Boekpresentatie met de liedjes zingende bijna 90-jarige Cor Versteeg

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-02-2020 | Gewijzigd op: 09-02-2020
Cor Versteeg heeft vrijdagmiddag 7 februari 2020 in een volgepakte Oranjegalerij van het Stadhuis met vele loftuitingen zijn levensverhaal werk, compleet met een cd van eigen liedjes, gepresenteerd. Het boek met als titel ’t Hart in zijn donder van de auteur Margot van de Plas, die uiteraard die complimenten ook ten deel viel, toont, zoals oud–burgemeester Ton Rombouts en de huidige burgemeester Jack Mikkers het in hun toespraak opmerkten, Versteegs liefde voor de stad en het leven. 

De dag na de boekpresentatie, zaterdag 8 februari 2020, ontving Cor Versteeg in de Pleinzaal de Oeuvreprijs Kwèkfestijn
De vitale tachtiger doet sinds 1970 met veel succes mee aan het Oeteldonks liedjesfestival. Veel van zijn nummers zijn uitgegroeid tot Oeteldonkse evergreens die nog elk jaar met carnaval worden gespeeld. "Cor is weliswaar geen Bosschenaar, maar is wel een echte Oeteldonker waar we heel trots op zijn", verklaarde burgervajer Peer van den Muggenheuvel tijdens de uitreiking. Bron: Brabants Dagblad. 
 
.....

-Boven: De bijna 90-jarige Cor Versteeg, wiens levensverhaal en
zijn werk door Margot van de Plas in 't Hart in z'n donder zjn vast gelegd.

Cor  Versteeg geboren op 20 april 1930 in Utrecht was in zijn werkzame leven reclameontwerper, eerst bij Douwe Egberts in Utrecht en daarna in Den Bosch,
waar hij gezien zijn creaties voor onder meer Oeteldonk en zijn composities van liedjes ontwikkelde tot een creatieve Bosschenaar.


-Onder: De boekpresentatie vrijdagmiddag 7 februari 2020
in de Oranjegalerij van het stadhuis.


foto's © paul kriele, 7 februari 2020.
......

Versteeg is de man, zoals ceremoniemeester Jan de Wit in zijn welkom vertolkte, de man die zich in de stad verwondert en verbaast, een man van heel gewoon, van humor en van werklust. Deze man heeft zijn talenten laten vastleggen in een boek. Ton Rombouts noemde Cor Versteeg de stadstroubadour. ‘Ondanks alle tegenslagen straalt hij steeds de blijheid uit’. Rombouts vertelde dat hij in zijn burgemeesterstijd samen met Cor aan de hand van diens cartoons in Den Haag, als belangenbehartiger van de provincie, daar zijn verhaal vertelde. Provincies komen vaak in ’opstand’ tegen het kabinet,’n zo zei Rombouts en dat werd dan recht gezet. Maar eerst moest hij Cor wel vergeven omdat die Rombouts als burgemeester, vaak met een te grote neus en met lange haren op zijn cartoons afbeeldde. ...
 



Cor Versteeg in gesprek met
oud-burgemeester Ton Rombouts.


foto © paul kriele, 7 februari 2020.
..................................................................
 
..............
-Boven: Ton Rombouts toont enkele cartoons die Cor Versteeg specifiek voor Rombouts maakte voor diens verhalen die hij als belangenbehartiger van de provincie in 'Den Haag' afstak.
Voor een 'Haags toneel' zitten alle Commissarissen van de Koningin met hun klachten. De kreten luiden: 'Bedrijfsuitbreiding..?  En  een boer  is ôk maar een mens'.

-Boven rechts:  De minister van Buitenlandse Zaken
die aan de achter hem zittende comissarissen - als hij niet rechtdoor kan -vraagt: wilt u grotere of kleinere provincies? 

-Rechts: Cartoon met een jonge burgemeester
Mikkers die zijn fietssleuteltje zoekt onder
de brug omdat daar licht brandt van een lantaarn.



foto's © paul kriele, 7 februari 2002.

Margot van de Plas schreef eerder een boek over haar vader Wim van de Plas. Toen Cor dat hoorde zei hij: ‘Zoiets wil ik ook wel dat je het voor mij doet. ’ En zo geschiede.. Margot: ’ Cor is een heeft een ijzersterk geheugen en is goed gedisciplineerd. Hij deed vlot zijn huiswerk als ik hem om foto’s of aantekeningen vroeg. Door dat schrijven zijn Cors dierbaren mijn bekenden geworden,’ sprak Margot. ‘Door dit boek is in het vrolijke Den Bosch van Cor Versteeg verbonden met het olijke van Oeteldonk. Cor, dank voor de uitnodiging dat ik in jouw leven mocht stappen.’
 
.............
-De toelichting die de auteur Margot van de Plas bij het boek gaf.

-Onder: Het door  Wim van de Plas - de vader van Margot- geschilderd
portret dat in de Oranjegalerij hangt. Toenmalig koningin Juliana
draagt de stola van Margots moeder. 'Hierdoor zijn mijn moeder en
papa ook bij deze ceremonie aanwezig,' sprak de auteur in haar welkom. 


foto's © paul  kriele, 7 februari 2020. 
...............................

