Zoeken
Ode aan Cornelis Verhoeven
Printerversie |
Zondagmiddag 16 maart 2003 is in de Uilenburg, vlakbij het voormalig woonhuis van Cornelis Verhoeven het borstbeeld van deze Udenhoutse, maar verBosschte schrijver/filosoof Cornelis Verhoeven onthuld. Het beeld van de Vlierdense beeldhouwer Joep Coppens, dat een initiatief is van de oud–studiegenoot Harrie Smets, werd door wethouder Jetty Eugster onthuld.
Het thema van de onthulling was een zinspeling op het thema van de boekenweek:‘Ode aan de doden’.
Er waren wat toespraken door Bijnen die vertelde over het kontakt tussen de beeldhouwer Coppens en Verhoeven welke laatste met wat humor zijn zenuwen van het poseren trachtte te overbruggen. Pas in vervolg-séances raakte Verhoeven meer op zijn gemak en begon het zelfs leuk te vinden. Op het laatst kreeg hij zelfs meer waardering voor 'deze ode'. Dat er een bortsbeeld kwam besefte hij wel, maar Verhoeven wist toen nog niet voor welke locatie zou worden gekozen.
Dochter Neeltje, ook Verhoevens ex vrouw was aanwezig, haalde anecdotes op uit haar jeugd die zij deels doorbracht in en rondom het ouderlijk huis in de Uilenburg waar zij met haar vader vaak heeft gespeeld en samen me them aan zijn zgn. favoriete sport jeu de boules deed [Verhoeven hield niet van sporten...]. Neeltje toonde zich erg gelukkig met de locatie die voor het beeld was gekozen.
Het door Joep Coppens [r] gemaakte bronzen borstbeeld van Cornelis Verhoeven in de Uilenburg. | foto's © gerard monté, 16 maart 2003. |
Links dochter Neeltje en Bijnen van de Stichting De Andere Werkelijkheid. Rechts wethouder Jetty Eugster en zoon Daan Verhoven. |
Aansluitend aan de onthulling op het jeu de boulesveldje toog het gezelschap genodigden naar de voormalige Statenzaal in het Noordbrabants Museum waar de intellectuele biografie van Verhoeven [auteurs prof. Ben Schomakers en prof. Herman Berger] werd gepresenteerd.
Prof dr. Ben Schomakers zinspeelde in zijn toespraak in het Noordbrabants Museum op de persoon en het karakter van de schrijver die zich achter de taal kon verschuilen, ook al was het een man van geleerde woorden. Maar ik heb hem beter leren kennen.
Schomakers ondersteunde zijn woorden door de nieuw uitgebrachte biografie van Verhoeven tussen de privé-collectie van eerste uitgaven van de familie Verhoeven te plaatsen.
Tot slot was er nóg een boekpresentatie: een bibliofiele [dubbel-]uitgave van Loek Schönbeck met daarin werk van J.C. van der Heijden en een inleiding in het handschrift van Verhoeven [de dure uitgave] én een editie met zwart/wit foto’s van de schrijver Verhoeven.
De site over Verhoevenhttp://www.cornelisverhoeven.nl
Terug naar boven