Plaquette voor goudatelier/juwelier Verdonk in Lange Putstraat

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-04-2011 | Gewijzigd op: 03-04-2011
Plaquette voor respectvol restaureren van het pandje van juwelier en goudsmid Verdonk op Lange Putstraat 14.
Zondagmiddag 13 april 2011 vond de onthullling plaats van een koperen plaquette die de respectvolle restauratie markeert van het historische pand Lange Putstraat 14.
Deze erkenning is afkomstig van de Werkgroep 'Het Kleine Monument' van de 'Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch.

Boven: De familie Verdonk mt Bas en Nicole en moeder Ineke Verdonk. Daar voor staan de kinderen van Bas, de tweeling Amber en Iris en Roos en Fleur en Isabel van Marc de broer van Bas [niet zichtbaar].
Links boven: De nogal lange, vol met anekdotes gevatte toespraak van de voorzitter van de werkgroep 'Het Kleine Monument', Nort Lammers.
Links: De onthulling van de plaquette door wethouder Huib van Olden en Bas Verdonk, die 'precies' een jaar geleden, met groots feestelijk vertoon, de winkel opende.

foto's © paul kriele, 3 april 2011.

Lange Putstraat 14 was voorheen het antiquariaat Brabant van Pagé. Het pand met de historische naam 'de Drie Edamse Kazen', is eigendom van Svetlana Kaplenkova, de echtgenote van Ted de Haas, die in de Putstraat meerdere pandjes bezit. 

Toespraak Werkgroepvoorzitter Nort Lammers
Nort Lammers ging in zijn toespraak nogal uitvoerig in op de achtergrond van het Bossche winkelbestand. 
Maar hij begon de- als vergelijking opgezette- redenering, met het  mooiste, grootse, monument St.Jan die hij afzette tegen een van 'de kleintjes':  Lange Putstraat 14. De introductie naar deze vergelijking gebeurde met het aankaarten van de grote winkelketens en de kleine detailhandel die overigens elkaar niet kunnen missen. Maar de vrees bestaat - en daar zet 'de Kring Vrienden' zich tegen af- dat de ketens de kleintjes gaan overheersen.

Bas Verdonk is een enthousiaste en creatieve ondernemer, die na lang  zoeken, geconfronteerd werd met juist hét historische pandje, dat hij geschikt vond voor zijn ambacht: een juwelierswinkel en een goudsmidsatelier.
Dat was december 2009 en dat pandje staat op Lange Putstraat  14. De opening van de juwelierswinkel en het goudsmidsatelier vond een jaar geleden - 3 april 2010- onder grote belangstelling  plaats.

Lammers haalde gedetailleerd de uiteenlopende aspecten aan van dit oude pand dat met de nieuwste snufjes en technische hoogstandje geschikt is gemaakt aan zijn nieuwe bestemming. Toch is daarbij het monumentale  element in stand is gebleven.
Middels de door Jan Venrooij gemaakte, koperen, plaquette heeft de Werkgroep 'Het Kleine Monument' van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch, haar erkenning betoond voor het respectvol restaureren van dit bijzonder pandje.
De onthulling verrichtte wethouder Huib van Olden en Bas Verdonk.
Oud Kringvoorzitter Hans Verdonk
Maar de werkgroepvoorzitter Nort Lammers kwam -hem eigen- nog met een reeks van historische feiten, waarvan die over de oud-voorzitter van de Kring Vrienden de familie natuurlijk nog het meest aansprak. 'Hans Verdonk heeft voor de vereniging een heel belangrijke rol gespeeld,' aldus Nort Lammers, die zelf ook voorzitter van 'De Kring'  is geweest. 

De vader van Bas en Marc en de man van Ineke, wijlen Hans Verdonk, was de eerste voorzitter van de Heemkundekring Vrienden van 's-Hertogenbosch.
Over diens vader had Bas in de voorgesprekken met Lammers zelf ook enkele anekdotes. Zoals die van een vader die vaak weg was voor vergaderingen, maar bij zijn thuiskomst steevast een sigaartje opstak om bij te komen van de emoties.

Zie ook artikel over de spectaculaire opening van Verdonk op 17 april 2010.

Terug naar boven