Met Piep&Blaoslust op dreef door magisch Den Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-02-2010 | Gewijzigd op: 07-02-2013
Het jaarlijks muzikaal drama dat de Carnavalsvereniging Piep & Blaoslust opvoert trekt telkenjare meer publiek.
Dit keer was het thema '['Het ontstaan van.. ] Magisch Den Bosch. Met dank aan Jan van der Eerden...**
Ja en de titel..? : Magical Mystery Tour' of  [Zoektocht naar] de Heilige Graal  of ...
de ALV in de Korenbrugstraat voor café''t Veulen uitgeschreven door de Kring Vrienden van Oeteldonk [KVO] trok de stoet olv de Philharmonische Phanphare van Piep & Blaoslust naar....

De opvoering begon in het Guardianenhof, so wie so al een historische plek door de paters Minderbroeders die daar leefden..
Het publiek was op de binnenplaats van het Guardiaanhof weer massaal toegestroomd. foto's © paul kriele, 16 februari 2010
De blazers en trommelaars van P&B. Van de Laar spelend tegen elkaar..

Slegers: 'Er was ooit eens een gek die12.000 jaar geleden rond liep door de stad en die stelde dat de op deze plek iets onnoembaars, iets magisch hing. Die gek beweerde dat de stad een magische ligging had.
En..
die ziet de zon, de zon die zou ondergaan
met een lach en een blik, maar zonder traan..

De voordracht was geïnspireerd op de song 'Fool on the hill' van de Beatles.

Onderweg via de Markt naar...
Onderweg door de Doode Nieuwstraat.. Er was naast voor de dorstige kelen ook voor de ledige magen gezorgd.  Cees Slegers en Van de Laar nemen een broodje.
Even pauze om in de tijdspas te blijven lopen.
Boven: trommelaartje met Cees Slegers
.

foto's © paul kriele, 16 februari 2010.


De groep liet zich leiden door een stadsplattegrond waarop de route - globaal-stond beschreven. Later zouden daarop door de hofdames Joshua en Lidwiena, op ingeven van auteur/regisseur Cees Slegers, op de cruciaal magische plekken rode sterren worden geplakt.

 

De tweede plaats van bestemming is bereikt, de Gasthuisstraat bij de eeuwen oude poort van het Grôôt.
Muzikanten en publiek stroomden samen in de Gasthuisstraat ten huize van Carel Gaspar die pas 75 jaar is geworden.
foto's © paul kriele, 16 februari 2010.

 
Een indruk van de belangstelling in de Gasthuisstraat.
Vooraan Arnold Olijslagers op de fiets die de -zoals later bleek- 444 bruine bonen op strategische plekken deponeerde.
Links onderaan muzikant Willem van Aarle.
 
   
De clowneske trommelaar Trimbos.
foto's © paul kriele, 16 februari 2010
 Cees Slegers en op de achtergrond de trompettisten.

Gasthuispoort
Bij de Gasthuispoort speelde zich het verhaal af van King Arthur en diens zieke vrouw Guinevèvre.

Slegers: 'We staan hier voor die eeuwen oude poort. U hoorde zojust het lied van Ivanhoe. Dat slaat op de Ridders van de Ronde Tafel. Deze Ridders stonden onder aanvoering van king Arthur. Zij waren, zoals u weet [en heel het publiek zei dan de antwoorden die Cees openhield..] de Heilige Graal. Die bleek niet te vinden. Arthurs vrouw Guinevèvre was ziekelijk /suffrante. Ze leed aan een ernstige ziekte.
Arthur dacht toen hij bij deze poort aankwam: Ik laat ze hier mooi in ut Grôôt achter. Dan kan ze er genezen.
Hij bond haar een kuisheidsgordel om, ofwel the Holy Grill. 

   
Daar kwam dan koningin -de ega van King Arthur- Guinevèvre binnen door de oude gasthuispoort en in d'r hand droeg ze een potje met vet.  Dat deed Guinevèvre al sinds 1294..
Slegers vroeg: 'Is het al gestold? Waarom roer je niet..?
   
King Arthur bond zijn vrouw een kuisheidsgordel om en na aandringen van Slegers toonde Guinevèvre [Stef Breukel] zijn gordel.,,..tot hilariteit van de omstanders. Dat vet was nodig voor d'r man, een magere vent, die wat aan moest  komen..

Daar kwam dan koningin -de ega van King Arthur- Guinevevre binnen door de oude gasthuispoort en in d'r hand droeg ze een potje met vet.. Dat deed Guinevèvre al sinds 1294..
Slegers vroeg: 'Is het al gestold? Waarom roer je niet..?Dat vet was nodig voor d'r man, een magere vent, die wat aan moest komen..

King Arthur bond zijn vrouw een kuisheidsgordel om en na aandringen van Slegers toonde Guinevèvre [Stef Breukel] zijn gordel.,,..tot hilariteit van de omstanders. Er kwam een getralied grillelement  te voorschijn.

Slegers bij het bekijken van die bijzondere gordel:  'Roest ze niet....? '
Guinevèvre:' Ik was toch al ongesteld, al heel lang, zodoende. Dan gaat dat  heel snel roesten' , waarop Slegers opmerkte dat '.. je er zelfs  lamskoteletjes op kan braaien..'.

 
 
  Koor en orkest en links een 'potlooikes verkôper..'

foto's © paul kriele, 16 februari 2010.
Na de Gasthuisstraat trok de stoet via de Hinthamerstraat naar ......... en onderweg speelden ze de 'Teddy Beer pic nic'  
   

Het publiek allen -merendeels-  Oeteldonks uitgedost.
   
En ook een echte carnavalsvierder is Jochem. foto's © paul kriele, 16 februari 2010.

Jeroen Boschtuin: De twee hofdames houden opnieuw de kaart bij en plakken de rode sterren op onder meer Guardiaanhof, Jeroen Boschtuin en Azijnfabriek.

foto's © paul kriele, 16 februari 2010.

Na de 'Teddy Beer pic nic' speelde de Phanphare 'De Grote Beer'.  
 
foto's © paul kriele, 16 februari 2010. Arnold Olijslagers met fiets.

Slegers: 'Wat hebben we tot slot ontdekt ? Dat Den Bosch niet is gesticht door de Hertog, maar door Oeteldonkse berenjagers..
Slegers dankte hier na afloop de twee [kaart dragende] hofdames Joshua en Lidwiena en ook Arnold Olijslagers die de 444 bruine bonen had gestrooid en de pedotellerp[fietswiel met schoenen] die 1700 Bossche voetstappen had geregistreerd. Ook Annie van het carnavalsoverlevingspakket kreeg een compliment.

De Azijnfabriek was de laatste bestemming om er een afzakkertje te gaan halen.

**'Jan van der Eerden
Architect en vechter voor behoud van een historische binnenstad, Jan van der Eerden wist van deze - wat hij noemt- happening af. Toevallig hoorde hij van een kenis die op de hoogte was van deze gebeurtenis.
Van der Eerden: 'De organisatie had blijkbaar mijn boeken gelezen en wilde er wat mee doen. Ze waren er erg van onder de indruk en wilden er wat mee doen. Het was een beetje ludiek en oppervlakkig, maar dat hoort nu eenmaal bij carnaval. Ik ben er wel goed uitgekomen,' zegt de 80-plusser, die opnieuw met een derde  boek bezig is.
'Cees Slegers heeft me een paar keer genoemd.'
Van der Eerden, die zelf toeschouwer was, maakte ook wat foto's en vindt dat het een hartstikke leuke happening is geworden.

Terug naar boven