Nieuwe commandant Marco Kroon wil schadevergoeding

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-07-2012 Kapitein Marco Kroon nam de vorige week in Oirschot het vaandel over van Jaap Bot als commandant van de fuseliers van het 17e Pantserinfanterie bataljon Garderegiment Fuseliers. Dat gaat de Bossche kapitein leiden,  zoals indertijd [1996] in zijn Afghanistanperiode. Daar wil hij met zijn 'Charlycompagnie graag weer 'naar worden uitgezonden.
De commando overdracht trok  door 'de zaak Kroon' veel belangstelling van de pers, maar ook diens advocaat Gert-Jan Knoops en van de commandant Landstrijdkrachten Peter Uhm die hem steeds heeft gesteund.

De Bossche kapitein Marco Kroon.

foto © paul kriele

Kroon wil, nu hij in ere is hersteld, voor de aantijgingen over niet bewezen drugsbezit, die tegen hem zijn gedaan, een schadeprocedure starten  Kroon vindt dat hem door dat proces, de pers [foute berichtgeving] en Justitie, veel is ontnomen. Kroon noemt dat 'reputatieschade'. Na afloop van de ceremonie in Oirschot meldde advocaat Gert-Jan Knoops deze stap van de geschonden militair. 'Justitie heeft met de vervolging inschattingsfouten gemaakt,' zegt Kroons advocaat Knoops.

Militair en kroegbaas
Een luitenant-kolonel buiten dienst [bd] uit Vught stelt echter  in een Ingezonden Brief in de krant, dat Kroon had moeten beseffen, als militair met een hoge rang in het leger geen kroeg te moeten beginnen. Jaloezie zit er ook wel in de brief omdat de kolonel de heisa in de pers [groot voorpagina-artikel] voor 'een bescheiden overdracht wel wat overdreven vindt....'