Carnavalsmis in teken 450 jaar Bisdom

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-02-2009 | Gewijzigd op: 25-01-2010


De Oeteldonkse carnavalsmis in een overvolle St. Jan van zondagmorgen  22 februrari 2009  stond in het teken van 450 jaar bisdom [1559-2009] een feest dat dit jaar in en om de St.Jan gevierd wordt*. Plebaan Gert-Jan van Rossem zong [en speelde op de gitaar] met de diaken Vladimir en de koren de Meierij en Schola Cantorum: ‘Maria m’n durske mirakelse vrouw, Gij ging ooit als Ursten in Oeteldonk op sjouw’. De meldodie was geleend van Daktari Fanfari geleend. De Zoete Moeder wordt al vanaf 1380 vereerd in Den Bosch, de grootste bedevaartplaats van Nederland. Volgens de legende liep ‘het beeld’ in een winterse nacht door de stad, langs welke route de pestlijders genezen raakten.
Omdat in de meimaand het feest begint, nodigde de plebaan het bestuur van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw die de jaarlijks de vieringen rond Maria en de omgang organiseert, naar voren te komen. Zij vertelden over de Mariaverering en de Broederschap. Het hoogtepunt van de vieringen valt in de week van 8-17 mei 2009.
Plebaan Van Rossem begon overigens zijn toespraak met een verwijzing naar de rigide uitspraken van  de Britse bisschop Richard Williamson van de Lefèbre sekte: 'De geruchten gaan,' aldus Van Rossem, 'dat Williamson in Oeteldonk is gesignaleerd. Daar zou de omstreden bisschop gezegd hebben dat er maar een tiental mensen carnaval viert..'.

*In 1559 werd Den Bosch met Roermond en Antwerpen als nieuwe bisdom afgesplitst van het bisdom Luik, dat te groot werd.
Tussen de speciaal genodigden zaten dit keer minister Plasterk, enkele hoge heren uit het bedrijfsleven, zoals van Prorail, Arriva, Heineken en Philips en de voormalige burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten en de burgemeester van Breda Peter van der Velden.