Systeem leenfietsen Arriva ism gemeente, start per 1-10-2020

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-09-2020 | Gewijzigd op: 26-09-2020
Na een vertraging van 6 maanden gaat Arriva per 1 oktober 2020 starten met het project Leenfietsen. Die met een slim-slot uitgeruste fietsen komen vooral bij bushalten te staan. [Zie uitleg hieronder.] Het is een proefproject van twee jaar. Doel is te komen tot een veiliger stad en een schoner milieu.
Een van de locaties waar een stel leenfietsen komen te staan: de kruising Zuid-Willemsvaart-Lange Tolbrugstraat. foto © hans dirkse, 26 september 2020.

Bericht van 28 februari 2020: Gemeente begint met Arriva twee jarig project 'leenfietsen'
De gemeente gaat ism Arriva en de provincie deelfietsen starten [zie bericht hieronder dd. 29-11-2019].  Dat is bedoeld om de gemeente,  zoals zij schrijft, 'schoon, veilig en  slim te maken, kortweg 'duurzamer'. Die aanpak sluit aan op het mobiliteitsvraagstuk in en om Den Bosch. 
In de provincie komt- als proef van twee jaar- een deelfietsennetwerk, waar ook al Tilburg en Bergen op Zoom aan zijn begonnen. Het is een vervoersaanpak naast het openbaar vervoer .
Via een last-mile-optie komen er in de stad op 13 locaties [bij bushaltes] kleine deelfietsstallingen. De indeling is gemaakt op basis van praktische en economische haalbaarheid. De deelfietsen, die uitgerust zijn met een slim slot, kunnen worden meegenomen na betaling via een app. 

Bericht van 29 november 2019 Arriva introduceert leenfietsen 


Bij de aankondiging van de nieuwe dienstregeling, die komende maand [op 15] december 2019  in gaat, introduceert Arriva het leensysteem van stadsfietsen. Dat systeem gaat in het voorjaar van 2020 in en wordt  door de lener via een app [chip in de fiets] vastgelegd. De stad is in zones verdeeld, waar men de gebruikte fietsen kan achterlaten. Dat is anders dan bij de OV-fiets die steeds terug moet naar de locatie waar de fiets werd opgehaald. Op dat moment stopt, door een chip geregistreerd, ook de daghuur. Overigens kan men ook voor langere tijd een fietsabonnement sluiten en eventueel ook een fiets kopen.
Door dit systeem is niet alleen de locatie van elke fiets bekend, maar ook hoe de intoductie van Bravo-fiets verloopt.