Uniek Kroningshorloge bij Willem van den Berg

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-04-2013 | Gewijzigd op: 21-08-2013
Willem van den Berg, de haute horlogier in de Verwersstraat, heeft op basis van een Engels zakhorloge uit 1714, een Kroningshorloge gemaakt. Uniek omdat er één exemplaar van bestaat en uniek vanwege de verwijzingen op de rotor naar de troonswisseling Beatrix en de nieuwe Koning Willem Alexander.

Haute horlogier Willem van den  Berg met zijn uniek kroningshorloge, gevat in een Rijksappel op een gestyleerd kussen.

foto © paul kriele, 30 april 2013.

In de toelichting geeft Willem van den Berg aan dat de basis van dit exemplaar ´Kroningshorloge´ een Engels zakhorloge is van koning George I. George was een vorst van Duitse afkomst en niet geliefd, zelfs gehaat bij de Britten. Van die inscriptie George I is alleen de letter G overgebleven.
Willem kreeg het exemplaar vijftien jaar geleden cadeau van een vriend. Hij liep al jaren met de idee er wat mee te doen, specifiek bij een troonsopvolging. Daar deed zich nu dus een unieke gelegenheid voor. Willem : ´Nu of nooit dacht ik en ben aan de slag gegaan.

Op de hand gemaakte wijzerplaat met Romeinse cijfers van koningsblauw zitten de 18 krts gouden wijzers waarin op elk een kroontje is verwerkt.
Op de achterkant bevindt zich een 18krts rosé gouden handgegraveerde plaquette als rotor die door zijn draaiende beweging het uurwerk op windt. De uitvoering in rosé goud versterkt het oranje effect.

Het tafereel stelt voor prinses Beatrix die al wuivend de kroon overdraagt aan haar oudste zoon. Willem houdt de scepter vast. Daaronder staat het monogram W.A.. Voor hen ligt de rijksappel op het kussen en datum van de troonswisseling 30 april 2013.

Rondom de plaat staat gegraveerd Willem van den Berg ´s-Hertogenbosch Inhuldiging W.A. 30 april 2013 no. C/05 Unicum. “C” slaat op het goud/staal van de kast, “5” slaat op het vijfde ontwerp. En “Uniek” staat voor een uniek exemplaar. Van den Berg : ´Als er een bestelling komt dan zal ik er een maken. Maar hooguit in een oplage van 5 stuks´.

De rijksappel, die Willem van den Berg toont, is 24 krt. verguld en is bezet met totaal 31 edelstenen verdeeld in robijnen en blauwe spinel. Die uitvoering moet een kussen voorstellen waarop de rijksappel ligt.

   
De wijzerplaat van een uniek Kronings armbandhorloge in zilver. De de achterplaat met de kroonsoverdracht door prinses Beatrix aan koning Willem Alexander in rosé goud. foto´s © mitch van der heijden.

De rijksappel, die Willem van den Berg toont, is 24 krt verguld en  draagt een koningskroon met 31 robijnen afgezet en nog wat edelstenen [spinel]. Die uitvoering moet een kussen voorstellen en rood is de koninklijke kleur.

Terug naar boven