Verbouwing Kemps: Eeuwen oude steenfragmenten gevonden

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-12-2012 | Gewijzigd op: 28-12-2012
Situatie 28 december 2012:  Tussemuur tussen winkeltje nr 12 en werkplaats nr.14 gesloopt start uitgraven van de kelders

De toegang naar  de kelders komt op de locatie van het voormalige winkeltje op nr. 12. Via een langgerekte trap gaan de [tweede hands] fietsen naar beneden. 

Wat nu werkplaats is wordt bestemd voor  kantine, uitgebreid kantoor en een nieuwe toiletgroep. De werkplaats zelf komt over de gehele diepte van het pand op nummer 14 te zitten.
De werkplaats grenst dan meteen aan de winkel op de nrs. 8 en 10 en nr. 12 dat het voormalige winkeltje was en ziet ook uit op de Korenbrugstraat. 


Boven links: Het puin wordt weggeruimd door de fa Sluijters timmer-, glas-, en schilderwerken.
Boven rechts: Jan Kemps beziet het verloop van de verbouwing. Jan staat op de plek waar de kantine en de toiletgroep komt. Achter hem wordt het kantoor uitgebreid.
-Rechts: Doorkijk vanaf de straat op nummer14, naar de werkplaats. Die zit nu nog achterin, maar strekt zich straks uit vanaf de straatzijde en kijkt dan uit op winkel ernaast.
Achterin naar links komt de situatie als op de foto rechts boven
.

foto's © paul kriele, 28 december 2012.


Bericht 19 dcember 2012:  In de kelders van Kemps Bike Totaal zijn eeuwen oude gedecoreerde steenfragmenten gevonden
De fietsenzaak van 'Kemps Bike Totaal' in de Korenbrugstraat is  intussen met de verbouwing bezig. Onder de winkel [nrs. 8 en 10] wordt  de dubbele kelder blootgelegd en uitgegraven. Het keldertje onder het winkeltje [ kinderzitjes een accessoires e.d.] op nummer 12 wordt niet opengelegd.
De kelders onder de winkel gaan dienen als opslagplaats voor tweede handsfietsen. De lift er naar toe, zoals eerst de bedoeling was, komt te vervallen. Daarvoor in de plaats maakt de aannemer een hellingtrap. Het winkeltje op nummer 12 wordt door het uitbreken van een muur bij de werkplaats getrokken. De werkplaats loopt voortaan, vanaf de straat, tot achterin door en ziet uit op de winkel op de nummers  8 en10.

   
-Boven: De kelders onder de winkel van 'Kemps  Bike Totaal' in de Korenbrugstraat [nrs.8 en 10] worden uitgediept en ingericht als fietsenkelder. Daar zijn tussen de eeuwen oude gewelven en in het zand oude delen van een schouw, sier-dakpannen en pinakels aangetroffen.
-Rechts: Van  rechts vooraan naar achteren:
de ingang van de werkplaats op 14 met ernaast het winkeltje op nr. 12 dat bij de werkplaats wordt getrokken.
De winkel achterin -op 8 en 10 - krijgt een algehele opknapbeurt.
foto's © paul kriele, 8 november en19 december 2012.

Bij de werkzaamheden voor de aanleg van een fietsenkelder onder de winkel op Korenbrugstraat 8 en 10 zijn dakpannen met een engelenfiguur, delen van een schouw [kolom] en pinakels aangetroffen.
Het keldertje onder het kleine winkelpandje op nummer 12 blijft onaangeroerd.
De verbouwing van winkel en kelder van Kemps moet rond caranval 2013 klaar zijn, vertelt ons Jan Kemps [Ricks vader],  die er aantoevoegt, dat de bouwhistorici van de BAM hem vertelden, nog nooit zulke mooie steenfragmenten te hebben aangetroffen.

* Zie eerder bericht Fietsenzaak van Kemps gaat uitbreiden/vernieuwen dd. 8 november 2012

Voor historie van rijwielhandel Kemps zie artikel 50 jaar rijwielhandel Kemps dd. 16 maart 2010.

Terug naar boven