Disciplinaire straf tegen Marco Kroon

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-05-2020 | Gewijzigd op: 19-05-2020
Disciplinaire straf tegen Marco Kroon 
Bosschenaar Marco Kroon mag
in het leger blijven en krijgt een
heel 'andere fucntie. Zodoende
kan hij zijn uniform blijven dragen.
 
Dat zou anders een groot gezichtsverlies voor hem hebben betekend.

foto © paul kriele, 11 november 2013.
 
..

De Bossche kapitein Marco Kroon wordt door Defensie overgeplaatst en krijgt een functie elders in het leger, een positie die  te maken heeft met veteranenzaken. Daaruit blijkt dat Kroon niet zijn uniform hoeft prijs te geven. Dat zou een groot gezichtsverlies voor hem hebben betekend.
De straf volgt uit Kroons gedrag met carnaval 2019 toen hij door een agent op de Parade werd betrapt op wildplassen waarop hij een andere agent bij het in de boeien slaan ook nog eens een kopstoot gaf. 
De uitzondering die aansluit op deze straf is dat Kroon niet uit het leger wordt gezet. Maar hem wordt wel aangerekend dat zijn gedrag haaks staat op  de normen en waarden van de krijgsmacht zoals het gebruiken van geweld tegen een rechtshandhaver. 
[Bronnen,Brabants Dagblad en Telegraaf. [dd.19052020] 

Bericht van 9 december 2019 Marco Kroon gaat in beroep tegen  straf [wild plassen en kopstoot]
Marco Kroon blijft ontkennen dat hij met carnaval 2019 een agent een kopstoot zou  hebben gegeven en een andere agente zijn piemel zou hebben laten. Marco Kroon gaat hij in beroep tegen de honderd uur werkstraf die de militaire rechtbank in Arnhem hem op 15  november 2019  oplegde [zie hieronder]. De Bossche commandant, nog ontsteld over de uitspraak- vindt dat  het onterecht dat de rechtbank hem toen zo heeft weggezet. Hij dacht er zo mee weg te komen: Kopstoot? 'Zo niet bedoeld' en Wildplassen? 'Tja, als er geen wc is..'.  Maar de rechter dacht er anders over. Kroon blijft volhouden dat hij in zijn recht staat. 'Mijn verhaal is nog niet af,' aldus de koppige Kroon.

Bericht van 25 november 2019 Werkstraf geëist tegen Marco Kroon 
Tegen Marco Kroon, de bekende Bossche commandant die eerder de Militaire Willemsorde ontving vanwege een heldhaftige daad in Afghanistan, is voor een incident met carnaval 2019 een werkstraf geëist van 100 uur plus een schadevergoeding tegen een agente. De als kikker verklede Kroon stond op carnavalszondagavond 3 maart 2019 wild te plassen omdat er te weinig wc’s waren en hij geen pasje voor een horecazaak had, zo beweerde hij op de zitting vanmiddag in Arnhem. Bij dat incident zwaaide Kroon ook nog eens met zijn piemel naar de agente die hem betrapte. De beelden overtuigen de rechter dat Kroon die kopstoot had gegeven. De agente vraagt om een vergoeding. 
De officier van Justitie vindt de zaak ‘meer dan klein genoeg’ daarmee reagerend op wat advocaat Knoops als ‘een normale wildplaszaak’ ziet. Maar volgens de rechter past dat gedrag niet bij de man die de Militaire Willemsorde kreeg toegekend. Dan ben je een voorbeeld voor anderen. Dat de vrouwelijke agent een vergoeding moet krijgen vindt Knoops volstrekt ongeloofwaardig. ‘Hier is geen sprake van Shockschade, zei Knoops. ‘Hier is sprake van machtsmisbruik en een escalerend politieoptreden,’ aldus Knoops die om vrijspraak vroeg.

Kroon bekende dat hij kinderachtig bezig was geweest, maar ook door zijn carnavalspak en de aandoening van zijn prostaat niet anders kon. Om de proceskosten te kunnen betalen hadden vrienden voor hem € 40.0000 ingezameld.

Bricht van  11 juli 2019 Arnhem: Geen uitspraak over zaak Marco Kroon
 
Marco Kroon van een
eerdere foto toen hij nog gewoon kapitein was.
Maar door het incident met carnavalszondag
3 maart 2019  is hij door Defensie geschorst en mag
geen uniform meer dragen
.

foto © paul kriele,  11 november 2013.
 

Geen uitspraak op de zitting van de militaire rechtbank in Arnhem donderdag 11 juli 2019. Maar Marco Kroon voert zijn verweer op.
Marco Kroon vindt dat hem met carnavalsmaandag onevenredig geweld is overkomen Daardoor heeft hij last van zijn pink. Reden waarom hij op 3 juni j.l. aangifte deed over zware mishandeling. Ik ben te hard aangepakt. Ze zien mij als een terrorist. Maar een kopstoot heeft hij een agent, die hem betrapte op wildplassen, niet gegeven. Ze hebben de pik op mij.  Beelden die van diverse kanten zijn genomen moeten e.e.a. uitwijzen.
Door dit alles deed de rechter vandaag geen uitspraak. Dat laten ze in een volgende zitting bij de meervoudige kamer aan drie andere rechters over. 

Terug naar boven