Onderwijsgoeroe Free stelt onderwijssyteem aan de kaak

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-05-2013 | Gewijzigd op: 19-05-2013
In een manifest stelt de in juni als algemeen directeur van het KW1- College terugtredende Coen Free het Nederlands onderwijsstelsel aan de kaak. Free zegt in zijn ‘schotschrift’, dat de studiekeuze voor iemand van 12 jaar veel te vroeg komt. Free pleit voor een betere opleiding tot 18 jaar en dan pas de keuze voor een studierichting te doen plaats vinden.

Vertrekkend algemeen directeur van het KW1-College met diens opvolger Jeanette Noordijk.

foto © paul kriele, 25 april 2013.
 

Eenmaal een richting gekozen, zijn er voor een leerling in ons onderwijssysteem weinig variabele mogelijkheden. 'In ons land gaat het om de productie en om het klassen vullen,' zegt Free die er al 40 jaar onderwijservaring heeft op zitten.
'Het gaat niet om de leerling. Die kan zijn studie alleen maar volgens een bepaald standaardpatroon volgen.'

Daarom pleit Free, die zich vaak in onderwijs vernieuwende landen heeft georiënteerd en bekend staat om zijn vernieuwende aanpak, voor een meer leerling vriendelijke aanpak die is afgestemd op het talent en de ontplooiing van de persoon.
Met zijn manifest hoopt de pensionado Free een discussie op gang te brengen dat kan leiden tot aanpassing van een100 jaar- verouderd -systeem.

Coen Free, die officieel op14 juni afscheid geeft als een van de oorzaken van de crisis het verouderd onderwijssysteem in ons land aan.
Zie voor manifest: www.kw1c.nl  [van-cgo-naar-ggo]
Ook artikelAfscheid Coen  Free van KW1 -College dd. 3 oktober 2012.