Miraokuls majestueus spektaokul op de Markt slaat enorm aan

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-10-2014 | Gewijzigd op: 13-10-2014
Het logo van 't Bosch
Mysterie met een deel van het koor
.
Start van jubileumfeest 11x11+11= 132 jaar Oeteldonksche Club anno 1882 begon met een Miraokuls majestueus Spektaokul in 'de Kathedraal' op de Markt.
Het is een show -wel wat aan de lange kant [bijna 3 uur inkl.pauze*] - die zich op drie podia afspeelt met een groot orkest en koor en acteurs [in totaal 300 man/ vrouw]. Het klonk als een klok en overstijgt de uitvoering van de k,omischeoraa La Madeira in 2003. 
Peer van den Muggenheuvel vond het fantastich, zo zei hij na afloop in een speciale toespraak. Eerder had ie om stilte gevraagd om de dialogen goed te kunnen verstaan... 'Da komt omdat we elkaor zo gère weer terug zien,' zei hij vergoeilijkend.
De Peer: 'Ze kunnen in Oeteldonk goed zingen en muziek maken, maar dit is het echte acteren en speulen. Beter nog dan het Kwekfestijn,' sprak De Peer die hulde bracht aan alle medewerkers, ook die achter de schermen.
'Met deze show zie-de hoe springlevend Oeteldonk is. Het Bosch Mysterie is Oeteldonk in optima forma. Dit is de kroon op ons jubileum,' zei De Peer. 

* Kritiek
Drie podia is een vondst, die past bij de tijd om meer en sneller en gevarieerder beeld te brengen.  Maar in tegenstelling tot 'Soldaat van Oranje'en de aanstaande musical rond Vincent van Gogh [eind 2015] van Verlinde Entertainment, zijn de podia of decors van BoschMysterie statisch of niet mobiel.  Dat maakt dat de -staande !- toeschouwers zoeken naar kontakt met omstanders waardoor de aandacht voor het spel, dat toch al niet  voor iedereen in de ruimte duidelijk overkomt, verslapt.

Indruk van de enorme Kathdraal met zicht op het grote podium voor koor en orkest olv Jos Schroevers. Een van de eregasten naast burgemeester Ton Rombouts: Prins Amadeiro XXV incognito [Koos Woltjens].
foto's © paul kriele, 1 oktober 2014.

Rechts imposante steltlopers.  
   Accordeonsoliste

foto's © paul kriele, 1 oktober 2014.

Scènes die ook erg komisch waren opgezet kwamen uit 'het Voorgeborchte',  ofwel uit 't Pumpke, het café van Moeder Truus Bosmans [l.] op de Parade. Hier met  zoon Jan Bosmans [Paul Winkens].

foto's © paul kriele, 28 september 2014.
In dat café  vertoefden zich inmiddels overleden  Bosschenaren in een feeststemming, maar werden  telkens ruw verstoord door de hitte en de felheid van de hel, die uit een ondergrondse kelder kwamen.
Janus Borhgs staat hier met Zoete Lieve Gerritje, die de gemeente nog een sneer gaf omdat indertijd de Nieuwjaarsconference werd geschrapt.... 

In het café van Moeder Truus Bosmans vertoefden: 
Janus Borghs Sjaak Verwijmeren
Bisschop Bekkers Henry Pijnenburg
Jeroen Bosch Richard Vos
Jan Bosmans Paul Winkens
Jac Stienstra Tom Dieltjens
Don Burgers Stef van Dinther
Moeder Truus Bosmans Anita Tosseram
Wim Kersten Rob Alkemade
VVV-directeur Jan Bruens Johan van Kastel
Zoete Lieve Gerritje Chantal Falck- van Roessel
wat tot vermakelijke scènes leidde. 
 
Links: De slotscène rond de hooiwagen.
Een bijzonder apotheose in een echte Jeroen Boschsetting ondersteund door het massaal gezonden 'Somebody to love'.


foto's © paul kriele, 1 oktober 2014.  
-Rechts: De huldiging van de spelers techniek en andere mederwerkers.
Middenin in pak...  de auteur van het script van 't Bosch Mysterie Cees Slegers.
Links: producent  Marlies Germanus.
Rechts de sublieme hoofdrolspeler Sjaak, ofwel Stephan Geldrop, naast  [2e vl.] Babbet Lambrechts als Willeke: 

een pracht duo.  Terug naar boven