Godshuizenpand in Gasthuisstraat voor Kikvorschen

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-02-2010 | Gewijzigd op: 16-06-2016
Als alles mee zit dan kunnen de hofkapel De Kikvorschen en de Rederijkerskamer Mozes' Bosch nog dit jaar het pand Gasthuisstraat 9 betrekken. Dat pand, dat dateert van1903, diende voor het bestuur van de regenten van de Godshuizen. Dat is een bestuurscollege van Bossche zieken-en verpleeghuizen en Reinier van Arkel. Ook de Rederijkerskamer Moyses' Bosch gaat verhuizen. De toneelvereniging gaat het aanpalende hoekpand, langszij de Binnendieze, benutten als opslag en vergaderlokaal en de begane grond van nummer 9 [de oude Regentenkamer] als toneelzaal.

Boven: De entree van Gasthuisstraat 9 voor Moyses' Bosch en voor De Kikvorschen.
Links boven: De Gasthuisstraat, daar staat rechts achteraan op nummer 9 het voormalige bestuurscentrum van de Godshuizen.
Links: De oude bloedbank in de Nieuwstraat, die wordt gebruikt door de hofkapel De Kikvorschen.

foto's © paul kriele, 23 februari 2010

De Kikvorschen moeten uit de ’Nieuwstraat’, de voormalige bloedbank. Dat is ook een pand geweest van de Godshuizen maar werd verkocht aan Heijmans die de ziekenhuislocatie in herontwikkeling neemt. Voor de carnavalsvereniging van 1927 is er op de bovenverdiepingen in de Gasthuisstraat een repetitielokaal, een vergaderruimte en een kleine bar beschikbaar. Daar hoeft weinig aan verbouwd te worden, zegt voorzitter Bertie van den Heuvel.

Voor Moyses' Bosch geldt als achtergrond van de verhuizing hetzelfde als voor de Kikvorschen. De locatie bij de voormalige waterpoort [Herman Moerkerkplein] komt straks aan de nieuwe opengelegde Binnendieze te liggen en krijgt hoogstwaarschijnlijk de bestemming van café, theetuin en opstapplaats voor rondvaartboten.