Station: Presentatie 1e elektrische [stads-]bus

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-02-2010 | Gewijzigd op: 12-02-2010
Vanmorgen -donderdag 11 februari 2010 rond 12 uur - werd op het Stationsplein door Arriva, de gemeente Den Bosch en de provincie de eerste elektrisch aangedreven [stads-]bus gepresenteerd. Ook  kwamen enkele elektroscooters* in beeld en waren Essent en Enexis met hun elektroauto* aanwezig.
Door twee stekkers aan elkaar te koppelen faciliteerden de gedeputeerde Lily Jaobs en regiodirecteur van Arriva Kees van de Wouw de elektriciteit voor de bus.
Deze introductie is een project van de Provincie, Gemeente Den Bosch en Essent.

Jacobs sprak over het belang van elektrisch vervoer: voor de economie [bouw van bussen/auto's] de werkgelegenheid, voor het milieu  en voor het gebruik van duurzame energie. Het streven van de provincie is om in Brabant in 2020  200.000 door elektriciteit aangedreven auto's te doen rijden, aldus Jacobs in een welkomstwoord.
'Maar er is nog een lange weg te gaan,'  aldus wethouder Bart Eigeman, die sprak o.a over de voorsprong die Den Bosch inneemt, maar spoedig zullen andere steden in Brabant en in Nederland volgen. 'Elektrisch vervoer is niet iets van de toekomst, maar van nú,' zei Eigeman.

'Deze bus is gemaakt dankzij de samenwerking tussen Brabantse bedrijven [wb de elektriciteit], de overheid en onderzoekspartijen,' zei Jacobs, die aankondigde dat er dit jaar onder de paraplu 'Powered by Brabant' nog meer projecten op stapel staan om elektrisch vervoer op de kaart te zetten.

Na de toespraken in het kantorencomplex La Gare togen de genodigden met Eigeman en Jacobs naar het Stationsplein voor de ingebruikname van de eerste elektrisch aangedreven bus.

Wethoudr Bart Eigeman, gedeputeerde Lily Jacobs en Heidi Peters van Arriva. De handeling bestond uit het door twee stekkers aan elkaar te koppelen. vlnr:  gedeputeerde Lily Jacobs, regiodirecteur Kees van de Wouw van Arriva en wethouder Bart Eigeman.
De nieuwe elektrobus bij de speciaal ingerichte stand die voor deze gelegenheid op het Stationsplein was neergezet . Deze '220Xpress' genoemde bus vanaf 17 februari gaat elk kwartier rijden vanaf het CS Den Bosch langs 8 bushaltes, o.a. in de binnenstad.
foto's © paul kriele, 11 februari 2010.
 
de omgekeerde wereld
Wethouder Eigeman had wel enkele leuke uitspraken. Hij begon met: 'Duurzame mobiliteit in de vorm van elektrovervoer slaat in als een bom op het station van 's-Hertogenbosch' en  'De komende dagen zijn in Den Bosch de dagen van de omgekeerde wereld. Dit aspect van vervoer heeft alles te maken met een omkering, die we gaan bewerkstelligen en dat gaan we 365 dagen per jaar doen in plaats van die drie dagen Oeteldonks carnaval...'.

zie ook het filmpje van de provincie ver de introductie van de bus

Bij de presentatie van de elektrobus waren ook twee elektroscooters die door de fietsenstalling onder het station wordt verhuurd en een elektro-auto van Greenwheels.

foto © paul kriele, 11 februari 2010.


Terug naar boven