Gerrit Schulte in de hoofdrol in theaterstuk op Burg. Loeffplein

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-08-2017 | Gewijzigd op: 25-08-2017
Buiten staat presentator/ standwerker [Rob van Gestel] het voorbij komend publiek met luide stem enthousiast te maken om binnen in de achthoekige tent de theatervoorsteling mee te gaan maken. Het lijkt veel op de kermis van 100 jaar terug, maar het is meer  de Parade of Theaterfestival Boulevard. Burg Loeffplein

Bekend theater en tv-acteur Rob van Gestel
lokt met zijn enthousiasmerende kreten
passanten op het Burg Loeffplein de
intieme tent binnen voor de voorstelling
'De fietsende Dwaas' rond de
Bossche wielrenner van weleer, Gerrit Schulte  


foto © paul kriele, 24 augustus 2017.
....................................................................................
 

Op het Burg. Loeffplein wordt momenteel een theaterstuk opgevoerd over de in Amsterdam geboren, maar in Den Bosch opgegroeide Gerrit Schulte die de bijnaam kreeg ‘Le Fou Pedalante’. In het Nederlands heet dat stuk ‘De Fietsende Dwaas’, de bijnaam die Schulte als opvallende wielrenner met wisselende successen kreeg..

 Het Bossche theatergezelschap Studio Gebroed voert het door de artistiek leider Jeroen Konings geschreven stuk over de carrière van Schulte, die nogal wispelturig en met vallen en opstaan verliep, op. In die wispelturigheid voltrekt zich dan ook het spel van een opkomende en vallende wieler- ster.

Gerrit Dragt speelt Schulte en Sanne Berger Toos Kley, de vrouw van de wielrenner. Meerdere rollen zijn voor Rob van Gestel uit Tilburg. Van Gestel is de verbindende  'drager' van het stuk, mede door zijn vaderrol en als presentator tijdens wielerwedstrijden.

De uitvoering van een half uur gebeurt  in een tent omdat Studio Gebroed zich thuis voelt op openlucht festivals, kermissen  en uiteraard wielerevents. 

.......................


Liefde verliefdheid, trouwen, spanning en
Gerrits strijd om eer en ook nog het werk van
Toos in het café van Gerrit Schulte en haar positie
tegenover deze wielerfanaat, h
et komt allemaal langs.
-Boven: Gerrit vraagt Toos
ten huwelijk in het 'Velodrome van Kemps'.'
-Rechts: Toos aan de tap
in het nieuwe café van Gerrit Schulte
.


foto's © paul kriele. 24 augustus 2017.

Na een korte aanloop over de geschiedenis van de Amsterdammer die bij de Bossche Toos van der Kley zijn liefde vindt, gaat het over de ups en downs die Schulte -internationaal - op de weg en op de piste- in zijn carrière tegenkomt.  Maar steeds zal hij zich door Toos gesteund weten, al spat het vuur daar ook wel eens van hun relatie af. 

Kort, maar treffend wordt even stil gestaan bij de stommiteit van Schulte om -op uitnodiging van Hitler- deel te nemen aan de Olymische Spelen in Belijn in 1936. Schulte roept in een verbolgen reactie: 'Oorlog is voor de soldaten en fietsen voor de wielrenner'.

Gerrit Schulte had nooit kunnen vermoeden dat er –naast boeken- ooit nog eens een theaterstuk over hem zou worden opgevoerd.
Zo enthousiast als de standwerker  passanten binnen lokt, zo entousiast waren de spelers. Het vuur en het zweet vloog van de pedalen af.
De laatste voorstelling is op 27 augustus 2017 op diverse tijdstippen in de namiddag, de vooravond  en 's avonds.

Voor artikelen over Gerrit Schulte klik in de zoekfunctie op Schulte.Terug naar boven