Brugplein krijgt afronding

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-11-2001 | Gewijzigd op: 13-05-2010
De invulling van het Brugplein op de kop van de bebouwing aan de oostzijde komt in zicht. Al is het dan niet geheel volgens het ontwerp van de winnaar. In grote lijnen bestaat er veel overeenkomst.
Hieronder een terugblik op de wedstrijd en de uitslag van van 12 november 2001.

Het Brugplein is al vanaf de octobermaand 1944 bij de oorlogshandelingen rond de bevrijding van Den Bosch en met name 't Zand, een kaalslag. Op deze punt stond  café Fisaan.

Wedstrijd kaalslag Brugstraat
Een ontwerp van het Bossche architectenbureau Tarra.
Hiermee won architect Jeroen van de Ven de eerste prijs

 

Nieuwbouw Brugplein [2] 12 november 2001.
Maandag 12 november 2001 werd de uitslag van een prijsvraag bekend gemaakt. Het draaide om de -mogelijke -invulling van de kaalslag op de hoek Brugplein/Havensingel.

Wedstrijd kaalslag Brugstraat : Een ontwerp van het Bossche architectenbureau Tarra.
Met de uitverkiezing voor het ontwerp van bureau Tarra won architect Jeroen van de Ven de eerste prijs.
 
Het winnende ontwerp voor de Brugstraat/hoek Havensingel, maar dan gezien aan de zijde van de Dommel/Havensingel.
Toegevoegd is een impressie van de onderdoorgang naar de taluds van de Dommel.

Het ontwerp TA 774 van Tarra Architectuur en Stedenbouw uit Den Bosch is de winnaar geworden van de wedstrijd voor de invulling hoek Brugstraat/Havensingel. Uit de 87 deelnemende architecten koos maandagmiddag 12 november 2001 de jury het ontwerp van Jeroen van de Ven voor de nieuwbouw op de markante kaalslag nabij de Diezebrug. De nieuwbouw moet een boegbeeld worden van ’t Zand, aldus de toelichting.

De uitslag van de wedstrijd, uitgeschreven door de gemeente, was door de Bond van Nederlandse Architecten in de Hogeschool aan de Onderwijsboulevard georganiseerd.
Op de hoek stond vóór de oorlog Hotel Fisaan dat tijdens de bevrijding in oktober 1944 door een bombardement werd vernield. Sedert die tijd bleef de hoek een kaalslag.
De gemeente zegt nog niet echt toe of het winnende ontwerp wordt uitgevoerd. Dat is afhankelijk van een projectontwikkelaar...

Het jonge bureau Tarra Architectuur, gevestigd aan de Kruisstraat in Den Bosch, hoopt dat het ontwerp ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Invulling kaalslag Brugplein [1]  9 juni 2001.
Door een prijsvraag krijgt de kop van de Havensingel/Brugstraat een eigentijdse invulling. De gemeente schrijft in het kader van haar architectuurbeleid een prijsvraag uit in samenwerking met de BNA en het Bosch Architectuur Initiatief. De opdracht is de kaalslag op het Brugplein zuidzijde in te vullen met een publieksfunctie [begane grond] en daarboven enkele appartementen met werkunits.
Het ontwerp van de winnaar wordt ook uitgevoerd. De bekendmaking van de wedstrijd voor architecten volgt dit najaar.

De locatie Brugplein zuidzijde, een kaalslag daterend van october 1944, krijgt door middel van een prijsvraag, een architectonische invulling.  foto' s © gerard monté, 9 juni 2001.

Er zijn 87 ontwerpen ingezonden door bureaus verspreid over geheel Nederland. De jury zal op 12 november 2001 de uitslag bekend maken. De jury bestaat uit: Van Heeswijk Architecten [Amsterdam], Architectenburo Van Zuuk [Almere],Herman Kerkdijk uit Eindhoven.

Terug naar boven