Oud plan Museum Bouwloods in goedkopere versie weer op tafel

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-10-2014 | Gewijzigd op: 31-10-2014
Het kerkbestuur van de parochie St. Johannes de Evangelist [Sint Jan] haalt nog eens het oude, maar veel soberder bouwplan voor een hernieuwd Museum de Bouwloods van 't zolder. Doel is om meer bezoekers te trekken en daardoor meer inkomsten te genereren. Dat zijn er nu 7.000 per jaar. De ambitie is straks tien maal zoveel, ofwel 70.000 per jaar ...!
De nogal dwingende aanleiding is het te verwachten wegvallen van subsidie van Rijk, provincie en de gemeente.
Het kerkbestuur heeft ook een nieuwe naam bedacht: Sint Jansmuseum....
Het plan kost de meer dan de helft minder dan het oude plan:  € 4  miljoen en is een ontwerp van architectenbureau Molenaar & Bol en Van Dillen, HEEM architecten en MTD landschapsarchitecten.

De maquette van het nieuwe -goedkopere-
aanbouwplan voor Museum De Bouwloods.
Museum de Bouwloods: weinig opvallend
en weinig uitnodigend. Daar komt verandering in...


Het parochiebestuur wil de grijze bouwloods met een weinig opvallende toegang een nieuw leven inblazen met een transparante aanbouw op het Sint Janskerkhof [de kerktuin aan de zijde Hinthamerstraat]. Daar is als extra attractie, ook een 40 meter hoge lift voorzien. Zo ontstaat er een beter uitzicht op de kathedrale bouw en de talrijke beelden rondom het Noorderportaal. Ook gaat voortaan de poort van de tuin aan de zijde Hinthamerstraat overdag permanent open. Borden verwijzen dan naar het hernieuwe Museum de Bouwloods.

De  oude plannen
Het plan van 2009 dat door de hoge kosten van tafel werd geveegd. In plaats van de massieve aanbouw [verlicht deel] komt er nu een eenlaags transparante vleugel tegen de bestaande bouwloods. 
Nog eens de bouwloods met een massieve aanbouw die uit het oude plan is geschrapt.
Op die plek komt een meer transparante, eenlaagse, vleugel. Wel zal op de kop daarvan
een lift met uitkijk op het Noorderportaal verrijzen.

foto's © paul kriele, 23 september 2009 [van toenmalige maquette van Henket]

Behalve enkele nieuwigheden wordt sterk rekening gehouden met de educative functie [subsidie-argument] die elk museum zich tegenwoordig ten doel stelt. Dat kan bijv door een beeldhouwatelier waardoor het restauratieaspect inzichtelijker wordt gemaakt.
Maar van een grootse uitbreiding en het inrichten van musuemplein aan de zijde Torenstraat is afgezien. In 2009 was nog Hubert-Jan Henket de bouwarchitect. Maar diens plan ging toen niet door vanwege de hoge kosten van € 11 miljoen. Dit nieuwe plan kost  'slechts' vier miljoen euro.

Wat ook  niet doorgaat...
Vanuit de nieuwbouw was in het plan van vijf jaar geleden een ondergrondse corridor naar de St. Jan voorzien. Daardoor zouden enkele grafkelders in het zicht komen. Nu komen er enkel glasplaten om naar beelden in de kelders te kunnen kijken.

Blijkbaar  is er door het vertrek van de econoom Peter Broeders van het bisdom meer armslag gekomen bij het kerkbestuur, waar  Pieter Kohnen de scepter zwaait.
Maar zoals ook bij het voorgaande plan moet de gemeenteraad uiteindelijk haar fiat geven ....



Terug naar boven