Zoeken
Lippits Herenmode
Printerversie |
Op deze pagina de recente en de meer verleden geschiedenis van Herenmode Lippits op Hinthamerpromenade 10 en de activiteiten van Van Arendonk op nr. 12.**berichten:
Beerput als opslagplaats den bosch, 23 februari 2005
Opening nieuwe loot Van Arendonk 7 maart 2004.
Vorderingen verbouwing na affaire Van Arendonk 3 september 2003.
Lippits hoofdstuk
--------------------------
Beerput als opslagplaats -23 februari 2005
In de kelder van het pand Hinthamerstraat 10, het voormalige Lippits en tegenwoordig P´leisure, is bij eerder onderzoek een beerput aangetroffen. Die bevindt zich achter een oude muur. Eigenaar Van Arendonk heeft toestemming gekregen door die muur een doorbraak te maken naar die beerput. Dat geeft hem de mogelijkheid die beerput als opslag te gaan gebruiken.
Opening nieuwe loot Van Arendonk 7 maart 2004
Donderdag 11 maart 2004 gaat P’leisure open. Dat is de nieuwe loot aan de Van Arendonkstam. Eindelijk…, want de verbouwingsprocedure ging niet van een leien dakje. Na de aankoop door Van Arendonk op Hinthamerstraat 12 van het buurpand Lippits Herenmode op nummer 10 [januari 2002] begon de ellende. Na een voortijdige verbouwing gaf een over-ijverige ambtenaar van afd. Bouwen aan dat er een muurtje was weggebroken. Dat was toen loos en vals alarm, aldus bedrijfsleider Snuverink. De gemeente heeft daarop geconstateerd dat er geen fundamenten zijn weggehaald . Schoenenzaak Van Arendonk viert na twee jaar eindelijk de opening van de moderne, helder witte, sportschoenenzaak P’leisure schoenmode, ingericht in het belendende winkelpand. Markant daarin zijn behalve de kleurrijke trendy sportschoenen, de eeuwen oude, door een glaswand afgedekte muur van de voormalige Leuvense Poort die op deze plek stond.
Feestelijk zal de opening niet echt worden. Geen poespas donderdag. Snuverink omzeilt angstvallig elke publiciteit. Maar de naam P’leisure, een combinatie van plezierige vrije tijd, verwijst toch naar enige stemming na zoveel ellende. ‘Maar we zijn nog lang niet klaar,’ zegt Snuverink. De verbouwing van de bovenetages tot twee appartementen moet nog worden afgerond. Met de opening is er in ieder geval een grote zorg weggenomen.
Verder met Lippits
Inleiding
Januari 2002: de laatste etalages van Lippits, een afscheid na veertig jaar zaken doen. De zaak kwam in 1924 onder beheer van vader Kruytzer. Zoon Hans nam in 1962 de leiding over.
![]() | ![]() |
Met regelmatig vernieuwde etalages nam Hans Kruytzer afscheid van zijn zaak Lippits Herenmode op de Hinthamerpromenade 10. | foto's © gerard monté, 29 januari 2002. |
![]() | ![]() |
Afscheidsetalage van Kruytzer. | De voormalige Leuvensepoort die toto eind negentiende eeuw op deze plek heeft gestaan. Over die historische poort is al wat te doen doordat buurman Van Arendonk de fundamenten van die poort in de kelder deels heeft gesloopt. |
Definitieve stop Lippits 20 januari 2002.
Als een ‘Heintje Davids’ neemt Hans Kruytzer afscheid van Lippits Herenmode waarvan de voorloper als manufacturenzaak al in 1863 wordt genoemd. Hans Kruytzer [*1938] nam in 1962 de zaak, die zijn vader in 1924 voortzette, over.
In verband met carnaval en Máximadag is de sluiting vervroegd. Bovendien is Lippits op de Hinthamerpromenade los, er is geen artikel meer te koop.
Eerst zou de zaak per 1 maart sluiten, toen gaf Kruytzer al een afscheidsborrel op 19 januari 2002, nu is 29 januari de einddatum geworden. Vanmorgen ging het bord ‘Lippits’ van de gevel. Op een hand geschreven afscheidsbrief in de etalage staat: [zie foto hieronder]
Dinsdag valt voor Lippits het doek
Het is gedaan met overhemd en onderbroek
Een pyama voor het GZGee
Kunt u krijgen bij Vee en Dee
Voor Schiesser ondergoed moet u voortaan naar Lady Burg en Signore gaan.
