Musicus, rijmelaar, KLM-purser Jan Kersten overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-02-2018 | Gewijzigd op: 10-02-2018
Woensdag 7 februari 2018 is op bijna 83-jarige leeftijd musicus Jan Kersten overleden.

Jan stond behalve als jazzmusicus, zanger en bespeler van uiteenlopende instrumenten, ook bekend als dichter van speelse, Bossche en amoureuze rijmpjes [boekje Meierijmerij], maar was oorspronkelijk purser bij de KLM [1960-1980].


In dat kunstzinnig bestaan verschenen van hem diverse cd's met eigen werk [zang en muziek], bijv. een jubileumcd bij zijn 70ste verjaardag: 'Jan Kersten met liefde en plezier' en in 2010', op zijn 75ste verjaardag 'Jazz Kizz' die hij met zijn huisband 'The Hanger Nine Jazz Team' uitbracht. 
Jan was de broer van Fieke Lathouwers-Kersten en van zanger en schoenwinkelier Wim Kersten [carnavalsliedjes] en oom van Mieke van den Akker-Lathouwers en Piet Lathouwers. Jans innige relatie en levenspartner was Ineke Verdonk-Kramer.

De afscheidsviering van Jan Kersten is donderdag 15 februari 2018/ 13.30 uur  in 't Strandpaviljoen van de IJzeren Man in Vught. Aansluitend wordt Jan in besloten kring gecremeerd.


Bruisend is zijn leven en bruisend de muziek van de Bossche jazzy-zanger en musicus Jan Kersten.

foto's © paul kriele, 14 april 2010.
......................................................................
Behalve de panfluit [dwarsfluit, bas- en de bessfluit en de gewone fluit] kan Jan vele instrumenten bespelen en vocaal is hij ook nog erg getalenteerd. 
................................................................
Op zijn verjaardag zong hij live zijn nieuwste cd 'Jazz Kizz' en vertolkte met zijn huisband 'The Hanger Nine Jazz team' verder alle nummers van die cd.
.............................................................

Bericht van 14 april 2010 Nieuwe cd van Jan Kersten

Er is van muzikant, dichter en zanger Jan Kersten een tweede cd uitgekomen. Die werd zondagavond 11 april 2010 in 'De Raadskelder' voor bijna 100 vrienden, familie en collegae-muzikanten ten doop gehouden. Het was bovendien een verjaarsfeest rond de 75-jarige Kersten, die zich op vele markten thuis toont.

Jan is de broer van Fieke Lathouwers-Kersten en van wijlen schoenwinkelier en zanger Wim Kersten.

Na zijn professioneel leven als purser bij de KLM [1960-1980], waarvoor hij in dat jaar afgekeurd werd, ging Jan zich meer en meer op zijn hobbies toeleggen.

Jan: 'Mijn eerste cd was 'Met liefde en plezier' en daar stonden alleen eigen nummers op en sommige in een wat carnavaleske setting.Dat was toen ik 70 werd, vijf jaar geleden. Bij mijn 75ste dacht ik, het is misschien wel leuk nog een keer een meer jazzy  cd uit te brengen met goede muzikanten om te laten zien wat ik in huis heb op jazz gebied.

Het feestje werd meer een muzikale sessie rond de jubilaris. Alle mede-muzikanten [op een na] speelde de cd live.
Deze achtmansformatie heeft bij Jan thuis aan de Pettelaarseweg een eigen studio en oefenruimte[Hangar 9]. De formatie heet dan ook The Hangar Nine Jazz Team.
Op deze zondag was Jan als leader musicus, het middelpunt . 'Ik ga op mijn verjaardag een cadootje.....'., kan Jan het zo komisch over zichzelf brengen. En daar omheen presenteerde zich ook de ensembles Trio Pieter Bast en het Trio Com Brio [met Jans Braziliaans repertoire], die ook met nummers op de cd voorkomen. 
'Mijn vrienden hebben alles nog een keer gespeeld, om de beurt hoor en niet te flauw,' zegt Jan.

Jan zong en sprak de Jazz&Kizz-cd  aan elkaar. Van alle nummers die hij zelf zong, speelde of skatte [pippediedoeha] staken de Braziliaanse Bossa Nova ['O amor em paz'] en the Duke Town Blues, waarvan hij de componist is [Jan: 'Jazz in Duke Town had geen eigen tune..' .]  er boven uit, omdat ze qua ritme en muziek zo lekker aansloegen en Jan er zich op zijn best toonde.
Niet te vergeten te schrijven dat Manuel Cooijmans borg stond voor de recording en mixing van de cd. ..

Terug naar boven