Het verschil met Den Bosch..? 't -nieuwe - Misverstant in Vught

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-11-2012 | Gewijzigd op: 05-11-2012
Bij de opening van het nieuwe 't Misverstant in Vught kwamen de verschillen tussen Den Bosch en Vught markant naar voren. Dat te duiden lag zowel aan gastheer Thijs Vis, die weer terug is op zijn stek, waar hij 15 jaar geleden met Jeroen Funcke begon. Maar het kwam ook van de Vughtse burgemeester, Roderick van de Mortel, Bosschenaar, die als geen ander goed op de hoogte is van – laten we zeggen- de cultuurverschillen tussen die twee steden en ze als geen ander ze  diplomatisch kan duiden. Daarover verderop meer.-Boven: De openingshandeling, het doorknippen van het lint door burgemeester Roderick van de Mortel, 
-Rechts: De kinderschaar met Julian, Mikki en Noa van Thijs & Eelke en Sophia, Lennart en Boudewijn van Jeroen & Eshter gingen hun ouders ,gevolgd Thijs Vis en Eelke van Grinsven voorop, gevolgd door de keukenbrigade.

foto's © paul kriele, 5 november 2012.

Van de Mortel had de taak de zaak officieel te openen, hoewel hij er al had voorgeproefd en een kookboek mee mocht nemen omdat ie niet kan koken, zoals hij zelf in zijn toespraak aangaf. Dat doet zijn vrouw.
Dat openen gebeurde met het doorknippen van een lint waarop de keukenbrigade, gevolgd door Thijs Vis en partner Eelke van Grinsven en een horde kinderen, onder wie Julian, Mikkie, Noa en Sophia, Lennart en Boudewijn, de zaak binnenstroomden. 

De verschillen Den Bosch-Vught
Behalve de verschillen van een grote mond, en de Vughtse rijkaards tegenover de ...... Bosschenaren,was er ook één overeenkomst: het dialect. Maar dat was een element dat zeker moest zijn ingeseind door ceremoniemeester Harry van den Berselaar, tevens ‘dialecticus’ .
Maar voormalig Bosschenaar Van de Mortel was begonnen, dat '....een dergelijk verhuizing naar Vught best meevalt. Die stap is zo groot niet. Maar het verschil zit hem meer in de omvang van de mond.' 
Ook stipte Van de Mortel ook het verschil aan in kwaliteit: 'Door een stinkende Binnendieze waren indertijd Bosschenaren naar het Arcadië van Vught gevlucht, waar volop van de natuur valt te genieten: kortom in Vught is de ‘kwaliteit‘ verzekerd,’ sprak Van de Mortel.
Maar ook de kwaliteit van het koken van Thijs, dat eerst in Vught begon, toen naar de Verwersstraat verhuisde en nu - na jaren oefenen…-  terug is op Heidelust, geeft een verschil aan.

 
Deel van de  keukenbrigade van 't Misverstant' rondom Thijs Vis.
foto's © paul kriele, 5 november 2012.
De Vughtse burgemeester Roderick van de Mortel in gesprek met de ceremoniemeester en organisator van de ceremonie in 't Misverstant Harry van den Berselaar.

Die ontwikkeling van Vught naar Den Bosch en terug naar Vught, bracht ook Thijs Vis in beeld: 10 jaar geleden met Jeroen Funcke begonnen in de Snellestraat en daarop na mooie en succesvolle jaren, restaurant Vrielink [Verwersstraat 23] over kunnen nemen. Dat waren 5 mooie en zware jaren in een prachtig pand.’ Meer wilde Vis er niet over kwijt, behalve dat je daar super goeie benen moet hebben om het logistiek vol te kunnen houden.’
Maar in 2009 kwam de crisis de periode die we met hard werken en dankzij de steun van familie en vrienden [Thijs noemt Evers, van den Boom en Spronken] hebben overleefd.
Uiteindelijk besloten we te gaan verkassen en alleen verder te gaan. Jeroen heeft een mooi pand in Boxtel gevonden Villa ’t Hof.
Thijs over hun samenwerking: 'We hebben jaren samengewerkt We hadden een soort huwelijk, maar nu zijn we voor goed gescheiden. Ondanks onze verschillen hebben we met elkaar tien fantastische jaren gehad. Het was erg sportief van je Jeroen om tijdens de verbouwing langs te zijn gekomen en nu ook bij de opening aanwezig te zijn, maar het heeft je wel emotioneel geraakt. Jeroen, Ik houd van je !’
.


-Boven: Thijs Vis en partner Eelke van Grinsven.
-Links boven: Thijs Vis met oud-compagnon Jeroen Funcke.
-Links: Jeroen en Esther Funcke met hun kinderen Sphia, Lennart en Boudewijn [links
]. Rechts Eelke van Grinsven.

foto's © paul kriele, 5 november 2012.

Vis dankte daarop allen die aan het realiseren van deze mijlpaal hebben bijgedragen en noemde expliciet zijn vrouw Eelke, die '...veel te verwerken heeft gehad en best wat steun kan gebruiken. Ik heb er bovenmatig veel tijd in geïnvesteerd, maar zal voortaan wat meer thuis zijn bij mijn gezin zijn,’ besloot de nieuwe Vughtse restaurateur. 


Terug naar boven