Cornelis Verhoeven

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-12-2004 | Gewijzigd op: 16-01-2013
Levensloop
Cornelis Verhoeven werd geboren op 2 februari 1928 in Udenhout en overleed in 's-Hertogenbosch op 11 juni 2001. Na zijn studie is hij tot leraar benoemd aan de r.k. lycea in 's-Hertogenbosch waar hij [1955-1982] Grieks en Latijn gaf.
Promotie van CV in 1987. Charles Vergeer was de eerste promovendus van Verhoeven in 1987. Vergeer is woonachtig in Tilburg en professor filosofie aan de Hogeschool Eindhoven.
Van Vergeer is de rede verschenen 'Verloren Tekens' die hij uitsprak b.g.v. de zestigste verjaardag van Cornelis in 1998.

Borstbeeld van Cornelis Verhoeven dat in 2003 naast zijn woning in de Uilenburg werd onthuld. Het beeld is van deVlierendense beeldhouwer Joep Coppens.

foto © gerard monté, 16 maart 2003

 

Voor onthulling beeld Cornelis Verhoeven dd. 16 maart 2003. [Klik op link.]

Prijzen en onderscheidingen
Literatuurprijs provincie Noord-Brabant 1964
Anne Frankprijs 1966
P. C. Hooftprijs 1979
Officier in de Orde van Oranje Nassau 1993
Ere-doctor van de Katholieke Universiteit Brussel 1998

Verhoeven publiceerde in veel tijdschriften waaronder: Bisdomblad, Bossche Bladen, Filosofie, Raam, Roeping, De Stem, Streven en de uil van Minerva en Crime Dart.
Uitgave van proefschrift 'Symboliek van de voet' [1956] , Rondom de Leegte, Het Grote Gebeuren, Inleiding tot Verwondering en Verhoevens vertalingen van: Plato de 'Zevende Brief' .
Daarnaast zijn boekjes van Verhoeven, zoals: Zonder een Zucht, Stil Staan bij het Water, Handen, Den Bosch van binnen en van buiten en Een Oog in de mist, geïllustreerd door de beeldend kunstenaar Nelleke de Laat [1946].

Boeken over Cornelis Verhoeven - 27 september 2004
Zaterdag 25 september 2004 werd over de schrijver/ filosoof ‘Kees’ Verhoeven het boek uitgebracht van de auteur prof. Wil Derkse. De presentatie over de ‘denker’ Verhoeven, die soms wars was van filosofengedoe, aldus Derkse’, gebeurde in het Studiecentrum Soeterbeeck in Ravenstein. Waar ook een bibliotheek over Verhoeven is aangelegd. De monografie van de in Udenhout geboren Verhoeven [1928-2001] past in de serie ‘Kopstukken filosofie’ van Uitgeverij Prometheus.

Nelle de Laat brengt aanstaande zondag 3 oktober 2004 een biografie** over de man uit met wie zij én haar echtgenoot Cor Swanenberg 21 jaar bevriend waren. Haar opzet dekt meer het leven, de persoon [diens jeugd] en achtergronden van deze Brabantse docent, schrijver en filosoof.
Aanleiding van deze uitgave, die verschijnt bij Uitgeverij Van den Berg in Almere, was een boek dat collegae professoren over ‘Kees’ hadden gemaakt maar niets blootlegde over de mens en meer over die auteurs zelf. Na dat geconstateerd gemis, daagde –de Verhoevenkenner- prof. Charles Vergeer Nelleke Swanenberg-de Laat uit zelf een biografie over Verhoeven te schrijven.

Kees van Jan van Betjes, een Brabantse filosoof
'Nelleke die al eerder een publicatie rond Verhoeven met haar aquarellen illustreerde heeft nu een uitgebreide levensloop opgezet die ‘…niet te roze en niet te zwart/wit is’. ‘Met tal van foto’s, documenten [jeugdbrieven], handschriften en anekdoten heb ik een eerlijk verslag gemaakt, aldus Nelleke, die aanstipt dat ze hem niet heeft willen ophemelen, maar dat zij haar en Cors huisvriend wel door een heldere bril heeft bekeken.
Verhoeven was soms moeilijk voor zichzelf en voor zijn omgeving. Dat ervoer ook de schrijfster Ida Gerhardt die Cornelis na een - door CV gearrangeerde - ontmoeting ‘ een hoogbegaafde, maar alleszins bewerkelijke man’ noemde.
De presentatie van Verhoevens biografie gebeurt 3 oktober 2004 in het Trappistenklooster Koningshoeven in Tilburg.

**Noot Biografie: Nelleke de Laat zegt in haar toelichting dat het boek ' Een Brabantse filosoof ' verder bevat: een aantal aquarellen, authentieke brieven, foto's van bijzondere gebeurtenissen en afdrukken van schoolrapporten, uitnodigingen etc.
De meer-opbrengst van het boek komt ten goede aan de ontwikkelingsprojecten van de stichting Sahelp in Burkina Fasso, speciaal aan het Cornelis Verhoeven-educatieproject.
Het boek, formaat 15x20cm, beslaat 223 pagina's.

Zie ook 'Ode aan Verhoeven' artikel 26 maart 2003
en  Expositie rond Verhoeven artikel dd. 29 maart 2003

Terug naar boven