Kritiek op festival Den Bosch Surround

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-10-2003 Het festival DB Surround van het voorbije weekeind krijgt steeds meer kritiek. Die richt zich in eerste instantie op de aanpak en de hoge kosten van twee ton. Gesuggereerd wordt die kosten uit te smeren over enige jaren en tot een geleidelijke uitbreiding van het festival te komen. De twee ton gingen voor een groot deel op aan de infrastructuur, bijv. de podia. Dat bij de voorbereiding van het festival niet naar raadgevingen werd geluisterd wordt nu het festival maar een beperkt publiek trok ook becommentarieerd. In de aanloop trokken zich al Theater Bis en WII terug uit onvrede over de opzet/aanpak van het festival.
Buitenstaanders vinden gewoonlijk dat de aanpak zich teveel binnen de burelen van een klein organisatieteam voltrekt. Zo wordt dan ook aangegeven dat de sponsors die het festival mede mogelijk maakten, verder geen grote inbreng kregen…

De criticasters, die zeggen dat de gemeente zich met dit festival heeft vergaloppeerd, suggereren dat men in dit wereldje elkaar de hand boven het hoofd houdt.
© paul kriele

foto © gerard monté, 22 september 2003.
 
De eerste ramps, vlonders en podia zijn op de Parade al geïnstalleerd. Het Jeugdfestival DB Surround zit er aan te komen. Start donderdag 25 september 2003.
In de Lange Putstraat zijn tal van dichtregels van bekende Nederlandse dichters opgehangen. De passanten blijven meestal even staan lezen, denken diep na, of glimlachen even over de tekst. Zondagmiddag 28 september 2003 trad op de Markt de band Undeclinable op.

DB Surround is het eigentijdse jongerenfestival dat van vrijdag 26 t/m zondag 28 september in de binnenstad plaatsvindt. In tal van arena's en op tal van podia uiten jongeren zich in hun cultuur. Naast de gemeente, Filmtheater Jeroen, Museum voor Hedendaagse Kunst neemt ook het ook het Noordbrabants Museum [graffitti o.a. van Yuri van Poppel] neemt deel aan dit festival.

Tijdens deze dagen kunt u in het paleis van het museum een tentoonstelling zien van de graffiti kunstenaars; Jorg Kuijl, Rutger Termohlen, Rob van Dijck, Barry van Dijck en Yuri van Poppel. Het museum is bovendien extra lang open, namelijk op vrijdag en zaterdag tot 23.00 uur in de avond en op zondag tot 19.00 uur. Op het voorplein staat bovendien een tent waar verschillende video's getoond worden in het kader van de activiteit Film On The Spot.

Poezië op straat kan men in de Lange Putstraat bewonderen op de stellages van Maarten Beckers en of geschreven op tegels in werken van Peer de Rijk. Sommige regels hangen ook achter de ramen.


Zondagmiddag op de Parade: de voorstelling [wereldpremière] 'Read your Body Capoeira' van Tinko ism Movex.
foto' s © gerard monté, 28 september 2003.Terug naar boven