Bedankt voor het vertrouwen
Dhr. Van Arendonk gaat in stijl de winkel verbouwen.
Lippitspand ter discussie 23 januari 2002 **
DE STADSPARTIJ vraagt aan B&W hoe het zit met de historische waarden van de panden Hinthamerstraat 10 en 12. Op die plek stond de Leuvense Poort, een van de drie stadspoorten, die in 1890 werden afgebroken.
De partij is bezorgd over aantasting van de ondergrondse kelders die tot gevangenis hebben gediend. Zowel Lippits [nr.10] als Van Arendonk [nr.12] zijn panden die staan op de monumentenlijst. De bedoeling is ze te gaan samenvoegen tot één schoenenzaak.
Het College wil - desnoods onder bestuursdwang – de werkzaamheden, die al zijn stil gelegd, te niet doen en de oude situatie herstellen.
** Noot: Inmiddels is door DE STADSPARTIJ bij de Bossche politie aangifte gedaan van vernieling.
![]() | ![]() |
Lippits op Hinthamerpromenade 10. Links op de hoek van de gevel de muursteen van 1883. | het gedicht dat Kruytzer kort voor dinsdag 29 januari 2002 schreef : ' Het is gedaan met overhemd en onderbroek Dinsdag valt voor Lippits het doek. een pijjama voor het GZG-ee kunt u krijgen bij Vee en Dee... foto's © gerard monté, 29 januari 2002. |
Lippits over naar Arendonk 19 november 2001.
De klassieke herenmodezaak Lippits, op de Hinthamerpromenade 10, stopt. De zaak wordt overgedragen aan de buurman Van Arendonk [nr.12] schoenen. Die is nu al met een verbouwing bezig. Maar pas zomer 2002 wordt de belendende herenmodezaak tot schoenenwinkel verbouwd.
Lippits dankt zijn naam aan de confectionnair J.W.Lippits die in maart 1902 de manufacturenzaak uitbreidde met herenmode. Vóór die tijd had P.H.J van Vlijmen er al een manufacturenzaak die hij in 1892 verbouwde en er de gevelsteen van de Leuvense Poort [steen dateert van 1813] inmetselde. Na 1906 is er geen sprake meer van Lippits als beheerder, want dan neemt J.H.A.Steylen de zaak over.
Sedert 1924 staat de familie Kruytzer, familiair gelieerd aan Lippits, in de zaak. De huidige winkelier Hans Kruytzer pakt het honderdjarig [1902-2001] bestaan aan om met de Vut [60] te gaan.
Afscheidsborrel Lippits 19 januari 2002].
Niet op 1 maart, maar zoveel eerder als mogelijk is, denkt Hans Kruytzer met de honderdjarige zaak J.W..Lippits te stoppen. Vandaag -zaterdag 19 januari 2002- hield hij voor klanten en relaties een afscheidsborrel. Het was er nog nooit zo druk geweest, een bomvolle zaak die ‘ Jan Lippits’ een handje kwamen geven.
Eigenaar Hans Kruytzer een droge, beetje excentrieke winkelier stopt voorgoed. Maar wanneer” : ‘Zo lang er nog artikelen in de etalage liggen ga ik door,’ vertelde hij de Nieuwsbrief. Hoe lang nog? ’Een week tot veertien dagen. Ik moet de administratie nog doen en balansen.’
De herenmodezaak gaat per 1 maart over naar buurman Van Arendonk die het historische pand na een verbouwing bij de winkel trekt.
p.s. Henk Bruggeman heeft zowel de geschiedenis van Lippits, de zaak in van ouds hoeden en petten als de historie van de Leuvense Poort, ook wel Gevangenpoort genaamd, vastgelegd.
In het pand zijn in de kelders en in de etalage [nr.12] delen van de stadsgevangenis en de toren te zien.
Stand van zaken februari 2002.
DE STADSPARTIJ heeft Van Arendonk aangeklaagd omdat er al muurresten uit de gevangenpoort zijn verwijderd..
Ook een ambtenaar van de afdeling ' Bouwen' van de Gemeente Den Bosch deed aangifte van vernieling van de kelders van het pand Hinthamerpromenade 12.
![]() | |
De schoenenzaak heeft maandag 4 februari 2002 al de etalages van Lippits ingenomen en er schoenen geëtaleerd.. paul kriele © 29 januari 2002/ februari 2002. |
Terug naar boven