Galerie Mark Peet Visser, de buurman van Noble, officieel geopend

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-09-2013 | Gewijzigd op: 25-09-2013
Burgemeester Ton Rombouts heeft zaterdagmiddag 21 september 2013 op Bastion Vught de spik-splinter nieuw gebouwde galerie van Mark Peet Visser geopend, 22 jaar na de eerste stap van Mark Peet in de kunstwereld. De opening gebeurde uiteraard met toespraakjes en lekkere hapjes van buurman meester-kok Edwin Kats van Noble.

De bijzonder kunstzinnige ceremonie werd druk door het goed gesoigneerd publiek bezocht. De kleinste onder hen waren Marks en Frederieks kinderen, Canter en Josephine, die na Marks toespraak hun zelf gemaakte tekeningen aan Mark mochten aanbieden.
De kinderen van Mark Peet en Frederieke, Canter en Josephine, die hun tekening als eerste Bossche kunstenaars van de galerie aan papa aanbieden. foto's © paul  kriele, 21 september 2013.

Later zou burgemeester Rombouts aan Mark Peet -refererend aan het Jeroen Boschjaar –al grappend verzoeken om ook eens een Bossche kunstenaar in zijn stal op te nemen. Daarbij verwees de burgemeester naar Canter en Josephine die met hun tekeningen meteen maar tot de eersten van die Bossche stal werden geschaard.

Drukte bij de opening en een proost op de nieuwe locatie Bastion Vught met burgemeester Ton Rombouts Frederieke Visser-deJager en Mark Peet Visser.

foto's © paul kriele, 21 september 2013

Mark Peet, die aangaf al als kleine jongen kunsthandelaar te willen worden, ‘net als papa, begon zijn welkom met: ‘Ik heb een droom, ieder mens heeft wel eens een droom. Maar de mijne was ooit eens een galerie te openen. En hier sta ik dan, mijn droom is vandaag werkelijkheid geworden.
De grote stap kwam toen Frederieke en ik 5 jaar geleden van Heusden naar de Parade verhuisden. Maar het was door de gebrekkige logistiek en parkeerproblemen niet wat het zijn moest. Door een tip van John Groenewoud heb ik me tot deze locatie laten overhalen.
De ruimte biedt me tevens de gelegenheid, naast de 17e eeuwse klassieken en de modernen, waar mijn vader de basisvoor legde, me ook op de temporaine kunst te gaan toeleggen. Tot slot dankte Mark Peet onder meer zijn vrouw Frederieke, zijn ouders en zijn zus Nicolette. ‘Ik ben trots op jullie, dat je me altijd hebt bijgestaan
En aan U dat u mijn galerie vaak zult bezoeken en mij niet zult teleurstellen.’

De kant aan de Dommel en de entree van Galerie Mark Peet Visser.

foto's © paul kriele, 21 september 2013.

Toespraak burgemeester Ton Rombouts
Rombouts was ondanks de drukke dagen voor de stad en de gemeente door [evenementen, ministersbezoeken en de begroting] goed in de stemming en gaf een vlotte toepasselijke babbel weg.
Rombouts, staand op een podium achter het mengpaneel van de disjockey, pakte door waarmee Mark Peet was begonnen. ‘Ook ik had een droom. Niet wat u allen zult vermoeden, dat ik burgemeester wilde worden, maar nee, het was disc jockey….’.

Daarop kwam een wat visionair gerichte toespraak waarin Rombouts onder meer aan gaf dat de stad trekkers nodig heeft. En wat ook in toeristisch oogpunt belangrijk is, dat we meer herhalingsbezoeken kunnen realiseren, waarvan de hotels –ook in het weekeind – kunnen profiteren.
Specifiek aan Mark Peet, zei Rombouts ook van hem samenwerking met de hotels te verwachten, zodat hier arrangementen uit voort kunnen vloeien.
Behalve de hotels en de winkels, noemde Rombouts in dit verband ook de winkels en de musea.
Volgens Rombouts stond de bezoekersteller van het nieuwe museum vanaf de opening in mei dit jaar, op 70.000. Maar de aanwezige museumdirecteur Charles de Mooij wist hem met ‘duim’ en wijsvinger de nog actuelere stand van 90.000 bezoekers te melden.
-Links: Wim Kool, de redacteur van het Stan Huygensjournaal bereidt zijn artikel voor met Frederieke en Mark Peet Visser.
-Boven: Mechtild Stultiens van Artishock en museumdirecteur Charles de Mooij, die zijn beschadigde duim verbergt.
-Links: Het echtpaar Maurice
en Gertie Groeneveld-Verlinde.


foto's © paul kriele, 21 september 2013.

 

Vervolg toespraak Rombouts
Aan het slot van zijn openingspraatje gaf Rombouts de initiatiefnemers van dit project ‘galerie en restaurant/hotel Noble’ [John Groenewoud, Bert Kersten, John van Deursen en Robert van der Walle] een compliment dat zij deze investering hebben aangedurfd en aan Mark Peet Visser dat hij ingestapt is.
‘Elke vijf jaar mag ik onderhand een zaak van je openen,’ aldus Rombouts grappend. Al door de grote vensters naar buiten kijkend, zegde hij toe dat spoedig de zandhopen op het Wilhelminaplein zullen verdwijnen en dat er na archeologisch onderzoek, de fundamenten van de stadspoort zichtbaar zullen komen.

‘Openen behoef ik al niet meer, na deze week al een preview gehad te hebben,’ sprak Rombouts. Daarop brachten burgemeester en galeriehouder een toost uit op de nieuwe locatie.

Enkele opnamen, gemaakt voor de opening,  van de kunstcollectie in de diverse zalen van Mark Peet Visser.

foto's © paulkriele, 21 september 2013.


.

Terug naar boven