Ruzie Kikvorschen X Hans Bosmans bijgelegd

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-02-2010 | Gewijzigd op: 19-06-2011
-Links boven: Hans Bosmans, Kikvorschenadept, maar toch in de clinch met deze internationaal vermaarde hofkapel....
-Boven: Bertie van den Heuvel, voorzitter van De Kikvorschen, ontstemd over Bosmansgedrag.
-Links: tekening van docent/kunstenaar Aart van Woensel 't Pumpke op deParade.


foto's © paul kriele, 16 februari 2010.
 

Een paar maanden heeft er een conflictsfeer geheerst tussen Hans Bosmans en de voorzitter Bertie van den Heuvel van de Kikvorschen. Een conflict dat in een hoogoplopende ruzie zou uitmonden met nare consequenties voor de relatie van de voormalige eigenaar van ’t Pumpke met de Kikvorschen, voor wie dat café toch de thuisbasis is.
‘Dat conflict loopt feitelijk niet met die 83-jaar oude folkloristische carnavalsclub,’ corrigeert Hans. 'Als je Bosmans zegt, dan zeg je al De Kikvorschen. Daar is niets tussen te krijgen.’
Met deze aanvulling duidt hij op zijn grootmoeder Moeder Truus Bosmans, die vanaf het eerste begin in 1927 de beschermvrouwe van de muzikale vriendenclub uit de Pijp was. In die in 1960 verdwenen volksbuurt had het echtpaar Jan en Truus Bosmans café het Pumpke, dat zich rond 1960 verplaatste naar de Parade.

Het verhaal begint bij de vraag van een vriend van Hans en Veronique Bosmans, Edwin Kleyngeld. Kleyngeld, die veel voor de Haagsche ministeries werkt, is op dit moment werkzaam als chef de mission bij het Holland House op de Wereldtentoonstelling in Sjanghai.
Vorig jaar werd Hans in een telefoontje door Kleyngeld gevraagd naar het telefoonnummer van een carnavalsclub voor optredens en als representant van carnavalesk Nederland in dat Holland House. Een dergelijke Brabantse, folkloristische club zou goed aansluiten bij het thema ‘City Life Good life’, dat daar wordt uitgedragen. In dat gesprek stelde Hans zijn eigen vrienden club de MMC voor, een ‘jeugdige’ vriendenclub die in 1972 in het Pumpke is ontstaan.
Tegendraadse MMC-ers
Gezegd moet zijn dat deze club een dwarsligger is in Oeteldonk en schopt tegen ‘gevestigde’ Oeteldonkse schenen. Als - voluit - de ‘Maandag Merrege Club’ nemen de 25 leden zelfs de Oeteldonksche Club [OC] regelmatig op de hak.
Na hun samenkomst op carnavalsmaandag op het Kerkplein, lopen de in rijk versierde boerenkielen geklede 50-plussers, die ministerssteken dragen, tegen de stroom in langs de optocht. Dat tot ergernis van de optochtorganisatie en uiteraard van de OC.

Maar in dat verzoek om de naam van een carnavalsclub zat ook de vraag naar een muziekske. Dus het lag voor de hand dat ÖrkestjeLekmunvestje', waar de MMC geregeld gebruik van maakt, zou meegaan. Kort en goed de Chinareis van de MCC en het gelegenheidsorkest 'Orkestje Lekmunvestje' was in kannen en kruiken: de muzikanten hadden hun paspoorten op orde, de visa waren geregeld en de vakantiedagen veilig gesteld. '' Lekmunvestje, dat eerlijk gezegd een trapje lager speelt dan De Kikvorschen en ook minder een ‘ouwe lullensfeer’ kent, was er klaar voor en raakte steeds meer enthousiast. Zelfs over de financiën behoefden ze zich niet druk te maken, want het ministerie van Economische Zaken betaalde alles.

Toen kreeg Hans plots een telefoontje uit Den Haag. Van welk ministerie is hem ontgaan, maar dat gesprek, dat hij met een hoge ambtenaar voerde, staat hem nog helder bij. In Hans’ recapitulatie komen termen als carnaval en katholiek, waar die protestante man helemaal niets van moest weten, langs fietsen. Kortom de familie van de Haagsche ambtenaar wilde niets met dat carnaval te maken hebben. Maar een echte reden voor die afwijzing van Hans keuze, kreeg Bosmans niet te horen.
Het bleek dat de baas van Kleyngeld Knapen, die ook gerelateerd was aan de oud- prins carnaval Jos Kieboom, hem had gezegd dat hij de Kikvorschen had moeten vragen en niet de MMC. Bosmans had op de vragen om een carnavalsclub, gewoon zijn eigen MMC voorgesteld.

In dit aspect van de affaire zit hem de crux:

Bertie van den Heuvel, de voorzitter van de Kikvorschen zegt dat het algemeen bekend was dat de Kikvorschen dit jaar, zoals ook enkele jaren geleden naar China zouden afreizen, compleet met de hofkapel. Bosmans ontkent dat hij dat geweten heeft. Voor Van den Heuvel is dat van een Bosmans, die ook nog dassendrager is, zondermeer vreemd.
Bosmans: ‘Van den Heuvel belde me er over, waarom ik mijn club had voorgesteld, maar ik wist van die Chinareis totaal niets van.’ ‘Wel of niet geweten’, voor Van den Heuvel en zijn Kikvorschen was de move van Bosmans onverteerbaar.
Kwaad waren ze ontzettend kwaad.

Met de uitreiking van de Moeder Truuspoffer op Aswoensdag in Bosmans domein ’t Pumpke, leek niemand nog erg in die ruzie te hebben. Maar de aanwezige Kikvorschleden zaten in een hoekje - van intussen – Van den Groendaals café, zich
nog wat chagrijnig af te reageren.
Achter de schermen was intussen de ruzie tussen Van den Heuvel en Bosmans ‘bijgelegd’. Bosmans en zijn vrienden van de MMC hebben zich nog even beraden om op eigen kosten te gaan, maar ‘….voor ons was er weinig meer aan. Het spontane was er af,’ zegt Bosmans nu. En benadrukt nog eens dat er tussen hem en de Kikvorschen geen probleem is. Maar wel met de 25 leden van de MMC. Voor hen kwam de opgelegde afzegging koud op hun dak vallen.

Bosmans tot slot: ‘Als ik dat allemaal vooraf had geweten, had ik het anders aangepakt. Dan waren we samen gegaan: wij van de MMC samen met de Kikvorschen en hun hofkapel… .

Terug naar boven