Politiek effect uit thema's in carnavalsoptocht

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-02-2008  Voor de toeschouwers komen de kreten in de Intocht en de carnavalsoptocht vooral ludiek over. De ontwerpers hebben er meer weet van en gebruiken -ludiek- de kreten vaak als kritiek op maatschappijke gebeurtenissen en op personen. Met name die politici, die hun nek boven het maaiveld uitsteken krijgen er op de Kletsavonden, de Politieke klets en in de optochten er van langs.
Ontwerp carnavalswagen door Bas Jonkergouw voor cv De Jokers. Links op de steven oud-ministerpresident van Oeteldonk [matroosje] Rob van de Laar die uit het moeras naar Maritiem vertrekt. Uiterst rechts de sportman Yuri van Gelder, de turner op de bouwstenen van sporthal Flik Flak. De man met de groene hoge hoed is natuurlijk burgemeester Rombouts, die als bestuurder staat afgebeeld en in zijn rug vrouwe Justitia ervaart. 

In de grote Optocht waren De Pintvatters ['bepalen zelf wel hoe de Markt eruit komt te zien'], Laot mar Lôpe ['tekorten bij de luxe sporthal Flik Flak'], De Jutters [kritiek op expo Jeroen Bosch, ofwel 'de kip met de gouden eieren'] en de Dikkupkes ['puthuis weg/verhuizing Jeroen Boschbeeld'].

Met hun wagen en het originele motto: 'Gaot Oeteldonk Kiel haole ..? gooiden cv De Jokers de kritiek ook nog eens op een hoop.
Bas Jonkergouw is de ontwerper van de wagen en behaalde vanwege originaliteit en de veelheid aan details er de 1e prijs mee.
Op hun wagen stonden onder meer de poppen Rombouts, Yuri van Gelder, Rob van de Laar en vrouwe Justitia, die met tekstbordjes aangaven, waar het zo al mee misgelopen is: procedure Markt, onduidelijkheid Parade, bezuiniging openingsfeest Flik Flak en het Paleiskwartier.
Maar dat zal velen zijn ontgaan of het zal hen een worst wezen. Na drie dagen carnaval zijn die kreten vergeten en gaat het leven - tot de volgende manoeuvre -weer zijn gewone gang. De vraag blijft of de gemeente uiteindelijk haar gelijk[ kiel] zal halen.