Mark Wagenbuur ontvangt Spaanse duurzame mobiliteits-Award

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-07-2012 | Gewijzigd op: 16-07-2012
Vanmiddag -16 juli 2012 -heeft Mark Wagenbuur in de Oranjegalerij van het stadhuis van de Spaanse organisatie van duurzame transportmiddelen, de Asociación Medios de Transporte Saludables '[AMTS], de duurzaamheidsaward ontvangen. AMTS, vandaag hier vertegenwoordigd door Javier Dueso, Jesús Sukuntza en Maria Gracia, reikt al jaren een duurzaam mobiliteits Award in eigen land uit, maar voor het eerst gebeurde dit in Nederland als fietsland bij uitstek en ihb in de in 2011 uitgeroepen fietsstad 's-Hertogenbosch.
Wagenbuur maakt video's voor o.a. you-tube en houdt een blog bij om daarmee het fietsen in Nederland te promoten en  ook om daarmee als inspiratiebron te dienen voor een beter en duurzaam gebruik van de fiets. Bijkomend aspect is dat daarmee uiteraard ook de reputatie van Den Bosch als fietsstad wereldwijd wordt bekend gemaakt.
zie de blog BicycleDutch
Wethouder Geert Snijders richtte zich met een in het Engels opgestelde toespraak tot de bezoekers uit Spanje en Amerika. Daarbij benadrukte de wethouder, na een historische uitleg over Den Bosch en het interieur van het stadhuis, het actuele 'fietsbeleid', zoals dat ook door Mark Wagenbuur duidelijk in beeld wordt gebracht.
'Fietsen draagt bij aan de gezondheid en de economie, aldus Snijders. 'Fietsen is gewoon leuk, het is een onderdeel van het Bourgondisch leven. Den Bosch is, na Amsterdam en Maastricht, een van de toppers op gebied van toerisme.'


 
 
-Boven: Wethouder Geert Snijders feliciteert met een boeket Mark Wagenbuur.
-Links: De Spaanse delegatie van AMTS, vlnr Maria Garcia, Javier Dueso en Jesús Sukuntza met duurzaamheids Award, die AMTS jaarlijks uit reikt aan een verdienstelijk persoon of instelling die actief is op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en het milieu.
Dit keer viel voor het eerst een Nederlander, Mark Wagenbuur, de eer te beurt
.

foto's © paul kriele, 16 juli 2012.

De Spaanse delegatie bij monde van Javier Dueso, ging in op de situatie in Spanje en met name de woonplaats van de drie afgevaardigden uit Pamplona. Duidelijk werd o.a.dat de situatie van fietsers in Spanje niet erg rooskleurig is. 
De organisatie AMTS probeert in en rond Pamplona bij de overheid het fietsbeleid van de grond te krijgen en te stimuleren en bij de burgers het fietsgebruik te promoten, bijv. dmv workshops. Ze pleit uiteraard ook voor separate fietspaden.
Om haar doelstelling voor een duurzaam en breder fietsgebruik te promoten, maakt zij  gebruik van Marks filmpjes. 
Vaak blijkt in Spanje een eenzijdige opvatting van de fiets als race- of sportfiets: 60 % van de fietsen in Pamplona was 10 jaar geleden een mountainbike.
Fietsers moeten nog vaak gebruik maken van verkeersbanen ipv aparte fietsstroken, wat tot gevaarlijke situaties leidt.


   

-Boven:  De groep Amerikaanse [Boston]studenten.
-Rechts de professoren Robert Bertina [Portland University] en Peter Furth [North Eastern University
].

foto's © paul kriele, 16 juli 2012.
 

Separaat aan deze ceremonie werd in het Bestuurscentrum voor Amerikaanse [North Eastern University Boston] studenten [marketing, Industrial Engeneering, Business  en Marketing [Environment en Sociality] een symposium gehouden.
De studenten werden begeleid door de professoren Peter Furth [Civil Engeneering en Environment] en professor Robert Bertina van de Portland State University uit Portland Oregon die in Delft een sabatical jaar doorbrengt.Aan het slot van de ceremonie in de Oranjegalerij werd een groepsfoto met de gelauwerde Mark Wagenbuur en de Spaanse delegatie gemaakt.
Midden in wethouder Geert Snijders
.

foto © paul kriele, 16 juli 2012.

Na de prijsuitreiking verontschuldigde Mark Wagenbuur zich dat zijn 'fietspromotie' maar als een hobby is begonnen. 'Toen het eerste filmpje op you- tube verscheen, kwamen er allerlei reacties binnen. Weldra volgde men mijn voorbeeld. Er  zijn nu 200 video's in omloop en ik houd er daarnaast nog een blog bij. Mark maakte het kort: 'Ik ben niet zo goed in het spreken in het openbaar,' verontschuldigde hij zich nog eens in zijn korte, deels in het  Spaans uitgesproken dankwoord.Terug naar boven