Turkse ambassadeur Arslan opent expo Ahmet Günestekin bij MPVisser

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-04-2014 | Gewijzigd op: 22-04-2014
De Turkse ambassadeur adik Arslan opende op Tweede Paasdag 21 april 2014 'Gezichten van de zon', een expositie van Ahmet Günestekin. Waarom Günestekin? Mark Peet had vorig jaar met zijn vader de Turkse kunstenaar ontmoet op de grootste Turkse kunstbeurs de 'Contemporary Art fair' in Istanbul. Het werk van de Koerd was intussen al Mark Peet opgevallen, hij stond met diens vader bij het object dat beiden nog het meest beviel. Maar ook stond toevallig Ahmet zelf naast hen.
Kort en goed uit die kennismaking is een wederzijdse ontmoeting voortgekomen en tot slot de expositie in Galerie Mark Peet Visser [t/m 18 mei 2014].

-Boven:  De Turks/Koerdische kunstenaar Ahmet Günestekin.

foto's © paul kriele, 21 april 2014.
 De begroeting door de consul M. Ahmet Yazal en kunstenaar Ahmet Günestekin van de Turkse ambassadeur Sadik Arslan bij Galerie Mark Peet Visser.

Al als jong ventje was Ahmet al met kunst bezig alhoewel dat in een conservatief  islamitisch milieu verboden was. Maar met kladden op papieren zakken kon hij zijn gevoelens uiten. Zijn Armeense  oma inspireerde hem met haar verhalen.

Het werk van de 47-jarige Ahmet, wiens geboortegrond Anatolië is, de bakermat van de geloofsgemeenschap Jezidi, die stoelt op de dualiteit tussen goed en kwaad, spreekt je sowieso door de veelzijdige kleurstellingen in fijne belijningen weergegeven, aan. Ze roepen ook verbazing op door de vele symbolieken. Legenden en mythen vormen de voornaamste inspiratiebron van Günestekin. Ook de zon symbool van elke mythologie, is tevens de ondertekening van alle - volop kleuren bevattende - schilderijen.
Kennismaking in Istanbul
Mark Peet Visser: ’Ahmet reageerde op mijn uitnodiging om in Den Bosch te komen exposeren erg positief: ‘Ik kom naar Nederland,’ zei hij toen in zijn studio. Voor Mark Peet is de bijzonderheidsfactor van de schilderijen van Ahmet erg hoog. Ze stralen een enorme kwaliteit uit,’ aldus de galeriehouder die hoopt op een langdurig samenwerking. die vindt dat het voor Ahmet een unieke kans is om in een klein kunstland als Nederland te komen exposeren.Maar eerder al was Ahmet op de Marlborough Gallery in NewYork !

-Rechts boven: Obedience to the sun [Gehoorzaamheid aan de zon].
-Boven: Lucas The Icon Painter.
-Rechts: White Storm
.

foto © paul kriele, 21 april 2014.
 

De Turkse ambassadeur Arslan noemde Ahmet  Gunbest‘.. een van de grootste op de Contemporary Art Fair’ en sprak zijn vreugde uit over de onderlinge samenwerking die beiden zijn aangegaan.

De Turkse consul M. Ahmet Yazal.

foto's © paul kriele, 21 april 2014.
Het moment van de officiële opening met toespraken door:
vlnr de Turkse ambassadeur S. Arslan, galeriehouder Mark Peet Visser en de kunstenaar Ahmet Günestekin. Rechts de assistente van de kunstenaar Deniz Aral.

 

‘Het zal niet bij deze ene expositie blijven,’ aldus Arslan, die niet naliet enige promotionele woorden over Anatolië uit te spreken. Arslan hoopte dat vele Turkse kunstenaars een plekje zullen krijgen bij het Nederlandse publiek.
Daar haakte ook de kunstenaar Ahmet Günestekin op in door de wens uit te spreken, dat ‘…zijn kunst de kans krijgt Anatolië over de wereld uit te dragen. De verhalen achter mijn werk zijn vertalingen van een 1000 jaar oude geschiedenis. De kleuren zijn ook verhalend, zij brengen u dichterbij mijn kunst. Ik hoop dat deze werken u erg gelukkig zullen maken.’


Terug naar boven