4 en 5 april 2011: Proces Marco Kroon

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-04-2011 | Gewijzigd op: 04-04-2011
Het proces rond de Bossche caféhouder en legerkapitein Marco Kroon begon vanmorgen 4 april 2011 met het verhoor van  vriendin van Kroon Mirjam van den Hoven, de eigenaresse van café In 't Harnasch [voorheen Vinny's]. Mirjam staat later in het proces nog als verdachte terecht. Zij is opgeroepen door advocaat Geert-Jan Knoops. .
Vandaag kwamen ook  drie getuigen-deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en een militaire collega van Kroon in beeld.

De 40-jarige Bosschenaar wordt verdacht van bezit van harddrugs en handel en bezit van vier verboden stroomstootwapens.

Maandag 4 april 2011 werd rond 17.00 uur de rechtszitting geschorst omdat rechters willen overleggen over het verzoek om de deskundige morgen te laten vertellen over onderzoek.

Met de Militaire Willemsorde geridderde Marco Kroon.

foto © paul kriele,17 maart 2009.

Het Brabants Dagblad deed vandaag via de eigen blog continu verslag van het proces.
zie ook www.brabantsdagblad.nl

- Marco Kroon zegt dat het Openbaar Ministerie een voorstel heeft gedaan om hem niet te vervolgen als hij schuld zou bekennen. Officier van Justitie Wijnbelt reageert niet op de bewering van advocaat Knoops dat Kroon van vervolging af zou komen door ontslag te nemen bij defensie.

Marco Kroon was ervan op de hoogte dat de stroomstootwapens die hij in bezit had en aan zijn broer heeft gegeven, verboden zijn in Nederland. Hij ontkent dat hij ooit actief drugs heeft ingenomen of voorhanden heeft gehad.
Hij zag de tasers echter niet als wapens, waardoor hij er een aanschafte, zodat zijn vriendin zich ermee kon beschermen. De verdachte vond het naar eigen zeggen een prettig idee als zij zichzelf kon beschermen, maar wilde geen mes of knuppel achter de bar leggen.

Drugs zijn overgewaaid...
Op kleding van de uit de Graafsewijk afkomstige Bosschenaar Kroon heeft de politie sporen gevonden van drugs. Ook in diens 3 borstharen zijn sporen van cocaine en mdma (xtc) gevonden. Deskundigen concluderen daaruit dat de caféhouder  actief cocaine en mdma moet hebben gebruikt. Dinsdag hoort de rechtbank nog getuigen-deskundigen over dit onderwerp.
Kroon wist niet hoe de drugs in zijn lichaam terecht zijn gekomen, maar hij vermoedt dat anderen ze hem hebben toegediend zonder dat hij dat doorhad.
Volgens de verdachte zou Mirjam die drugs gebruikt hebben en wist hij daar pas van nadat zij door de politie was verhoord. Zij zou door een vaste bezoekster van het cafe van cocaïne zijn voorzien.

Na de verhoren op maandag en dinsdag wordt het proces maandag 11 april vervolgd met requisitor en pleidooi. Het Brabants Dagblad doet op brabantsdagblad.nl live verslag van de zittingen


Terug naar boven