Martijn Leensen 'Natuurkundedocent 2020'

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-04-2020 Martijn Leensen, docent natuurkunde aan het ds. Pierson College, is door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging uitgeroepen tot Natuurkundedocent van het jaar 2020.
Martijn Leensen, docent natuurkunde aan het ds. Pierson College uitgeroepen tot Natuurkundedocent 2020.
.................................................


Pierson College: Martijn Leensen is er een uitstekend voorbeeld van dat het geven van onderwijs meer is dan louter kennisoverdracht. Hij wordt geroemd door leerlingen en collega’s. Zijn lessen volgen een gestructureerde opzet voor alle leerlingen, waarbij de leerlingen tevens de mogelijkheid hebben om te differentiëren. Hij is actief met een eigen YouTubekanaal, zodat hij ook als docent functioneert voor andere leerlingen in Nederland. Leerlingen waarderen hem tevens als mentor en begeleider. Martijn gebruikt onderwijskundig onderzoek actief om zijn eigen lessen vorm te geven. Daarbij stimuleert hij een onderzoekcultuur op school. Voor collega’s kan hij de rol van kritische vriend vervullen, waarbij ze gestimuleerd worden om uit de comfortzone te stappen.

Tot slot richt Martijn Leensen zich op de psychologie van het leren. Hij deelt zijn kennis in YouTubevideo’s, schrijft erover in zijn blog en past het toe in de praktijk. De jury is onder de indruk van de manier waarop Martijn Leensen zijn vaardigheden, werk en inzichten deelt met de brede onderwijsgemeenschap. Al deze zaken bij elkaar hebben de jury doen besluiten Martijn Leensen tot Natuurkundedocent van het Jaar 2020 uit te roepen.


Dit jaar ontving de jury een uitgebreide lijst met nominaties van uitstekende natuurkundedocenten, variërend van jonge, net gestarte docenten tot en met ervaren rotten in het vak. Alle kandidaten toonden liefde voor het vak en, zeer belangrijk, de motivatie om hun kennis en kunde te blijven ontwikkelen. We willen dit belangrijke aspect benadrukken, omdat in het nationale debat over het docententekort soms de indruk ontstaat dat les geven niet zo moeilijk is en dat het onderwijs ouderwets is. Docenten zouden hun productiviteit moeten verhogen, vergelijkbaar met fabrieken en hightech bedrijven. Echter, deze vlieger gaat niet op: het geven van onderwijs is in essentie en vooral een interactie tussen mensen, het is niet de productie van een model T-Fords.


De verkiezing van de ‘Natuurkundedocent van het Jaar’ wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging. Martijn Leensen ontving de prijs tijdens het tot online omgetoverd congres FYSICA 2020 op vrijdag 17 april 2020.
 De prijs bestaat uit een oorkonde plus €1.000 voor de docent en €1.500 voor de school. Pierson College: 

 

Terug naar boven