De persoon - kapper- Barry Giezen

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-05-2010 | Gewijzigd op: 24-09-2018
Barry Giezen * Den Bosch, 22 apri 1946.
De foto is genomen in november 1993, tijdens een vakantie in het hem geliefde Tunesië.

Barry Giezen staat af en toe even in de publiciteit en meestal zijn geruchten de aanleiding daarvoor. Zoals de de keer dat ie zelfmoord gepleegd zou hebben, of een ander moment dat ie zich had laten ombouwen en dat de kapper weer eens failliet zou zijn gegaan, of dat ie aan Aids leed ... .

In 2005 werd ie geprofileerd als de nachtburgemeester van Den Bosch in het project van Simone van Bakel. In dat kunstproject 'De verklede vesting' werden portretten van bekende Bosschenaren [o.a.Rombouts, een asielzoeker, architect Aart Wijnen, Antoine Bodar] prominent op de stadsmuren [Buitenhaven] geafficheerd.

Kunst, homo, kapper of wat dan ook, Barry komt af en toe in het nieuws al treedt hij al lang niet meer zo prominent naar buiten. Vaak maakt ie nog wel een wandelingetje door de stad, maar dat is pas rond 4-5 uur in de middag. En dat komt weer omdat Barry's dag pas om een uur of tien half elf begint.

'Verdwenen Stadsgezichten' [1998] schrijft dat Barry de meest geëmancipeerde en tegelijkertijd de meest provocerende Bossche nicht is. Van zijn ouders mocht hij beginjaren 60 geen kapper worden, omdat '...het geen beroep voor een vent was'. Maar na de keuring voor militaire dienst, waarvoor hij na twee psychiatrische onderzoeken S5 kreeg, pakte hij toch dat beroep op. De studie aan de kappervakschool in de Vughterstraat werd tevens zijn 'coming out'.

In oktober 2005 was Barry Giezen de nachtburgemeester van 's-Hertogenbosch.

In die maand heeft M.M. Broekman ihkv “De vesting als korset”, een kunstmanifestatie ihkv Europese vestingstad 2005” georganiseerd.

Het deelproject van Broekman heette “De verklede vesting” , waarbij hij prominente Bosschenaren levensgroot op billboards afbeeldde en aan de stadsmuur ophing.
Onder hen, behalve Barry Giezen, ook burgemeester Rombouts, Antoine Bodar, ijsverkoper Marion Zanin, Barry Giezen als nachtburgermeester van Den Bosch, ex-verslaafde John Kastelein als Jezus, architect Aart Wijnen (De Twee Snoeken),
en Sanjee (Indiaase Surinamer, gemeentebode).


De linker foto komt uit "De Kruisdraging" van Jeroen Bosch, maar waarin dit keer  de  Bosschenaren figureerden, die hiervoor genoemd zijn.


Origineel formaat 500 x 548 cm. Computerprint op zeildoek

 
Barry Giezen afgebeeld als Maria Magdalena op het rechter deel van de Braque- triptiek van Rogier van de Weyden

Intussen -na drie faceliften- is Barry dus al 64, maar stapt nog steeds even mondain gekleed door het leven. Het kappersvak oefent hij, na er in 1985 de brui aan te hebben gegeven, alleen nog privé uit.
Maar van kroegenbezoek is nauwelijks nog sprake, terwijl hij in zijn jeugdjaren steevast eerst de Milord en later de Chez Nous frequeteerde. Maar aan heterotenten of nachtclubs, zoals Carlton/ De Zwarte Peter in de Karrenstraat gaf hij toch de voorkeur.
Het  eigengereide mènneke heeft heel wat avonturen achter de rug:  'Ik ben niet op zoek, maar als je jezelf zo profileert dan komen de mènnekes je vanzelf aanwaaien.'
En al is hij niet over elk avontuur tevreden, morgen zal hem wel wat nieuws te wachten staan.. '.
Bron: Verdwenen Stadsgezichten.

De 67-jarige Barry Giezen die in het verleden bij speciale gelegenheden ook wel eens verscheen als travestiet. Met zijn opmaak en uitstraling scoorde hij daarin erg hoog.
 
foto © paul kriele, 19 augustus 2013.



Terug naar boven