Gedenkhorloge: wereldprimeur bij horlogier Willem van den Berg

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-10-2012 | Gewijzigd op: 23-10-2012
Horlogier Willem van den Berg uit de Verwersstraat, die al eerder op de markt verscheen met horloges met Bossche en Rotterdamse silhouetten, heef t als primeur voor 2012 een horloge ontworpen waarin nabestaanden de as van hun overledene kunnen opbergen. Van den Berg noemt zijn wereldprimeur een gedenkhorloge.

De Watchwinder, waarin  het gedenkhorloge automatisch wordt opgewonden. Het gedenkhorloge dat -naar wens- een minieme ruimte bevat voor de as van een overleden familielid of relatie, is een ontwerp van Willem van de Berg.
foto's © paul kriele, 23 oktober 2012.

Het horloge bevat achter het uurwerk, waarvan de plaat in Renaissance-stijl is uitgevoerd, een stempel [gezet door de Bossche stempelmaker/graveur Lei Lennaerts]. Daarachter is een kleine ruimte vrijgelaten. Het horloge is overigens ook zonder die speciale minieme astombe verkrijgbaar.
Het unieke van dit exemplaar, waarin men ook data van geboorte of overlijden kan laten graveren, wordt gesierd door het symbool van de Griekse god Chronos, die vaak als een  'Vadertje tijd', of als een 'Magere Hein' compleet met een zeis, wordt afgedeeld.
Omdat het een erg persoonlijk gedenkhorloge betreft, komt er niet meer de naam van ontwerper Willem van den Berg in te staan. De horlogier heeft deze speciale en unieke uitgaven ondergebracht in een aparte bv: Dutch Watch Company [DWC]. 

Nog een saillant aspect is dat het horloge- bijv.  's nachts- in een zgn 'watchwinder' kan worden bewaard en dat het zich daarin automatisch -via  impulsen - opwindt.
Van den Berg, die vaak in glossy magazins verschijnt of  met zijn uitvindingen op trendy beurzen aanwezig is, heeft  zijn klantenkring voor dit specifieke type horloge bij crematoria, begraafplaatsen en ook bij juweliers.
Van den Berg kreeg de inspiratie voor dit idee, van de ene kant omdat hij vindt dat een uurwerk iets emotioneels is. Een horloge is toch altijd erg persoonlijk. Ook had de Bossche horlogemaker over Johannes van Ceule [*1630 † 1715], gelezen. Deze Haagsche stadgenoot van de uitvinder van de slinger - Christiaan Huygens- raakte bekend als de eerste die een chronometer kon maken.  
De prijzen van dergelijke gedenkhorloges liggen vanaf  €  5.500.

Terug naar boven