Uniek&indrukwekkende expo 'vergeten' volksstammen'bij Mark Peet Visser

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-01-2017 | Gewijzigd op: 19-01-2017
 Galerie Mark Peet Visser op het Vughter Bastion, naast restaurant Noble, houdt t/m 5  maart dit jaar een unieke, maar ook indrukwekkende expo van volksstammen die dan wel niet vergeten zijn, maar soms eeuwen teruggetrokken leven. Daarin wisten zij al die tijd hun eigen beschaving met de eigen huishoudelijke en  ambachtelijke gebruiken, te handhaven. De titel die fotograaf Jimmy Nelson aan zijn expositie gaf: 'Before they pass away'.

Nelson kreeg soms moeizaam toestemming te fotograferen Maar wanneer hij de foto's aan hen wist te tonen, dan kwamen ze al wel wat losser in hun houding.

  Vier leden van de Kazachen
levend in West-Mongolië.
Deze semi-nomaden  stammen af van Turkse, Mongoolse en Indo-Iraanse bevolkingsgroepen en ook van de Hunen. Hier zijn ze  met hun valken op jacht.
Portret van een lid van de Karo's, die leven bij de Omo-rivier.
De jongemannen  beschilderen hun gezicht met kalk als overgangsritueel naar volwassenheid.Maar daarna moeten zij nog naakt over de rug van een koe rennen.
.
 
foto's©  jimmy nelson
 


De foto's, soms op mammoetformaat, zijn zonder meer indrukwekkend door hun bijzonder beelden van vaak -nagenoeg weinig geklede- mensen, die fotograaf Jimmy Nelson heeft weten te overhalen om minuten lang voor hem te poseren. Op het ene tafereel staan de personen of het landschap en een andere keer het  levensonderhoud of hun rijke cultuur centraal.
Maar wat je ook ziet, alles heeft een functie en niet alleen voor hun bestaan [de jacht, de landbouw en of de veeteelt].
De prijzen van de ingelijste foto's bedragen tussen de € 3.500 €7.500  tot € 45.000 .

Fotograaf Jimmy Nelson[*Engeland,1967] is er vanaf 1987 letterlijk de wereld voor afgereisd, zowel naar Zuid-Amerika, als naar Zuid-Oost Azië, als naar eilandgroepen in de Indische of Atlantische Oceaan.
Met zijn  werk wil Nelson de erfenis van deze inheemse culturen vast leggen en nalaten aan de huidige en toekomstig generaties. Zijn document zal de tand des tijds doorstaan zegt hij en ook de discussie nieuw leven inblazen over de authenticiteit en schoonheid van deze kwetsbare volken. 
Terzijde probeert hij te benadrukken hoe belangrijk de kennis en wijsheid zijn die verborgen liggen in hun rituelen, gewoonten en tradities.

   
 Deze vrouwen zijn van de Himba, een  stam
van herders die leven in nederzettingen.Hun
uiterlijk met traditionele kleding en juwelen en een ingewikkelde haarstijl is erg belangrijk voor hen,  
omdat het iets zegt over de groep en hun levensfase.

 
Herders van de Himba volksstam getooid met maksers.

foto's©  jimmy nelson
   
Een stam, Vanuatu, die voorkomt op een eiland in de Stille Zuidzee.Ceremonies, met de dans als onderdeel, is bij hen een middel om rijkdom te verkrijgen. Ze tonen er ook hun vriendschap met andere bevolkingsgroepen mee. Gaucho's, zwervende cowboys over de
prairie. Ze maken jacht op kuddes paarden en
vee. In duels verminken zij elkaars gezicht
zodat aan het litteken de verliezer herkend kan worden..


Papoea Guinea

-Links: Het Dani volk leeft op het Indonesisch deel 
van Nieuw Guinea [[Baliemvallei]  Het zijn 
boeren die een eigenirrigatiesysteem ontwikkelden.
Ze staan bekend om hun peniskokers [de koteka], dat voor 
hen een bedekking betekent, waar anderen zich
juist richten op gezichts- of lichaamsdecoraties.

-
Hieronder:  Jagers op  Papoea Nieuw Guinea. 

-Links onder: Lid van de Rabari waar de mannen rond trekken met vee dat hen wol, melk en leer levert. De vrouwen  zorgen voor de nederzettingen en alle geldzaken. Zij houden zich bezig o.a. met borduurwerk.foto's © jmmy nelson  
Terug naar boven