Ton Vugs [73 jaar] overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-11-2018 | Gewijzigd op: 02-12-2018
Ton Vugs, de voormalige Oeteldonkse minister van Fondsenwerving is zaterdag24 november 2018 op 73-jarige leeftijd overleden. Vugs, die eerder minister van Jeugdzaken was, leidde een eigen communicatie en adviesbureau. Vugs was in de jaren 60 een van de maatschappij kritische, om niet te zeggen recalcitrante, jongeren behoorde.

Vugs verleden ligt in communicatie en in de reclame. Maar als ex-Sint Janslyceumstudent, begon hij in 1965 in de filmcabine bij Tom Odems van het Casino. Daarna volgde een carrière bij OCé en vervolgens 18 jaar bij AutoPON in Amersfoort als advertising manager. Toen - in 2004 - kwam het moment dat Ton Vugs het in Schijndel gevestigde reclamebureau Vugs Company oprichtte.

Ton Vugs werd op vrijdag 30 november 2018 in crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk gecremeerd.


Ton Vugs
* s-Hertogenbosch, 1945   
† Schijndel, 2018

foto  © blurb  
..........................................................................................................
 

In Memoriam uitgesproken door de voorzitter van de Stichting Museum Slager Peter Berlijn

Ton Vugs, die in oktober 2016 toe trad tot het bestuur van de Stichting Museum Slager, vond daar een uitgemeten kans zijn uitgebreide netwerk en talenten op het gebied van fondsenwerving  in te zetten voor het culturele belang. Direct na zijn aantreden begon Ton de mogelijkheden in kaart te brengen om het museum beter in de markt te zetten en scrheef hij een plan van aanpak met als doel de financiële armslag van het museum te verbeteren. Al in het eerste jaar werd duidelijk dat Ton's gezondheid hem in de weg zat om de utvoering van dat plan volledig ter hand te nemen. 
Toch heeft hij met een nieuwe huisstijl, een nieuwe aanpak met betrekking tot vrienden van het museum en een stevige PR in  belangrijke mate zijn stempel gedrukt op de gang van zaken. Hieruit  bleek ook zijn uitgebreide netwerk en zijn contacten met de media.
Naast het beoefenen van zijn lievelingsbezigheid was zijn andere verdienste het aftroggelen van geld bij allerlei instanties ten behoeve van nooddurftige instellingen. Het moge duidelijk zijn dat zijn hart verknocht was aan Oeteldonk en aan het erfgoed van 's-Hertogenbosch. En dat wordt door ons Bosschenaren zeer gewaardeerd.
Veel lof dus voor de man, maar hij kon ook flink eigengereid zijn. Een eigenschap die af en toe wat rimpels gaf in de organisatie. Zijn pragmatische aanpak strookte niet altijd met de werkwijze van anderen.

Collegae bestuursleden heb ik gevraagd in een steekwoord hun ervaringem met Ton neer te zetten en kwam tot de volgende opsomming:  reclameman, levensgenieter, mensenmens, creatieveling, optimist, Groot Oeteldonker, wijnliefhebber en epicurist. Tot aan het einde geïinteresseerd in alles en iedereen om hem heen.


Bericht van 28 januari 2015 Ton Vugs neemt afscheid als minister van Fondswerving
Ton Vugs, de minister van Fondsenwerving, neemt afscheid. Vugs hoort volgens het protocol na twee ambtstermijnen terug te treden. Voordat Vugs in 2005 Minister van Fondswerving werd was hij lid van het Ministerie van Jeugdzaken. Vugs had toen al door zijn initiatieven, bijv. de opzet van de Raa-Raa-Raad voor de rijpere Oeteldonkse jeugd, naam gemaakt. 
Maar het sterkste staaltje was dat Vugs, als hoofd van het Oeteldonkse fondsenbureau, het aantal leden van de Oeteldonksche Club van 1.700 naar bijna 10.000 leden wist doen groeien !

Dat Vugs afscheid neemt als minister zegt niet dat hij Den Bosch verlaat of uitstapt bij de vereniging OC. Vugs zou graag de Commissie van Optocht komen versterken.
De nog in Schijndel wonende Vugs, wiens vrouw Marga, bekend van Ediks, drie en een half jaar geleden overleed, is zelfs op zoek naar een appartement in de stad.

Vugs' opvolger is Leon Ackermans.Het afscheid was op dinsdag 31 maart 2015.

© Voor het artikel van28  januari 2015 is gebruik gemaakt van het januarinummer van Blurb.Terug naar boven