Muziek uit hoogtijdagen Hertogdom Brabant

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-09-2006 Donderdag 7 september 2006 was er een concert in de voormalige Jacobskerk onder de noemer Salve Brabantia. Dat dekte de inhoud: muziek uit de hoogtijdagen van het hertogdom Brabant. De muziek gaf een beeld van het leven rond1500 in Brabantse steden. Het herinnerde aan de tijd toen Karel V meermalen naar Nederland kwam, zowel naar Utrecht als naar 's-Hertogenbosch.
Het voorprogramma werd verzorgd door Semper Cantates, zangers uit Polen. In hun optreden toonden deze jonge zangeressen een zeer toegewijde groep.    foto's © gerard monté, 7 september 2006.
  Boven: De Capilla Flamenca uit Leuven, die haar naam ontleend aan de voormalige hofkapel van keizer Karel V. 

Het programma bestond uit wereldijke [ hoofse] muziek tot kerkelijke liederen, bijvoorbeeld uit de liturgie. Opvallend was het liedje 'Meiskin es u cutkin ru?' van Jacob Obrecht, dat ongemerkt tussendoor klonk van de Capilla Flamenca. Waarschijnlijk is de tekst niet als zodanig overgekomen, of de toehoorders toonden zich terughoudend in hun reactie. Maar al lezend klinkt in een voormalig kerkgebouw zo iets profaans wel erg verbazingwekkend. 

La Gaccia, dat sedert eind jaren 90 bestaat, werd opgericht door Patrick Denecker.
Zij presenteren zich met een vaste kern van musici die per gelegenheid versterkt worden met collega's die aangetrokken worden vanwege ieders speciale klankspectrum.
Muziekboek van de Capella Pratensis, dat een kopie is van het origineel

foto's © gerard monté, 7 september 2006.
Capella Pratensis, een vocaal ensemble dat de muziek van Josquin des Prez nieuw leven wil inblazen.  foto's © gerard monté, 7 september 2006.

Het oude kerkgebouw, dat tamelijk intiem overkomt en waar de klankkleuren door de goed eacoestiek bewaard blijven, trok wederom vele toehoorders.
Deze bijzondere uitvoering werd gesponsored door de gemeente, de Provincie, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, Duke Cultural Productions en De Bossche Omroep.

Terug naar boven