Festival CEMENT met internationale choreografen

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-02-2012 De 13e editie van het Festival Cement *['Bosch Nursery'] gaat Europees met choreografen uit , Frankrijk, Italië, Spanje, Vlaanderen [Maxence Rey, Francesca Foscarini, Janet Novás en Arno Schuitemaker]. Door de organisatie zijn vier jonge choreografen uitgenodigd, van wie hun productie mogelijk wordt gemaakt door het Bosch Cities Network. Dat is een internationaal samenwerkingsverband van makers en culturele instellingen uit de aan Jeroen Bosch gelieerde steden, wat weer geïnitieerd wordt door de stichting Jheronimus Bosch 500.

-Novás, Foscarini en Rey tonen ieder als choreograaf en danser een solo. In Cara Pintada, Singing on Bones en Les Bois de L’ombre onderzoeken de choreografes op geheel eigen wijze de verhouding tussen lichaam, geest en ruimte. Wat is vandaag de dag de verhouding tussen lichaam en geest?
-Schuitemaker onderscheidt zich van zijn vrouwelijke equivalenten in thematiek en vorm. In The Fifteen Project onderzoekt hij met zijn dansers twee centrale vragen: hoe verhouden we ons tot onszelf, ons lichaam en anderen? En hoe kan de recent opgekomen wetenschap over spiegelneuronen de relatie tussen de performers en het publiek beïnvloeden?

Na afloop  volgt ism de dramaturge Cecile Brommer een discussire. Elke voorstelling vormt een reactie op de voorafgaande voorstelling. Niet de eerste, maar de laatste voorstelling zal dan ook het premièrelabel krijgen.

*Festival CEMENT
Festival CEMENT is een theater- en dansfestival met vernieuwend, scherp en actueel werk van talentvolle, beginnende makers. Het festival, dat beurtelings plaats heeft in ’s-Hertogenbosch en Maastricht, presenteert van 20 t/m 25 maart in ’s-Hertogenbosch voor de 13de keer het nieuwste werk van meer dan 25 theatermakers, choreografen en schrijvers.