Jeroen Boschcentrum: 1e exemplaren exclusieve – Bossche - horloges

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-12-2007 | Gewijzigd op: 25-07-2016
Zaterdagmorgen 8 december 2007 werden in de brasserie van het Jeroen Boschcentrum de eerste exemplaren van een Bosch’ horloge getoond. Horlogemaker Willem van den Berg heeft - het allereerste, handgemaakte - prototype in 18 karaats [750/100] rosé gouden horloge gemaakt [overigens al verkocht]. Elk horloge heeft een Nederlandse dagaanduiding, datum en automatisch uurwerk. 
Het prototype en de eerste series 02/20 en 03/20 hebben de Sint Jan als thema. In de toekomst volgen nog eens 17 series. Elke serie kent een uitvoering in staal, goud met staal, 14 karaats geel goud en 18 karaats geel goud. Van elk worden -in een beperkte oplage- 10 stuks gemaakt.
Gastheer Jo Timmermans koppelde het ambacht van horlogemaker uit de tijd van Jeroen Bosch aan het handwerk dat diens buurman Willem van den Berg weer oppakte.


-Hierboven: de zaal in de brasserie van
het Jeroen Boschcentrum, waar de presentatie plaats
vond met de ereplaatsen voor het echtpaar Van den Berg.

-Rechts interieur van de winkel in de Verwersstraat.
:
-Boven: De beamerpresentatie door Willem van den Berg en een Bosch silhouet dat op het radarwerk van het horloge voorkomt [r.] .

foto's © gerard monté, 8 december 2007.

 
-

Van den Berg haakte daarop met een toelichting in door het exclusieve publiek een indruk van de ontwikkeling van dit oude ambacht te geven. Na het vakwerk van de gilden uit de tijd van Jeroen Bosch, dat doorliep tot in de 19e eeuw, zakte dat ambacht in. Het vak van horlogemakers kenmerkte zich in de 20ste eeuw door meelopers en kopiisten. Maar na die periode van ‘namaak en restauraties’ keert het opnieuw bouwen van horloges terug, aldus de nijvere en secure handelsman.
Omdat ik me in deze stad thuis voel nam ik voor de 1e drie series het Bossche silhouet en de Sint Jan als thema. Die beeldmerken staan op de rand en op enkele onderdelen van het binnenwerk. Ook bracht de horlogier zijn monogram -WvdB – aan op de rand en de sluiting . Welke series volgen is nog niet bekend, maar een productie kan ook op bestelling gebeuren.
Ons is niet opgevallen of na afloop de serieuze belangstellenden van goede doen, ook daadwerkelijk op een exclusief Bosch horloge inschreven, waartoe Van den Berg hen uitnodigde. 




-Boven: De vitrine met het rosé gouden prototype.
-Rechts boven: Inkijk in radarwerk van het horloge.
-Rechts: Goud op staalhorloge.


foto's © gerard monté, 8 december 2007.
-Boven: De onderzijde met Sint Jan van het prototype 1/20 in 18 karaats rosé goud.
-Rechts boven: het rosé gouden model. stanzafoto'
-Rechts: het stalen model, ook in goud overigens- met handtekening van Willem van den Berg en stadssilhouet.

foto's © s-frank lommers, 8 december 2007.
 

Alle modellen hebben een Nederlandse datumaanduiding en het Bossche silhouet op de wijzerplaat.

De prijzen in de serie Sint Jan: Het duurste horloge [goud geel 18 karaats] kost 9.250 euro. Het model 14 karaats, ook geel goud, kost 9.150 euro. Het 18 karaats rosé gouden lunet met gouden kroon 4.250 euro. en het horloge in stalen kast 3.450 euro.

1e bericht :Kostbare en exclusieve serie Bossche horloges dd. 4 december 2007. 
Willem van den Berg van ‘Haute Horlogerie’ presenteert zaterdag 8 december in het Jeroen Boschcentrum het eerste exemplaar van een serie exclusieve handgemaakt horloges. De eerste drie series hebben een Bosch onderwerp als thema. Dat komt omdat de meeste klanten van deze horlogerie uit de Bossche regio komen.
‘Aan deze introductie is een jaren lang traject voorafgegaan,’ aldus de horlogemaker. ‘Het bijzondere van deze horloges is dat de kostbare onderdelen door mij zijn gemaakt. Elke serie wordt ingeluid met een 14 karaats model. Daarvan worden 10 kopieën in staal en 10 in goud met staal gemaakt. Later volgen - na de 1e drie series - nog andere themamodellen’, aldus Van den Berg die zich echter over de prijs niet uitlaat. Van den Berg heeft 10 series in gedachten, zodat er uiteindelijk maar 200 horloges op de markt komen.  
De presentatie gebeurt zaterdag 8 december om 12.30 uur in het Jeroen Boschcentrum. 
--------------------------------- 


Terug naar boven