Bontgekleurde mis in ijskoude St.Jan

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-02-2010 | Gewijzigd op: 15-02-2010
Vanmorgen zondag 14 februari 2010 is om 9 uur in de minder dan anders volle St.Jan de wit- gele  [kerkelijke kleuren] aftrap gegeven van het Oeteldonks carnaval
Honderden verklede mensen bezochten de mis gecelebreerd door plebaan Gert-Jan van Rossum met assistentie van Vladimir Palthe en Louis Pirenne. Met een tweespraak met diaken Palte zette de plebaan de toon voor het komend carnaval. Ze namen het woord 'schut' als thema. Hun teksten veroorzaakte regelmatig gelach in de steenkoude kerk. Maar Van Rossum begon zijn welkomstwoord met: 'Ik verbaas me erover dat jullie met zovelen zijn gekomen, want ik had Ma Oetel  toch gevraagd aan de deur te gaan staan..' .

Vladimir tegen de plebaan: 'Met zulke misgewaden sta je op een doordeweekse dag voor schut'. de Plebaan: 'Maar iedereen gaat toch in deze dagen verkleed'.  Daarop verwees de plebaan naar de beschuttende taak van de kerk voor mensen die in tijden van nood en bedreiging beschutting zoeken.
In hun tweespraak hekelde Van Rossum en Vladimir het verschijnsel van kaarsjes opsteken bij Maria [onze schutsheilige] door politici, o.a. minister Plasterk. Maar ook Rita Verdonk deed dat laatst op haar verkiezingstournee. Zij had beter bij de H. Rita een kaarsje kunnen opsteken, dat is de patrones van de hopeloze zaken.
Het kerkbestuur overweegt speciale verkiezingskaarsjes te gaan uitgeven met een bonnetje er bij, zodat de schenkers het kunnen declareren...Als gast kwam de Oude Schuts de St.Jan binnen. De leden maakten in een sketch een promotie voor de Oude Schuts die op zoek is naar nieuwe leden. Deze mannen en vrouwen, die vroeger 'Bonte Kraaien'werden genoemd door hun kleurrijke middel eeuwse kleding, stonden vandaag als Oeteldonkse boeren en boerinnen op het altaar.
Na afloop van de conference zong Van Rossum ' Alleluja Alleluja’, als refrein van een lied van Lennert Cohen.