Oetelkonzert: speels, gevarieerd en carnavalesk

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-02-2009 | Gewijzigd op: 25-01-2010
De 45ste editie van het Oetelkonzert klonk erg carnavalesk, hoewel de musici minder Oeteldonks waren uitgedost dan vorig jaar. Maar de sopraan Els Bongers en de kunstfluiter Geert Chatrou maakten er, mede door de inbreng van Ernst Daniël Schmidt, een vrolijke 'beestenboel' van. Dat motto beestenboel werd nog eens onderstreept  door het door de solisten en orkest uitgevoerde Zwanenmeer[Tsaikovsky], Der Vogelfänger [Mozart] en het Kattenduet [Rossini] dat door het duo Bongers [een lieftallige poes] en Schmidt [een krolse kater] muzikaal en 'gecostumeerd'  werd uitgebeeld.

-Hierboven: mgr. Hurkmans wordt begroet door oud-carnavalsprins Jos Kieboom. Achter hem rechts Joep Chappin en midden oud-prins Karel Noordzij.
-Rechts boven: het orkest olv de nieuwe dirigent Jules van Hessen die het stokje op passende wijze had overgenomen van Mark Fritz-Gerald.
-Rechts: de solisten Ernst Danël Schmidt, Geert Chatrou en naast dirigent Jules van Hessen de getalenteerde sopraan Els Bongers
.

foto's © paul kriele, 17 februari 2009.
   

Hierboven: het optreden - met slechts twee coupletten[..] - van de Kleinkeinder sloeg enorm in. Zij vertolkten een gevoelig liedje over drie broertjes die vlakbij elkaar op een flat wonen:  'De Kleinkeinder worden samen grijs, zoals wij drieën zijn er geen-een'.
Foto rechts:  het Oetelknapenkoor, ofwel  vier leden van de Oetels zongen het lijflied van de Oetels':  'Ik zou t van de daken willen roepen', dèt ik een Oetel ben!

foto's © paul kriele, 17 februari 2009.

Dit jaar was de carnavaleske costumering bij de orkestleden erg zuunig.. foto's © paul kriele, 17 februari 2009.

Ceremonie Protocollaire
De meest carnavaleske kostuumprijs ging dan ook naar het Bossche stel Leonique Vloemans en Ferdinand Leunissen, die als Ankie [van Grunsven] en Salinero in de Céremonie Protocollaire op toneel verschenen. Jolanda Valentijn viel als mooist gekostumeerde in de prijzen, die door Frans Maas [voorzitter stichting Oetelkonzert ] werden uitgereikt.

Het publiek en met name de toneelbak liet zich geregeld horen wat de algehele stemming ten goede kwam.

Naast burgemeester Rombouts en wethouder Geert Snijders zaten in de rij genodigden: bisschop Hurkmans, Commissaris der Koningin May Weggen, gedeputeerde Onno Hoes en enkele oud-carnavalsprinsen, onder wie Jos Kieboom en Karel Noordzij. Ook vertrekkend korpschef Erik Akerboom en diens 'onder-minister' Peter Verschuur zaten in de zaal.

Foto links: prins Amadeiro XXV en diens adjudant. Net achter de prins is de nieuwe minister-president van Oeteldonk Frans Reyner zichtbaar.
Prins Amadeiro XXV kon het niet laten in zijn traditionele toespraak even de kredietcrisis te noemen, 'Maar,'  aldus de hoogheid, 'In de omgekeerde wereld van het Oeteldonks carnaval betekent  - 3,75% tijdens ons bezoek plus 3,75%.'

Amadeiro feliciteerde bisschop Hurkmans,  die net als de hoogheid ook vaak het gevoel moet hebben 'uit de hoogte' te spreken. Die gelukwens betrof het feit dat vorig jaar de bisschop een daad van betekenis heeft  vervuld. Hurkmans heeft 127 jaar na data [de ban van de kerk op het carnavalsfeest]  minister-president  Rob van de Laar bij diens afscheid in het TheateradParade toegesproken.

Aan het slot van zijn toespraak vroeg Amadeiro alle Oeteldonkers zaterdag  21 februari 2009 jeugdprins Julian I niet in de kou te laten staan. 'Mocht u op skivakantie zijn kom dan zaterdag terug om de aankomst van prins Julian mee te maken. Hij verdient het dat u erbij bent.' 

Costuumprijzen
Rechts boven: Ferdinand Leunissen en Leonieque Vloemans wonnen met hun meest carnavalske kostuum de eerste prijs en Jolanda Valentijn met haar bijzondere carnavalsuitmonstering de prijs voor het mooiste costuum.

foto's © paul kriele, 17 februari 2009.

Na afloop was er in de Pleinzaal een feestelijker nazit met muziek met Tusseneusenlippe, De Krukskes, De Loeiers en het ensemble De Compaenen en het orkest You & Me.

Terug naar boven