Carnavaleske expo Hoozemans in Gemintemuzejum

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-11-2009 | Gewijzigd op: 21-02-2010
Links: Rob van de Laar, voormalig minister-president van de Oeteldonksche Club en in dit verband conservator van het Oeteldonks Gemintemuzejum, opende met de kunstenaar Ad Hoozemans de  expositie met sepia's en olieverfschilderijen van  de in Sciedam geboren, maar in Vught woonachtige amateur kunstschilder Ad Hoozemans.
Rechts: Ad Hoozemans [*Schiedam, 6 juli 1942] voor de directie van het Museum een sepia pentekening aan, voorstellend een Venetiaans portret.

foto's © paul kriele, 11 november 2009.

Niet toevallig dat het Oeteldonksch Gemintemuzejum vandaag, de elfde van de elfde 2009, een expositie met carnavalstekeningen en olieverfschilderijen opende.
Dat deed vanmorgen de conservator en meer nog de geestelijk vader van dit museum Rob van de Laar.
De expositie van de amateur-schilder Ad Hoozemans, die zijn vrouw Hanneke in 1972 met carnaval in hotel-restaurant Piet Mulder leerde kennen, staat er erg kleurrijk bij. Met name de kleuren rood, wit en oranje overheersen en uiteraard ook de clowneske figuren en maskers.
Vanaf die kennismakingsdag in 1972 is Hoozemans, afkomstig uit de stad van de jenever, carnaval gaan beleven en leren waarderen.

'De bijzondere expositie is een logisch gevolg van de onlangs verschenen beleidsnota, aldus de voorzitter van de stichting Oeteldonks Gemintemuzejum Herman van den Heuvel. '' Door het organiseren van publieksaantrekkeijke activiteiten, zoals deze bijzondere expositie, wordt geprobeerd het bezoekersaantal te doen stijgen.'

Voor Rob van de Laar, die meer op de carnavvaleske toer ging, past Ad Hoozemans in het rijte Van Gogh, Jeroen Bosch, Pieter Breughel en Herman Moerkerk, tenminste wat carnaval betreft. 'Het museum is erg blij dat dit werk hier tot 11 januari 2010 hangt. Het hoort bij carnaval.'
'Van de Laar vertelde verder dat het heel toevallig is dat deze collectie naar Oeteldonk is gekomen.
Aanvankelijk was het voor het Dirk Scheringamuseum in Friesland bestemd [..] . Maar dankzij Van de Laars relatie met Pieter Lakeman kreeg het  Oeteldonksch Gemintemuzejum de voorkeur.
 
Op het eind van de officiële plichtplegingen deed Hoozemans, uit erkenning voor de gelegenheid die hem in Oeteldonk werd geboden, aan het bestuur een sepia-pentekening op linnen, voorstellend een Venetiaans portret, cadeau. 
De expositie is naar serie ingedeeld, zoals portretten, maskers en optochten, aldus de exposant.Terug naar boven