 De schijfster die geboren is in de Luijbenstraat, vertelde dat zij zich thuis voelt in Den Bosch. Mijn ouders zijn hier ook te zien. Margot van de Plas refereerde in haar toelichting op het boek, naar het in de Oranjegalerij aanwezige portret van de toenmalig koningin Juliana door Wim van de Plas geschilderd. Daarop is de stola van haar moeder te zien die de koningin bij gelegenheid van de portretscene draagt.

Toespraak burgemeester Jack Mikkers Burgemeester
Jack Mikkers benadrukte in zijn toespraak de eigenschap bescheidenheid. Mikkers: ’Soms heb je dagen dat je moet schuilen in bescheidenheid. Maar vandaag sta jij Cor in het licht. Je hebt liefde, betekenis en kleur gegeven aan de stad. Ik vind in alle bescheidenheid, dat ik het boek dat ik van jouw heb ontvangen, moet geven aan de stad. Omdat daarmee de waarde en de liefde en de kleur die jij aan de stad gaf als een blijvende boodschap aan nieuwe generaties moeten worden doorgegeven’. Bij die uitspraak wees Mikkers naar een vooraan staand jongetje van negen jaar. Het was Benjamin de Ridder, de buurjongen van Cor Versteeg, zo bleek. In hem zag de burgemeester die nieuwe generatie voor wie de boodschap van Cor Versteeg bestemd is.
 
Burgemeester Jack Mikkers ontvangt van Cor Versteeg een 'eerste exemplaar'
van 't Hart in z'n donder'. .
.................................................
 
-Hieronder: Vooraan staat de negenjarige Benjamin de Ridder [r.]
naast zijn iets oudere broer. Ze zijn de buurjongens van Cor.
Voor Mikkers waren zij een symbool van 'de nieuwe generaties'
voor wie de boodschap van Cor Versteeg bestemd is.  


foto's © paul kriele, 7 februari 2020.
 
........  

Zandtekenares Gerrie Hondius Tussen de toespraken door wordt nog een video getoond die zandtekenares Gerrie Hondius speciaal aan Cor heeft opgedragen ‘ Gefeliciteerd Cor’. Het zijn tekeningen die of symbolisch zijn, of rechtstreeks verwijzen naar Cors leven en werk.
 
..
Enkele stills uit het filmpje dat de zandtekenares
Gerrie Hondius speciaal '' met liefde voor Cor Versteeg maakte.


foto's © paul kriele, 7 februari 2020.

Cor Versteeg kwam er na een dip door het verlies van zijn oudste zoon Jeroen en kort erop ook van zijn vrouw Bep, op een wandeling weer redelijk bovenop. Op zijn tocht met het hondje Coffey, dat hij toen van oud-wethouder Jan van Berkom had gekregen, zag hij in het laantje naar Oud Herlaar een triomfboog van bomen over de weg gebogen. Dat was al bijzonder. Maar daar doorheen scheen voor hem het licht dat hem zo fascineerde dat hij er een gelukkig gevoel bij kreeg. Dat was zo’n sterk moment dat hij daar nog vaak heimwee naar heeft. 
 
.....................
Cor Versteeg in zijn elelement. met het pas gecomponeerde
liedje 'Lieve Hemel', waarvan alle toehoorders het refrein meezongen.


foto's © paul krielw, 7 februari 2020. 
.....

Cor Versteeg kan niet beter in zijn element zijn als er zoveel mensen om hem heen staan die allen blij zijn over zijn nieuwste producten: een dik boek en een cd. Cor wil graag kort iets uit dat boek vertellen. Maar zo voegde hij er gelijk droogjes aan toe:'De rest moet je zelf maar lezen..’. Maar een solo uit zijn nieuwste cd ‘Lieve Hemel’ wilde hij bij deze speciale gelegenheid graag voor het publiek zingenMet de zingende Cor zong het publiek het refrein vlot mee. De cd die parallel met het boek is verschenen, is opgenomen in Studio Apollo-98 in Boxtel die veelal de liedjes van Cor produceert.
 
........... -Boven: Cor Versteeg wordt gefeliciteerd door Roosje Cordang-Valentijn.Naast die twee de auteur Margot van de Plas [l.] 

-Links:  Peer de Graaf die even zijn notitie
afmaakt voor een tekstje in  Cor Versteegs boek. 

 
Rechts: Roosje Cordang-Vakletijn in gesprek met
Piet Lathouwers, middenin archivaris Rob van de Laar.


foto's © paul kriele,  7 februari 2020.
,,,,,,,,,,, Links: Ans Buijs begroet Cor Versteeg.
-Hieronder: de cd 'Lieve Hemel', die tegelijk werd
uitgegeven.Productie Studio Apollo -98 en de boeken
't Hart in z'n donder, die klaar liggen voor de gegadigden .

 
........... ...............


Terug naar boven