Willemsordemilitair Marco Kroon drugsverdachte

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-01-2010 | Gewijzigd op: 31-03-2010
Bericht 4 februari 2010:
Marco Kroon is door Defensie voorlopig met 'buitengewoon verlof' gestuurd. Er is geen sprake van een schorsing.
Viny's op de Pensmarkt gaat zaterdag 6 januari 2010 gewoon weer open na 'een ordening op zaken'. Dan is het tevens het feest van de spaarkas, ofwel potverteren.

De 39-jarige Bossche commando  Marco Kroon, die vorig jaar uit handen van koningin Beatrix - voor het  dapper en soms op eigen risco leiden van een peleton in Uruzgan, de Militaire Willemsorde ontving - staat als drugsverdachte te boek.

foto © paul kriele, 17 maart 2009.

Bericht 30 januari 2010:
Onderaan de reactie  van de raadsman  van Marco Kroon, mr.  Geert Jan Knoops, op het onderzoek.


De vorig jaar mei geëerde Bosschenaar Marco Kroon wordt verdacht van drugsgebruik. Het kan hem zijn status en positie als militair so wie so doen ontnemen. Het Brabants Dagblad heeft dat uit onderzoek geconstateerd. De Bossche politie is inmiddels een verhoor gestart.**
Op vrijdag 29 mei 2009 reikte koningin Beatrix aan de uit de Graafsewijk afkomstige Kroon, die zich voor de jeugd als voorbeeld stelde van een disciplinaire en voorbeeldige commando, de hoogste militaire onderscheiding uit.

Maar door zijn -vermoed -gedrag [cocaïnegebruik] wat bovendien ook in café Viny's [Pensmarkt] van zijn vriendin Miriam aan de Pensmakrt voorkwam, loopt Kroon kans heel zijn status en positie te verliezen. Ook Miriam is in deze zaak verhoord, aldus de Bossche krant.
Kroon was in Uruzgan [Afghanistan] peletonscommandant en leidde diverse missies tegen de Taliban die in het voordeel van het peleton afliepen, zonder personele verliezen. De Bosschenaar isnog steeds werkzaam als kapitein bij het korps commandotroepen.
Marco Kroon was vorig jaar juni ook nog eens de organisator van een Oranjefeest dat in Viny's plaatsvond.
Café Viny's is voorlopig gesloten.
Indien de beschuldiging [bezit van drugs cocaïne] inderdaad klopt, dan hangt Kroon een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar boven het hoofd. Bij eigen gebruik is dat een jaar gevangensistraf. Daarmee wordt Kroon ook zijn status, rang van militair én.. zijn onderscheiding ontnomen.

**zaterdag 30 januari 2010/09.30 uur Kroon en vriendin door politie verhoord
Intussen heeft de politie in een bericht duidelijk gemaakt dat beiden- Marco en Miriam -over de drugsaffaire zijn gehoord;

De politie heeft vrijdag een 34-jarige Bossche vrouw en haar 39-jarige partner gehoord als verdachte. De twee meldden zich op verzoek op het politiebureau. Ze worden verdacht van het overtreden van de Opiumwet en de Wet Wapens en munitie. In december 2009 hield de politie in dit onderzoek al vier verdachten aan (een 37-jarige en 39-jarige Bossche, een 42-jarige Bosschenaar en een 54-jarige inwoner van Schijndel). Twee andere inwoners van 's-Hertogenbosch (35 en 61 jaar) werden toen als verdachten gehoord. Bij huiszoekingen in december werden meerdere wapens inbeslaggenomen. De politie verwacht binnenkort het onderzoek af te ronden.

De vraag is of de verdachten -Marc Kroon en diens vriendin Miriam- weer in vrijheid zijn gesteld en al  of niet worden vast gehouden.

Reactie mr. Geert Jan Knoops in NOVA zaterdagavond 30 januari 2010.
mr. Geert Jan Knoops reageerde in NOVA [30 -1-2010] op de aantijgingen tegen Marco Kroon en het onderzoek aangaande drugsbezitc.q. handel en wapenbezit.
Het onderzoek tegen Marco Kroon is zaterdagavond 30 januari 2010 om 21.00 uur afgerond. Kroon, die zich vrijwillig had gemeld is weer thuis, evenals Miriam die even was vastgehouden voor verhoor.
Wat de uitslag van de aanklacht kan zijn: of seponeren, of een transactie, of een vervolging en dan eventueel ontslag uit militaire dienst of vrijspraak..
Maar Kroon heeft alle beschuldigingen kunnen weerleggen, aldus Knoops, die aanmerkt dat de pers nogal vergaande conclusies heeft getrokken. De zaak ligt veel genuanceerder dan de pers meldde.

De marechaussee heeft het onderzoek afgesloten en moet nog formeel een beslissing nemen.

Op de vraag wat de aanleiding was van de verdachtmaking reageert Knoops dat het CID onderzoek [observaties] is gaan verrichten en er informanten waren die de CID en recherche infoemeerden over handel in drugs met wapenbezit.
Als het OM tot vervolging overgaat hoeft dat nog geen gevolg te hebben voor zijn arbeidspositie, aldus Knoops.

Meer over Marco Kroon klik op Kroon

Terug naar boven