Kikvorschenjubileum: De show is over now

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-11-2004 | Gewijzigd op: 25-01-2010

De show is over, maar de herinnering blijft. De hofkapel van de dynastie der Amadeiro’s hebben met hun Wè petrette wor’ alle verwachtingen overtroffen. 
Het 7 x 11 elf = 77 jaar Kikvorschenfeest kan weer als een hoogtepunt in deze onstuimige verenigingshistorie worden bijgeschreven.

Deze musical/revue is uiteraard echt Bosch, met de teksten van Ruud van de Laar, de professionele decors zelfs boven Bosch en de wisselende balleten van Gemmy´s ballet, die alom een applausje ontlokten.

In deze entourage tekenen de rollen van Danny van Mimwegen, die de zaal al met een prachtig openingslied verbaasde, de hoofdrollen van de ‘stuntelige Klèp [Daan Gielen] en de beroepsacteur Steph Breukel, die alleen al om zijn zang vaak terugkeert bij dit soort producties, het verhaal van unne Kikvorsch die op zoek is naar zijn Kikvorschengevûûl en dan nog de niet minder carnavaleske Frank van de Wildenberg. 


 Omslag van de jubileumuitgave, verschenen bij gelegenheid van 77 Jaar Kikvorschen, 20 november 2004 .
Met al die spelers olv Mien Brohm [Bep de vrouw van de Neut], die met haar spel aanstekelijk op de lachspieren werkt, Joyce Hulshof, Monique Gloudemans, Jesse van den Heuvel, Simphy van der Velden, Bas van Noort, Annette Remmers, Wim van Nimwegen en Rianne Popelier, werd dat Kikvorschengevûûl nog eens opgebouwd.
 Een gevoel waarnaar 'de Neut' op zoek gaat. Zijn tocht bereikt uiteindelijk een apotheose in de conclusie: eens een kikvors altijd een kikvors!
In die tussenliggende tijd passeren allerlei taferelen de revue Locaties waar de Neut op zijn zoektocht terecht is gekomen
Die taferelen worden ondersteund of afgewisseld met het professionele Tiga Sports and Dans olv Gemmy dat met zijn jeugdige samenstelling de tegenhanger vormt van de andere generatie muzikanten. 

Een –actueel - Fata Morganadecor, waar de Neut zich in een haman door Oosterse schonen laat verwennen. Of een hemelse scene waarin hij even verzeild raakt. Tussen al die ‘petrette’ valt ook even de naam van Moeder Truus de onvergetelijke eerste sponsor van de carnavalsfanfare. Dat hemelse paradijs is hoofdzakelijk gevuld met -in prachtige geel/gouden engelencostuums gestoken -kikvorschmuzikanten.  

Ook hier weer maakt de muziek de show. Met de door de Neut met badmuts aangeroepen Peter van Beijnum swingt het orkest Bright side van breed wisselende ritmes en genres door twee uur show. Dat gaat van een -door de zaal met handgeklap ondersteunde - hoempa, of carnavalspotpourri naar een gospelsong of symfonische serenade.
Tegen het decor van ’t Pumpe wordt met het lied ’Een stervende Pijp’ [van Henk Teulings] teruggekeken op die oude volksbuurt, de basis van de Kikvorschen.
Maar de vragen die de Neut stelt over de eerste dirigent die ook nog eens plotseling bij een uitstapje in het IJselmeerwater verdwijnt, worden niet opgelost. Sterker: ze krijgen als antwoord dat sommige mythen, mythe moeten blijven .. .
Toekomst
De Kikvorschen gaan een nieuw en verfrissend tijdperk tegemoet. Want de nieuwe voorzitter Bertie van den Heuvel heeft zich als taak gesteld de vereniging meer eigentijds te maken en te verjongen. Dat doet hij bijv. door het die ouwe club aan het infuus te zetten om zodoende nieuw bloed te krijgen.

>>Voor meer info over De Kikvorschen, de historie en het jubileum zie  Kikvorschen


Terug naar boven