De Markt: Jolanda Eekels-Oremans stopt met groente -en fruitkraam

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-04-2019 | Gewijzigd op: 15-04-2019
Zaterdag 13 april 2019 stopt Jolanda Eekels -Oremans met haar kraam op de Markt met groenten en fruit.
Dat is dan na 30 jaar.  De in Vlijmen woonachtige 45-jarige Jolanda is de vierde generatie Oremans en dan nog met de familienaam Eekels van haar man Henri], die familie vormen een legende op de Bossche markt. Al  meer dan honderd jaar. In 1908 staat overgrootmoeder Hanneke voor het eerst op de Bossche markt. Traditoneel en in folklore met Brabantse poffer op en Hanneke  komt  vanuit Vlijmen met paard en kar aanrijden.
Kort na de oorlog komt zoon Jan en in de jaren 70 diens zonen Jo [de vader van Jolanda], Jan en Jos . Vanaf 1990 doet Jolanda haar entree op de markt en in 1994 neemt ze met zus Thea,  de zaak over. Daarmee werd het de kraam van 'de zusjes'. Dat doet ze vanaf 2001 alleen.

De reden dat zij stopt is dat zij een  vaste baan heeft  aangenomen bij De Groot, een Bredase groothandel in groenten  en fruit. Jolanda vindt het sjouwen en doen met al die kramen en pallet ook niet iets omdat tot aan je pensioen te blijven doen.
 


Jolande Eekels, met gebreide muts, stopt op zaterdag 13 april 2019 voor goed als marktkoopvrouw. De in Vlijmen woonachtige Bossche [getrouwd met een  van de kramen zetters uit het geslacht Eekels !]  gaat bij een Bredase groothandel in groente en fruit werken.  Het andere meisje is Mariëtte Jansen de vaste hulp van Jolanda.  
foto's © paul kriele, 10 april 2019.