Plus en minnetje voor Jo Timmermans JBoschcentrum

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-12-2010 | Gewijzigd op: 13-12-2010
Voor Jo Timmermans, voorzitter van de Stichting Jheronimus Bosch Art Centre was het een goed jaar. Timmermans kreeg in 2010 allerlei loftuitingen toegezwaaid.
Het Jeroen Boschcentrum stond regelmatig door bijzondere gebeurtenissen [boekuitgaven en bezoeken] in de publiciteit.
Het centrum is zo succesvol dat het, zoals eerder aangekondigd, de 250.000ste ** bezoeker verwacht. Het bereiken van die mijlpaal staat na Kerstmis gepland. De vlaggen kunnen uit. Met een speciale zitting in het Jeroen Boschcentrum wordt tussen Kerst en Oud- en Nieuw de 250.000ste binnengehaald en gehuldigd.

Jo Timmermans [*19 november 1949] van het Jeroen Boschcentrum heeft een succesvol jaar achter de rug, maar moest ook een tegenwerking incasseren.

foto © paul kriele, 15 november 2010.

Maar een minpuntje dat Timmermans heeft moeten verwerken is het onderkomen voor zijn Prentenmuseum. Timmermans, die een enorme collectie oude globes en prenten en collecties prenten van Hendrik de Laat en Herman Moerkerk bezit, is al vanaf september 2007 op zoek naar een nieuw onderkomen. Daar had hij al een mooi plan voor bedacht. Door een nieuw bestuur van het museum Slager zag Timmermans kans daar zijn collecties te kunnen onderbrengen. Maar de eigen identiteit van het kleinschalige museum in de Choorstraat staat vast. Dat had het echtpaar Hein en Suze Bergé -Slager* in een convenant met het Noordbrabants Museum vast laten leggen. Bovendien is een en ander statutair vastgelegd. Daar wordt niet aan getornd, stelt onze informant.
Uitbreidingsplannen Museum Slager
Museum Slager gaat wel meer Brabantse kunstenaars met wisselexposities in zijn programma opnemen, maar een zo grote collectie van Jo Timmermans was niet welkom. Ook al zijn er bij ’Slager’ plannen om -naast de panden 8 [nieuwe ingang/ voormalig café 'De Vierkante Meter'], 10, [kruidenierswinkeltje], 12 [voorheen woonhuis van de oudste vrijwilliger, de in Etten-Leur wonende Gerard Jansen] en14 [voormalig woonhuis echtpaar Bergé] en 16 [oude ingang museum] in diezelfde Choorstraat ook nog de nummers 6, 4 en het hoekhuis met het St. Janskerkhof aan te kopen.

Noten:
* Suze Bergé-Slager overleed op 5 januari 2003 en mr. Hein Bergé op 25 april 2010.
**Bezoekersaantal: Dit aantal is inclusief een reeks basisschoolleerlingen, die - naar wens van burgemeester Ton Rombouts - eens in hun leven minimaal een keer het Jeroen Boschcentrum moeten hebben bezocht. Dat bezoek past in een –vanwege de subsidieverstrekking - opgelegd educatieprogramma van het JBC.


Terug naar boven