Restauratie Judastoren+deel vestingmuur Hekellaan klaar

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-04-2011 | Gewijzigd op: 20-05-2011
Rubriek Vestingwerken deel Hekellaan-Vonk en Vlamterrein inklusief Judastoren.
Restauratie Judastoren en vestingmuur,
foto's © paul kriele, 6 oktober 2010 en 16 maart 2011..
De aanpak van deJudastoren moest even wachten, doordat -naar het scheen- er vleermuizen overwinterden.

zie ook eerder artikel over de aanpak restauratie Muur Hekellaan.

DE BURGERIJ DEZER STAD EERT HAAR LUCHTVAARTPIONIER
HENRI BAKKER EERSTE PILOOT NEDERLANDSCHE LEGER 1911-1936 
foto's ©  herman van boxtel, 6 april 2011.

Op  28 juni 1911 vond de eerste vlucht plaats van de Bossche vliegenier Henri Bakker [*1878- † 1933]  plaats met een Condor. Henri vloog wat rondjes boven de stad. De vliegstunt gebeurde tijdens de Bossche vliegweek van 25 juni -2 juli 1911.
Behalve militair/vliegenier was Bakker een verwoed motorrijder. Diens vader was Leendert Bakker, een fietsenmaker in de Korte Putstraat /hoek Putgang.

bron: 'Ge kunt me nog meer vertelle ..  ' met een interview met Andreá van Nuis, die als meisje van 8 jaar met Bakker mee mocht [naar de Pettelaer..]. Andreá bleef in Bakkers auto, een Adler, zitten kijken. Andreá's vader Van Nuis had een timmerwinkel op de ander hoek met de Putgang.
 
-Boven: Stadsmuur langszij de Hekellaan en de trap van/naar het rondeel.
-Links: vegetatie op stadsmuur.

Van Wilhelminabrug naar Rondeel 'Bakker'
Deze beeldhouwwerken, geïnspireerd door de Bossche polders, bevinden zich op/aan de oude Wilhelminabrug  die in oktober 1940 zodanig werd vernield dat ie moest worden vervangen.
De beelden van Hildo Krop verhuisden naar het Vonk -en Vlamterrein.
foto's © hermanvanboxtel, 6 april 2011.

Van open veldje naar manege
Oorspronkelijk  lagen er een zgn. 'zwart' en een 'wit zandje' even buiten de stadsmuur langszij Hekellaan resp. Zuidwal. Daar werden ook de paarden van de cavalerie bereden. Later, begin 20ste eeuw, kwamen er een manege aan het Kruisbroedershof en eentjeaan het Nachtegaalslaantje.
Die manege werd na het vetrek van de cavalerie van de Parade [in 1934 door de bouw van het Casino] voor uiteenlopende doeleinden gebruikt, zoals opslag PTT toneelzaal bij de stadsfeesten van 1935 en als tennishal. Recentelijk diende het als museum het Kruithuis en voor de Kunstuitleen. Binnenkort - na restauratie en herindeling- wordt het de veilinghal van Van der Hoeff [voorheen Korst].
De gronden aan het Nachtegaalslaantje waren, so wie so tot 1874, bij de  opheffing van de vestingstatus] gronden van de Dienst Domeinen.Vandaar ook dat -behalve een manege voor het leger- ook het  Stedelijk Gymnasium en de Rijks-HBS daar in de 19e eeuw gebouwd werden.

Zicht vanaf het rondeel' Bakker' op de manege.



foto © herman van boxtel, 6 apri 2011.


Terug naar boven