Cateraar Maison van den Boer 100 jaar

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-08-2006 | Gewijzigd op: 23-07-2011
Het Veghelse 'Uitzendhuis van diners', zoals het bedrijf nog 75 jaar geleden heette, bestaat 100 jaar. Dat jubileum werd onder meer gevierd met een onthaal voor relaties en een feest voor familie van het personeel in de vestiging Veghel op de Amert.  Nog komend zijn een feest voor zakenrelaties in het Concertgebouw [september 2006 ] en een personeelsfeest [december 2006 ] in de Beurs van Berlage.
Gijsbertus van den Boer* begon 100 jaar geleden als banketbakker in Veghel met het rondbrengen van lekkernijen en maaltijden. In de stamboom staat, na Gijsbertus, Noud en vervolgens Bert, nu de vierde generatie met Noud aan het bewind.

*Noot oprichting
Op 24 juli 1906 huwt  de- toen- 28-jarige Gijsbertus van den Boer, met kasteleinsdochter Johanna J.E. de Graauw. Zij  worden de eigenaars van de broodbakkerij en het bijbehorende winkeltje. 
Dat is de oprichtingsdatum van Maison van den Boer. In dat eerste jaar al begon Gijsbertus [Bert] als bakker met de eerste uitzenddiners.

In 1907 werd de eerste zoon van Gijs en Johanna, Arnoldus A.M. van den Boer, geboren, die al op 13-jarige leeftijd in de banketbakkerij komt te werken.
In 1910 werd de zaak uitgebreid met een banketbakkerij met producten voor feesten en parijten, zoals eerste communie - en priesterfeesten. 
Deze Arnold gaat een training volgen bij vooraanstaande zaken, resp. in Eindhoven, in Laren [2e bediende in de banketbakkerij] en in Enschede als 1e bediende in de banketbakkerij en uitzending van diners, in Amsterdam als 1e aide de cuisine, in  Tilburg als chef banketbakkerij en uitzendhuis van diners en in  's-Hertogenbosch als tourant, waar hij kennis maakte met het koksvak en eerste vormen van catering.
Onder de nieuwe naam 'Maison van den Boer' werd anno 1930 een lunchroom geopend.

Joke [*1941] is de van de derde generatie aangetrouwd met wijlen Bert van den Boer, die op zijn beurt de zoon was van Noud  van de 2e generaties 'De Boer'. Dat het bedrijf vooruitstrevend en innoverend is blijkt niet alleen uit de moderne opzet van het complex in Veghel, ook uit de zakelijke aspiraties, zoals laatstelijk de overname van Martinair Party service bv en de komst van Amaison, de meest kwalitatieve en luxe delicatessenzaak' in de Van Baerlestraat op de dag wanneer 1500 relaties in het Concertgebouw worden onthaald [1 september 2006].

De eerste cateringacitviteit was in 1934 bij het 800-jarig bestaan van de Abdij van Berne. Dat feit komt uit het de 'Boer- archief', waarvan helaas vele documenten en foto's bij een brand in 1993 verloren zijn gegaan.

Joke van den Boer [midden in een witte combinatie]. En verder links Sven Kuil [marketingmanager] en midden Marco Mulders [account manager]. 
Een affiche uit de historische expositie van het bedrijf.

 foto's © paul kriele, 27 augustus 2006.
 
De keukens met de chocoladefondues en rechts de vruchtensappenafdeling. In de fruit- en groentecentrifuges worden - home made - sappen gemaakt.

Bij Van den Boer werken 500 personen, van wie 200 in Veghel en daarvan 100 in de keuken. In het afgelopen jaar werd, zoals account manager Marco Mulders het tijdens een rondleiding toelichtte, aan anderhalf miljoen mensen 'te eten gegeven' .
In Den Bosch, waar Maison van den Boer de grootste cateraar is, staat dit uitzendhuis bekend als een van de cateraars van TheateradParade en de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap [het Zwanenbroedershuis] en als eigenaresse van Chalet Royal. 

Prentjes van de site van Maison van den Boer. Links een personeelsfoto en rechts de eerste bakkerskar, waarmee maaltijden werden rondgebracht.  

Het bedrijf straalt, zoals opvalt tijdens de toelichtingen van de medewerkers tijdens de rondleiding een echte familiesfeer uit. Dat het ook nog een echt Brabants bedrijf is, blijkt ondermeer uit de H. Mis die in oktober in de Veghelse Lambertuskerk wordt opgedragen.
wereldwijde reputatie
Maar dat het bedrijf haar vleugels uitslaat en inmiddels een wereldwijde reputatie geniet, wordt nog eens bevestigd door de eervolle erkenning van het gerenommeerde Franse champagnehuis Bollinger Burt. Die staat toe dat Maison van den Boer het etiket van haar Bollinger Burt Special Cuvée op de achterzijde van de flessen Bollinger Burt, die Maison van den Boer serveert, mag plakken. 
Na 100 jaar Koninklijk 
Op het eeuwfeest in het Amsterdamse Concertgebouw [ 1 september 2006] verwierf het Veghelse bedrijf het predikaat Koninklijk. Die erkenning werd door de Veghelse burgemeester Frankfort namens koningin Beatrix uitgereikt aan Joke van den Boer. Daarmee kwam de nieuwe naam in beeld: Koninklijke Van den Boer Groep.

Van Veghelse naar Bossche
Vanaf december 2010 [en vanwege de inrichting vanaf voorjaar 2011] wordt Joke van den Boer in het jaar waarin zij 70 wordt, Bossche door haar intrek in het nieuwe complex 'WonenaandeZuidwal.nl'van Heijmans.


Terug naar boven