelen trekken, echt Oeteldonkse lol en kennis zitten erin verweven. De eerste keer dat dit spel- met vier deelnemende teams - gespeeld wordt, is tot nader order uitgesteld. Die happening was gepland in café ’t Bonte Palet. 
Initiatiefnemer is carnavalsclub De Hartkoor.Aanmelding en info voer ’t spelleke via hanneke.derks@12move.nl


Programma 121 jaar Oeteldonk-   6 november 2002] 
Op 6 november 2002 maakte de Oeteldonkse Club het programma bekend van de viering van 121 jaar die plaatsvindt van 6 tot 17 november 2003. Dat feest speelt zich voornamelijk op de Parade af in een soort Boulevardopstelling.
Centraal, aldus de feestcommissie olv Hans van Schaik [voorzitter], Jacques Vogel, Tonnie Rademaker, Fyke van Schaik, Baptist Bouwman en minister-president Rob van de Laar, staat de opvoering van de opera La Madeira. Het verhaal draait om de moeizaam huwbare prinses Madeira voor wie een reeks van meest vreemde kandidaten verschijnen.
Deze onvervalste Oeteldonkse opera, geschreven door Cees Slegers, wordt opgevoerd in een met steigers op te zetten carreevormig operagebouw op de Parade. Om die corridor speelt zich het feestgedruis af.

Behalve een receptie, een reünie van de OC, een 55-plus avond, een jeugdmusical, Boerenparrelementsvergadering en bals masqué’s zijn er ook in de wijken evenementen.

Een boek, een nieuwe vaandel en plaquettes bij de Wilheminabrug [aankomst van den peer in 1882] en in het Lombardje [oprichtingslocatie ] behoren tot de feestuitingen.  

Carkul: Expositie kunst en karnaval  19 juli 2003.
Rond het 11 x 11-jubileum van Oeteldonk is er in de binnenstad van 30 oktober tot en met 16 november Carkul, een expositie van kunstwerken. Op diverse locaties zijn dan actuele kunstwerken te bezichtigen, geïnspireerd op carnaval, cultuur en kunst.
Uitvoerende is Crejajum, een speciaal ingesteld ontwerperscollectief dat kunstenaars - beroeps of hobbyisten -uitnodigt een werk over dit thema in te leveren.
Langs de kunstwerken komt een wandelroute -kunstdweilen genaamd - waarin winkeletalages en bestaande ateliers [zoals Guardianenhof] zijn opgenomen.
Aanmeldingen voor exporuimte en/of inschrijfformulieren: Knillispoort [elke zaterdagmorgen]. Adres: carkul@oeteldonk.org
Kunstexpositie Carkul :   
Binnenkort zullen er in de plaatselijke media inschrijfmogelijkheden worden gepubliceerd. Ook zullen de inleverdata en -plaatsen via de media bekend gemaakt worden.
Inschrijfformulieren zijn vanaf 28 juni verkrijgbaar elke zaterdagochtend tussen 11.00 en 13.00 uur in de Knillispoort Korte Waterstraat 15 ’s-Hertogenbosch.
Secretariaat Carkul: Joyce op ten Berg Derde Haren 75 5233 CA ‘s- Hertogenbosch 073 641 29 32  

Carnaval begonnen  21 februari 2003. 
De intocht- als terugblik op 121 jaar geleden- toen Peer van den Muggenheuvel voor het eerst zijn intocht hield in Oeteldonk.
foto ©  paul kriele, 20 februari 2003.
 


Historisch gezien is gisteren- 20 februari 2003- carnaval in Oeteldonk begonnen. Tenminste herdacht werd dat 121 jaar geleden Peer van den Mugheuvel later Muggenheuvel werd ingehaald. Dat was een eenmalige en dus unieke gebeurtenis. In de volgende jaren was prins Amadeiro de hoofdpersoon in Oeteldonk.
Met een kleine intocht vanaf het station en het leggen van een plaquette [die overigens nog definitief moet worden aangebracht] werd die historische datum nog eens in beeld gebracht.
voor verloop en foto’s carnaval 2003 klik op carnaval


Terug naar boven