Opening galerie Visser op Parade

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-09-2008 | Gewijzigd op: 19-01-2010
De speelse woorden van burgemeester Rombouts , die niet naliet de scores vban de stad op gebied van economie, sport en toerisme uit te dragen.
foto's © paul kriele, 28 september 2008.
Kunstenaar Peter Bol, zoon van de beroemde Kees Bol die een van de eerste leveranciers was aan de Heusdense galerie.

Met een rits promotionele woorden over Den Bosch als kunst en cultuurstad, maar ook als stad van sport en toerisme, opende burgemeester Rombouts de nieuwe aanwinst voor de Parade: de galerie van de Heusdenaar Mark Peet Visser.
Al gekscherend naar de gastheer Mark Peet noemde Rombouts ook een verdienste waarin de stad nog niet echt sterk staat en dat is de ‘beeldende kunst’. 'Daarom zijn we zo blij met deze galerie,' aldus een sportief geklede Rombouts die met wat kwinkslagen van deze zonnige opening een kleine show maakte. ‘Den Bosch heeft nu een positie die bijna niet meer te overtreffen is. Maar juist dan moet je blijven investeren,’ aldus Rombouts, die een welkom heette aan galerie Visser in het rijke culturele leven van de stad ‘.


Hierboven een impressie van de drukte op de Parade, waar de gasten- overdekt -werden verwelkomd met
champagne. Links onder een kunstwerk -er stonden er meerdere opgesteld- van Jan Dirix. 

foto's © paul kriele, 28 september 2008.
-------------------------------------
Op de stadspromotionle woorden van de burgemeester haakte kunstenaar Peter Bol nog het best in door een beeld te geven van de positie van de Nederlandse kunstenaar en uiteindelijk bij Visser uit te komen. ‘Vroeger in mijn Eindhovense tijd moest je naar het loket van de Sociale dienst om er de kunstenaarsbijdrage te gaan innen. Daar stond je dan, in de ene rij de werklozen en in de andere de hoeren en de kustenaars.
‘Met het WIK-geld, dat 70% is van het minimumloon, kom je nauwelijks rond, het is te weinig om van te leven en teveel om van dood te gaan,’ aldus Bol van wie de galerie diverse werken heeft aangekocht.
Bol prees de Vissers die in Den Bosch - naast de St.Jan - zijn neergestreken. ‘Over tien jaar zegt men tegen een toerist die de St Jan zoekt : die staat neffe da’ galerieke van Peet Visser. ‘
Mark Visser kreeg van Bol lovende woorden om zijn ongecompliceerde manier van praten, zijn oog voor kwaliteit, diens eigenzinnigheid en persoonlijke inzet. En als belangrijkste kwaliteit noemde Bol, dat Mark Peet goed kijkt en nog te ontroeren is.’

Rechts boven: Rombouts maakte een rondgang door het pand samen met de eigenaar Mark Peet Visser.
Links onder: ook buurman plebaan Geert Jan van Rossem kwam een kijkje nemen.
Rechts onder: de opening werd muzikaal ondersteund door het Brabants Zigeunerokrest Palotás.

foto's © paul kriele, 28 september 2008.
-------------------
In een riant en statig pand, dat ondanks een ingrijpende verbouwing, zijn originaliteit niet heeft verloren zijn tientallen kunstwerken die uiteenlopende genres vertegenwoordigen, tentoongesteld . Bijna 800 gasten hadden de uitnodiging met hun komst beantwoord. Ze werden op een zon overgoten Parade verwelkomd met champagne en na de officiële opening door o.a. Mark Visser in groepen rondgeleid. Maar deze Heusdenaar staat nog ver weg  van het begrip Bourgondisch,   want  - ondanks de perfecte ontvangst - verwachten ze in Den Bosch wel wat als 'feest' wordt aangekondigd.

Terug naar boven