Korenbrugstraat: 50 jaar rijwielhandel Kemps

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-03-2010 | Gewijzigd op: 22-07-2013
Tweewieler speciaalzaak Kemps bestaat op 15 april 2010 vijfitg jaar. De zaak groeide onder Jan Kemps** uit van een werkplaats voor rijwielen naar een moderne zaak met sport-en vrije tijdsfietsen, waar Rick en Gert-Jan Kemps de scepter zwaaien.

Middelste pand Kruisstraat 17, waar Jan Kemps in 1960 met een fietsenreparatiewerkplaats begon. In 1970 vertrokken Jan en vrouw Mignonne naar de Korenbrugstraat.

foto's © paul kriele, 16 maart 2010.
Korenbrugstraat 10, voorheen de loodgieterswerkplaats/zaak van Piet de Laat.
In 1970 werd het Kemps rijwielhandel die onder Jan Kemps een tijd van bloei en groei doormaakte. 

In 1960 begon Jan Kemps in de Kruisstraat 17, het huidige Harry’s restaurant, dat in maart 2010 - na een verbouwing – voortging als Ries, een fietsenwerkplaats.

Na tien jaar werd de zaak, waar voornamelijk fietsen werden gerepareerd, te klein en verhuisde Kemps in 1970 naar de Korenbrugstraat.10. Die oude wijk de Uilenburg gaf ruimte aan een riante winkel en werkplaats. In de panden Korenbrugstraat 10 had loodgieter Piet de Laat zijn werkplaats opgedoekt. Het gezin van de ouders van Jan en Riet Kemps, ofwel de huidige bewindvoerders, Rick en Mignonne Kemps [en eerste ook nog broer Gert-Jan, gingen, op nummer 8, boven de zaak wonen. 

Inmiddels was ook de fietsenverkoop gestegen. Na de aankoop in de jaren 90 [maart 1997] van een belendend pand kon tegelijkertijd de binnenplaats worden overdekt, wat een uitbreiding van de werkplaats inhield.
Tevens werd de showroom vernieuwd als visitekaartje van Kemps. Zes jaar geleden [2003/2004] vond er een grootscheepse verbouwing en renovatie plaats. Kemps kreeg opnieuw een facelift en een modernere uitstraling.

Geen verhuizing Stationsplein
In 2002 was nog sprake dat Kemps naar de hoek Koninginnelaan Stationsplein zou verhuizen. Daar zou de Fortisbank uit weggaan. Maar rondom deze voormalige Volvogarage ontstonden problemen over een bestemmingsplan en Fortis bleef er nog te lang zitten, zodat in juli 2002 de nieuwe generatie met Rick [vanaf 1984] en broer Gert Jan Kemps besloten niet uit de Korenbrugstraat weg te gaan.

gouden receptie
Rijwielzaak Kemps bestaat in april vijftig jaar. Dat viert de eerste generatie Jan en echtgenote Mignonne met hun zonen Rick en Gert-Jan met een receptie op 15 april 2010. De officiële datum is 5 juni.

**Jan Kemps is de kleinzoon van de in Gemonde geboren manufacturenhandeleaar Kemps Bij hem kon je op besteling fietsen kopen. Doordat die handel goed liep deed grootvader Kemps zijn manufacturenhandel over aan zijn dochter en richtte zich op de rijwielzaak. In 1934 vestigde hij zich in Hintham op de plek waar Cor Kemps zaken doet. In Schijndel zit Harry Kemps.
Vier van de vijf zoons zijn in die branche gestapt. De oudste Jan begon in 1960 in de Kruisstraat, waar hij de fietsenmakerij van Piet Bosman overnam.

Jan [de vader van Rick] en diens vrouw Riet Heijmans zijn op 19 juli 20130- na zes jaar verkering- 50 jaar getrouwd.

Terug naar boven