Jubilerende Kikvorschen in de watten gelegd

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-11-2015 | Gewijzigd op: 16-11-2015
De Kikvorschen vormen het DNA van Den Bosch
Het zijn de cultuurdragers en amBOSsadeurs van de stad.
Jullie horen bij de stad. De Kikvorschen, da’s niet niks’.

Deze lovende uitspraken van burgemeester Rombouts kreeg de Komische Folkloristische fanfare van Oeteldonk zaterdagmiddag  7 november 2015 in het Bestuurscentrum te horen. Daar vond een van de jubileumactiviteiten plaats: de aanbieding van het eerste exemplaar van het boek ’88 jaar De Kikvorschen’. Dat is door 'twee senioren' van de club, te weten Leo Gloudemans en Piet Odems samengesteld.

-Boven: Het moment van de aanbieding
van het eerste exemplaar aan burgemeester Ton Rombouts van het boek '88 jaar
De Kikvorschen' door de voorzitter Bertie van den Heuvel.


-Links: Met de voorzitter van het jubileumcomité  Geert van de Ven [l.] en co-auteur Leo Gloudemans krijgt
Rombouts een uitleg over de foto's in het boek
.
-Links  boven: Rombouts werd nog net geen dassendrager, maar kreeg van Geert van de Ven  het embleem behorend bij 88 jaar De Kikvorschen.

foto's © paul kriele, 7 november 2015.
 

De mecenas van dit jubileumfeest, Geert van de Ven, maakte van de gelegenheid gebruik aan de gemeente zijn wens om een nieuw en goed clubhuis te stellen. Van de Ven: ‘De Pijp is nu al twee keer afgebroken. En daarmee komt er ook een eind aan het clubgebouw in de Nieuwstraat.
Het komt voor de geschiedenis en voor de spullen van de fanfare goed uit als we over een nieuw honk kunnen beschikken,‘ aldus Van de Ven.
Later zou Rombouts in zijn toespraak het bestuur van De Kikvorschen voor een overleg over een honk – ‘waar jullie recht op hebben’- op het stadhuis uitnodigen.

Van voorzitter Bertie van den Heuvel ontving de burgemeester het vignet van 88 jaar De Kikvorschen en een groen-gele das. Maar nog niet de das van de Dassendragers. 'Omdat u beloofd heeft uit te zien naar een nieuw clubhuis ontvangt u ook een Kikvorschdas, maar niet die van de Dassendragers. Dat komt ook nog wel eens,' zei de Kikvorschvoorzitter veelzeggend.

Een koperen plaquette werd zaterdagmiddag 7 november 2015 naast de deur van
het clubhuis in de Nieuwstraat bevestigd.
Het is een cadeau van de Dassendragers
.


foto's © paul kriele, 7 november 2015.
 
 

Jubileumboek
Co-auteur Leo Gloudemans over het jubileumboek: ‘Het plan is vlug gemaakt, maar het realiseren is donders moeilijk. We hebben onze ziel en zaligheid erin gelegd. Het zal de Libris-prijs niet halen, maar het is een goed en rijk geïllustreerd boek geworden, sprak Gloudemans die zich vergiste door Rombouts- een maand na de werkelijke datum -te feliciteren met zijn 40-jarig huwelijk. …

Rombouts corrigeerde, na een welkom aan alle aanwezigen en in het bijzonder de Kikvorschvrouwen, die een speciaal plekje in zijn hart hebben, de huwelijksdatum die Gloudemans noemde.
Rombouts: ‘Dat was niet vandaag, maar een maand geleden. Maar we vieren het vandaag, reden dat ik vanavond niet bij de première van de Kikvorschenrevue aanwezig kan zijn.

De 18-jarige bekken spelende
Jiovanni van Steenpaal,
het jongste lid van De Kikvorschen.  

foto © paul kriele, 7 november 2015.


 

Burgemeester Rombouts zinspeelde ook op de gemiddelde leeftijd van de Kikvorschen: ‘Die is iets hoger dan die van Flik Flak’, zei de burgemeester gekscherend. ‘Maar ik zie ook dat er na het vertrek uit onze bestuursorganisatie van Bert Pauli en Roderick van de Mortel, zich nog een nieuw jong lid heeft aangemeld. Daarmee duidend op Jiovanni van Steenpaal.

Rombouts waardeert De Kikvorschen nog het meest om hun onderlinge vriendschap die zij uitstralen. ‘Jullie zijn voor het leven een Kikvorsch.’
De burgemeester vergat niet ook hier nog eens te wijzen op het Jeroen Boschjaar van 2016. Daarvan verwacht hij dat De Kikvorschen, die behoren tot het Bossche culturele erfgoed, daarin hun aan deel zullen nemen.

Na de uitreiking van het boek was er nog een aangeklede borrel in het Bestuurscentrum.

   
  -Boven: De Kikvorschvrouwen lieten zich de Bossche koek en  zo ..goed smaken.
-Links boven: De Kikvorschen olv dirigent Gerie de Groot
.
-Links: 3e vr Bert Pauli.

 
   
-Rechts boven: o.a. Jolanda van de Mortrl-Moonen [r.].

 foto's © paul kriele, 7 november 2015
 Terug naar boven